Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Yazıhüyük kasabasında Hellenistik; Roma ve Bizans dönemlerine ait bazı tarihi çanak çömlek parçaları ile höyük ortasında mezar olduğu düşünülen ve eski bir kente ait olduğu tahmin edilen üyük obsidyen taşları bulundu.

Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar yaptığı açıklamasında; "2002 yılında yapılan Türkiye Arkeolojik Araştırmalar kapsamında Höyük, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.

Yüzey araştırmaları sonucunda Kalkolitik Çağ ; Hellenistik; Roma ve Bizans dönemlerine ait çanak çömlek parçalarına ve ortasında mezar olduğu düşünülen büyük obsidyen taşlarına rastlanmıştır." dedi.

Başkan Çavdar; "2020 yılında tekrar yüzey araştırması yapılması için girişimlerde bulunduk ve Hacıbektaşi Veli Üniversitesi Arkeloji Bölümünden hocalarımız ve ekibi burada yüzey araştırmasını yaptılar. Temennimiz Höyükteki tarihin gün yüzüne çıkarılmasıdır." ifadelerinde bulundu.

Derinkuyu ilçe sınırları içinde üç yığma höyük vardır. Bunlar Til köyündeki Manayı, İlçenin doğusunda eski bir yerleşim yeri olan Kırağcaşar mevkiinde ve Yazıhöyük içindeki höyüklerdir.Yazıhöyük'de bulunan höyük kasabaya adını vermiştir.Yer adları ve isim tamamlaması nedeniyle kasaba Yazıhöyük adını almıştır.

Yazıhüyük'te heyecalandıran gelişme...

    
Türü:
Höyük
Rakım: 1330 m
Bölge: İç Anadolu
İl: Nevşehir
İlçe: Derinkuyu
Köy: Yazıhüyük

Nevşehir İli; Derinkuyu İlçesi'nin batı-güneybatısında; Yazıhüyük Kasabası içinde kalmış olan höyüğün etrafında ve eteklerinde köy evleri vardır. Höyük doğu-batı yönünde uzanan iki terastan oluşur; ilk teras 7 m yüksekliğinde; doğu - batı yönünde 135 m uzunlukta; ikinci teras 12 m yükseklikte ve doğu - batı yönünde 95 m uzunluğundadır. Höyük üzerinde işlenmiş çekirdek ya da yonga halinde yoğun obsidiyen parçalarına ve Kalkolitik Çağ; İTÇ; OTÇ; DÇ; Hellenistik; Roma ve Bizans dönemlerine ait çanak çömlek parçalarına rastlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.

Höyük, çok eski bir yerleşme yerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş halidir. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir. 1-40 metre yükseklikte ve 1000-1500 metre genişlikte olurlar. Uygarlıkların araştırılmasında önemli referanslardır.Höyükler, günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler.Orta Anadolu höyüklerinde neolitik, kalkolitik ve tunç çağı yerleşmelerinin üzerinde, Frig, Hitit, Selçuklu ve Osmanlı yerleşimleri görülebilir. Hatta modern yerleşimlerin bir kısmı da höyükler üzerinde kuruludur. Anadolu'da bilinen en büyük höyük Aksaray ili sınırları içinde Yeşilova beldesinde yer alan Acemhöyük'tür. Anadolu’da yaklaşık 20.000 höyük bulunduğu tahmin edilmektedir. Bunların en bilinenleri
* Ankara'da
o Ahlatlıbey
o Etiyokuşu
o Karaoğlan höyüğü
o Gordion
* Aksaray'da
o Acemhöyük
* Burdur'da
o Hacılar höyüğü
* Çanakkale'de
o Hisarlık (Truva)
* Çorum'da
o Alacahöyük
* Diyarbakır'da
o Çayönü höyüğü
* Kırşehir'de
o Merkez Kalehöyük
o Çağırkan Kalehöyük
o Has Höyük
o Yuğ (Yağ Çeşme) Höyük
o Gölhisar Höyüğü
o Savcılı Dokuz Höyüğü
* Konya'da
o Çatalhöyük
o Karahöyük
* Malatya'da
o Arslantepe Höyüğü
* Şanlıurfa
o Göbeklitepe
* Yozgat'ta
o Alişar Höyüğü
o Hashöyük