Nevşehir merkezindeki en önemli tarihi ve kültürel yapıların başında gelen Kurşunlu Camiinde başlatılan restorasyon çalışmalarında 1 yıl geride kaldı.

Nevşehir İl Merkezindeki dini toplantıların, cenaze törenlerinin, programların yapılabildiği ender bir mekan olan tarihi Kurşunlu Camiinde devam eden çalışmaların bir an önce tamamlanması bekleniyor. Zira bu çalışmaların başlamasıyla birlikte merkezi cami olarak Ali Bey cami öne çıkmış, Meteris mevkiinde ciddi bir trafik sorunu yaşanmasıyla birlikte önemli sorunlar baş göstermişti.

Restorasyon çalışmaları ağır ilerliyor...

Çalışmaların hedeflenen sürenin altında tamamlanarak camiinin yeniden ibadete açılması yönünde girişimlerin olduğu biliniyor ancak bu girişimlerden bir sonuç alınıp alınmayacağı önümüzdeki süreçte belirginlik kazanacak.

Kültür ve tarih kokan şehrimizde ecdadımızın bize bıraktığı en önemli miraslardan biri olan Damat İbrahim Paşa Külliyesi ve Kurşunlu Camii’nin yenilenerek tarihi dokusuna uygun olarak tekrar aslına döndürülmesi için Nevşehir’de Vakıflar bölge müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon ve onarım çalışmaları doğrultusunda Kurşunlu Caminin 2021 yılı ekim ayı ortalarına kadar kapalı olacağı bildirildi.

Restorasyon kapsamında Aşevi, Kütüphane, Hamam, Şadırvan tarihi dokuya uygun olarak restore edilecek, Cami çatısı onarılacak, Cami içi duvar süslemeleri yapılacak ve bahçesindeki toprak kaldırılarak alt kısımda bulunan kervansarayın ilgili kısımları ıslah edilecek.

Öte yandan Yıllardır gündemde olan ve geçtiğimiz yıl (19.07.2018) başlatılan Damat İbrahimpaşa külliyesindeki çalışmaların 2021 Ekim ayı ortalarına kadar sürecek olması karşısında yeni yapılan Külliye caminin önemi de bir nebze daha artmış bulunuyor.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Camisi (Kurşunlu) Camii - Nevşehir
Lale devrinin ünlü sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 8.yüzyılın ilk yarısında (1726-1727)inşa ettirilen Külliye camii, medrese, kervansaray, sıbyan mektebi, imaret, hamam ve iki çeşmeden oluşmaktadır. Külliye programı açısından klasik Osmanlı külliye programının son uygulamalarından biridir. Eğimli bir araziye konumlandırılan külliyede camii, medrese sıbyan mektebi ve imaret istinat duvarı ile sınırlandırılmış bir platform üzerinde inşa edilmiştir. Ortasından Camii Cedid Caddesi geçen bu platformun doğusunda camii, batısında sıbyan mektebi, medrese ve imaret ile biri camii avlusunun güney duvarının dışında, diğeri sıbyan mektebi avlusu köşesindeki istinat duvarı üzerinde olmak üzere iki çeşme bulunur. Hamam bu platformun kuzeyinde, eğimli arazi üzerindedir. İbrahim Paşa Camii kare planlı harimi ve mihrap önü birimi dikdörtgen şeklinde güney duvardan çıkıntı yapan bir plan şemasına sahiptir. Büyük boyutlu kubbe ile örtülü yapıda kubbeye geçiş tromplarla sağlanmıştır. Harimden çıkıntı yapan mihrap önü mekanının örtüsü ise yarım aynalı tonozdur. Şehir merkezinde bulunmakta ve yürüyüş mesafesindedir.

Foto:Ali Aydemir