Kaymaklı Belediye Başkanı Harun Çekiç, göreve geldikten sonra beldede unutulmaya yüz tutan, yöreye has ürün ve lezzetleri Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak, gastronomi turizminin gelişmesine katkıda bulunmak için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini söyledi.

Başkan Çekiç, Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptıkları müracaatla "Kaymaklı çöreği"nin Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldığını belirterek, tescil sürecini takip eden ve büyük emeği geçen belediye personeline teşekkür etti. Kaymaklımıza hayırtlı olsun "dedi.

Başvuruda bulundukları diğer ürünlerinde tescillerini alacaklarını ifade eden Başkan Çekiç, "Kaymaklı değerlerimizi yaşatmak marka değeri oluşturmak ve beldemizle özdeşleştirmek adına çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

Nevşehir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Şahin de yaptığı açıklamada; Nevşehir’imizin tescillenen 6. Coğrafi İşaretli ürünü “Kaymaklı Çöreği” oldu. Kaymaklı Belediyemizin başvurusu neticesinde Bakanlığımıza bağlı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 17.1.2022 tarihli ve 117 sayılı Resmî Coğrafi İşaret Bülteni’nde ilan edildi. Hayırlı olsun..." dedi.

Kaymaklı çöreği; haşlanmış patates buğday unu yaş maya tuz ve su kullanılarak hazırlanan hamurun üzerine sulandırılmış yoğurt sürülerek pişirilen çörektir. Yaklaşık 350-400 gram ağırlığında ve daire şeklindedir kaymaklı çöreği saman ile yakılan 2 bölmeli fırında ve delikli taş üzerinde pişirilir.

Kaymaklı çöreğinin geçmişi eskiye dayanır. Kaymaklı bölgesinin mutfak kültürü içinde önemli bir yere sahiptir .Bu nedenle coğrafi sınır ile bağı bulunur.

Üretim metodu; (bileşenler 22 adet kaymaklı çöreği için) 10 kilogram buğday unu 2 kilogram haşlanmış patates 200 gram yer Maya 200 ml yoğurt 100 gram tuz 5 litre su patates kabukları ilaçlandıktan sonra kabukları soyulur ve tahta tokmak ile ezilerek süzgeçten geçirilir püre haline getirilen patatesin üstü örtülerek ılıması beklenir Hamur teknesinin bir tarafına elenmiş buğday unu ve tuz diğer tarafına ise patates püresi su ve yaş maya konur patates püresi konan taraftaki bileşenler karıştırılır. Bu karışma teknenin diğer tarafındaki un ve tuz karışımı yavaş yavaş eklenip ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilinceye kadar karıştırılarak yoğrulur.

Üzerine un serpiştirip bez örtü örtü öldükten sonra 1 saat mayalanmaya bırakılır. Hamur teknesinden keyiş demirden veya kemikten yapılmış hamuru kesmeye yarayan ıspatula ile 400 gram hamur alınır tahta sehpa üzerine un ve hamur sehpanın üzerinde yuvarlanarak bezeler yapılır tahta eklenip üzerine kepek serpilir ve bezeler dizilerek bezelerin üzeri yaygı ince örtü ile örtülür. 200 ml yoğurda 200 ml su eklenip sulandırılır serpme tahtası üzerinde 15 dakika bekle listeden bezelerin üst yüzeyine sulandırılmış yoğurt sürülür ve çöreğin ortasına el bileği ile basılıp sağa ve sola döndürülmesiyle çörek şekillendirilir. Kaymaklı çöreği alt katında Ateş yakılan üst katında ise çürük pişirilen bölüm bulunan toplam 2 bölmeli fırında pişirilir Ateş saman ile yakılır Ateş yakılan bölüme ortasında 40 santim çapında deliği olan taş konur ve çörekler bu taşın üzerinde pişirilir Bir taşın temizliği coğrafi sınırlar fırın gelini ve sırın ucuna dolanmış bez ile silinerek yapılır.