Avanos Kaymakamlığının girişimleri sonucu Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından Avanos'un en önemli kültür varlıklarından biri olan Dr. Hacı Nuri Bey Konağı “Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi” ne dönüştürüldü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izni ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) Müdürlüğü tarafından yürütülen girişimler sonucunda Nevşehir Avanos İlçesinin en önemli kültür varlıklarından biri olan Dr. Hacı Nuri Bey Konağı’nın ‘Kapadokya Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ olarak hizmete girdi.

Avanos Kaymakamı Murat Çağrı Erdinç, çalışmaların kısa bir zamanda tamamlanacağını ifade ederek kurulacak olan müzenin başta Avanos ve Kapadokya coğrafyası olmak üzere Anadolu kültürünü çok güzel bir şekilde yansıtacağını,  müzeyi ziyaret edecek yerli ve yabancı misafirlerin bizzat görerek, dinleyerek ve yaşayarak kültürümüzü tanıyacağını belirtti.

Ayrıca, müze bünyesinde el sanatları, uygulamalı çömlek atölyesi, ebru sanatı, bölge mutfağı, düğün gelenekleri, abdallık, aşıklık, oyun, masal, sözlü gelenek ve anlatılar, gösterim sanatları, toplumsal uygulamalar ve ritüeller, doğa ve evrenle ilgili bilgi ve uygulamalar vb. geleneklerimizin ve kültürümüzün anlatılacağını belirterek müzenin Avanos ilçemiz ve Kapadokya turizmine kazandırılmasından dolayı Valimiz Sayın İlhami AKTAŞ’a, Rektörümüze, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Sayın İrfan Önal’a ve Arş.Gör. Sayın Yücel ÖZDEMİR’e teşekkür etti.

HACI NURİ BEY KONAĞI : 
Dr. Hacı Nuri Bey tarafından 1902 yılında yaptırılmıştır. Bina uzun yıllar Tekel binası olarak kullanılmıştır. Ardından Turizm Danışma Bürosu olarak hizmet vermiştir. Son olarak “Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi” ne dönüştürülmüştür.