Nevşehir'in Avanos ilçesinde baharın habercisi kabul edilen, Hızır ve İlyas peygamberlerin her yıl buluştukları gün olduğuna inanılan “Hıdırellez” kutlaması yapıldı.

Orta Mahalle Vatan Caddesi üzerinde, Kızılırmak kenarında Su Akan Testi Heykeli yanındaki alanda Avanos Belediyesi ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen Hıdırellez kutlaması yöresel törenlerle gerçekleştirildi.

Avanos Belediyesi ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen Hıdırellez şenliği, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesinde yer alıyor ve Türk kültürünün en renkli geleneklerinden birisi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Avanos belediyesi ve Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi bu kültürü genç nesillere aktarmak üzere Geleneksel Hıdırellez şenliği düzenledi.

Hıdırellez Şenliğinde; dilek tutma, deve gezdirme, baht açma, kısmet çemberi, yumurta boyama, niyet çömleği, ateş üzerinden atlama yapılırken çocuklar için topaç çevirme, keçe baskısı, Karagöz ve Hacivat kukla yapımı, orta oyunu, mani ve atışmalar, dede korkut masalları anlatımı ve yöresel müzikler eşliğinde eğlenceler düzenlendi.

Belediye Başkanımız İsmet İnce, Hıdırellez dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Mesajında; “Bu muhteşem coğrafyada dostluk ve kardeşliği pekiştirmek adına yüzyıllardır kutlamakta olan Hıdırellez, vatandaşlarımızın kaynaşmasına ve toplumsal huzurumuzun artmasına vesile olmaktadır. Farklı kültürlerin bir arada kutladığı, hoşgörü ve yardımlaşma anlayışı üzerine kurulu olan Hıdrellez, gelecek nesillere de aktarılarak yaşatılması gereken en önemli kültürel miraslarımızdandır. Ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada da barışın ve dostluğun hâkim olduğu güzel günlere vesile olması temennisiyle, tüm vatandaşlarımızın Hıdırellez Günü’nü kutluyor, sağlıklı ve huzurlu günler diliyorum.” dedi.

Hıdırellez şenliğine, Avanos Kaymakamımız Murat Çağrı Erdinç, Belediye Başkanımız İsmet İnce, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Adem Öger, Nevşehir Üniversitesinden öğretim görevlileri, öğrenciler, belediye çalışanları ve vatandaşlar katıldı. İki güren süren etkinlikte birbirinden renkli görüntüler ortaya çıktı. Etkinlikte keşkek pilavı ikram edildi.