KOZLUCA İLKOKULU’NUN UNUTULMAYAN ÖĞRETMENLERİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Kurtuluş Savaşı sonrasında bilimsel verilere göre Anadolu’da okur yazar oranı %2,5 dolayındadır. Genç Cumhuriyet okur yazar oranını hızla artırmak istemektedir. Bu nedenle de önce öğretmene ve sonra okul binalarına gereksinim vardır. İlk etapta kısa süreli kurslarda eğitilen eğitmenler köylere gönderilir sonra da öğretmen okulu mezunu yetişmiş öğretmenler. Köy Enstitüleri ise dünyanın kıskandığı bir eğitim kalkınması projesidir. Ne yazık ki kısa ömürlü olabilmiştir.

Bu yazımda Nevşehir ili Acıgöl ilçesi Kozluca Köyü İlkokulunda (Anlatılanlara göre tahminin 1935 li yıllarda eğitime başlamıştır) emeği geçen bazı öğretmenleri kısaca tanıtmaya çalışacağım. Kuşkusuz Kozluca İlkokulunda sayıları yüzü aşan öğretmen görev yapmıştır. Bunların hepsinin ayrı ayrı katkıları vardır. Her birine ayrı ayrı teşekkür etmek gerekir.

Kozluca İlkokulu, benim öğrencilik yıllarında iki sınıflı müdür lojmanı olan tek katlı bir bina idi. Şimdi harap halde kaderine terk edilmiş durumda. Taşımalı eğitim ve köy okullarının kapatılmasının da doğru bir karar olmadığını belirtmeliyim.

İSA YİĞİTGÜLSÜM ; Yuva köyü doğumlu eğitmendir Köyün ilk eğitmeni olarak uzun yıllar görev yapmıştır. Eğitimde yerel araç ve gereçleri kullanmıştır.

HALİL KÖZ : Ürgüp Boyalı köyü doğumludur. 1960 lı yıllarda Okul Müdürü olarak görev yapmıştır. 1980’li yıllarda Ankara Mamak bölgesinde bir ilkokulda öğretmen iken ziyaret etmiştim. Ankara’da vefat etmiştir.

ZEKİ ARITÜRK : Nevşehir doğumludur. 1960 lı yıllarda okul müdürü olarak görev yapmıştır. Köy çocuklarının ortaokul ve liseye gitmesi için yoğun çaba göstermiştir. Yine okuldan alınarak evlendirilen kız çocuklarının erken evlendirilmesi ile mücadele etmiş, köyde okula gitmeyen çocuk kalmaması için özel çaba göstermiştir.

Zeki Arıtürk ve İsa Yiğitgülsüm öğrencilerle.

HİKMET TAPAN. Tuzköy doğumludur 1970 li yılların başında ilkokul müdürü olarak görev yapmış köylünün sevip saydığı bir öğretmen olarak görev yapmıştır. Okuma çağına gelmiş ama okula kaydedilmeyen çocukları tek tek tespit edip ailelerin ikna edilmesi konusunda yoğun çaba göstermiştir.

YAVUZ ÖZGÜN : Nevşehir doğumludur. 1970 li yıllar başında Kozluca İlkokulunda görev yapmıştır. Daha sonra İhlas Grup’ta ve TBMM’de görev yapmıştır.

İSMAİL BÜYÜKKURUTLU : Kozluca Köyü doğumludur. Uzun süre ilkokul müdürü olarak görev yapmıştır.

AHMET EKE : Nar doğumludur. 1970 li yıllarda Kozluca Köyünün sevilen öğretmenlerinden birisi olarak görev yapmıştır. Kozluca Köyünün sevilen öğretmenlerinden birisidir.

CAHİDE-NEVZATYÜKSEL : Cahide öğretmen Kozluca kökenli Nevşehir’de doğmuş bir öğretmendir. Eşi Nevzat beyle birlikte Kozluca Köyünde uzun süre öğretmenlik yapmıştır.

Fırsat buldukça diğer öğretmenleri de tanıtmaya çalışacağım. Eğitime ,aydınlanmaya emeği geçen tüm öğretmenlere teşekkürler.