10.1/123 yıl öncesine, 1899 yazına gidiyoruz...

İngiltere-Northumberland 7. Dükü Henry George Percy ile 8. Argyll Dükü George Campbell'in kızı Lady Edith’in en büyük oğlu olan Lord Percy’nin günümüz Türkiyesi ile orta doğuya yaptığı üçüncü gezideyiz. Daha önce 1895 ve 1897 yıllarında bu topraklara iki kez daha gelen Lord Percy (tam adıyla Henry Algernon George Percy, yayınlarında kullandığı adıyla Lord Warkworth ya da Earl Percy/1871-1909), bölgeye karşı hem politik hem de kişisel bir ilgi ve sevgi besliyordu.

Eton College, Christ Church ve Oxford’daki eğitiminin ardından, henüz 24 yaşındayken Güney Kensington’ı temsilen Parlamento’ya girdi. Muhafazakar bir politikacı olan ve dışişleri müsteşarlığı, Hindistan devlet müsteşarlığı gibi görevlerde bulunan Earl Percy, Türkiye ve orta doğuya yaptığı üç geziyi iki kitapta kaleme aldı. İlki, 1898 yılında Londra’da basılan “Notes from a Diary on Asiatic Turkey” idi. İkinci ve daha kapsamlı olan “Highlands of Asiatic Turkey” isimli kitabı yine Londra’da, 1901 yılında basıldı. Burada paylaşılan dört fotoğraf ile İngilizce sayfalar bu kitaptandır.

Earl Percy, “Türk arkadaşlarıma ve Türkiye’nin dostlarına” ithafıyla başlayan kitabında 1899 yazında İstanbul’da başlayan ve Ankara, Konya, Niğde, Nevşehir, Kayseri, Sivas, Erzurum, Amasya, Bayburt, Gümüşhane, Harput, Palu, Diyarbakır, Maraş, Kahta, Bitlis, Van, Akdamar Adası, Hakkari, Doğubeyazıt, Nemrut Dağı, Mardin, Musul, Bağdat’a kadar uzanan yaklaşık yedi aylık yolculuğunu anlatır.

Kitabın sayfalarında Nevşehir kalesi eteklerindeki taş evlerden, yemyeşil bahçelerden, Gülşehir’de gördükleri çeşit çeşit kuşlardan, Uçhisar’ın güvercinliklerinden, Göreme’nin volkanik kayalarından, Niğde ve Kayseri’deki tarihi yapılardan da bahseden Percy, yerel yöneticileri ve halkı, Hıristiyan ve Müslüman din adamlarını anlatır; yönetime dair küçük notlar düşer.

Earl Percy, henüz 38 yaşındayken, plörezi (zatülcenp) nedeniyle Paris’te yaşama veda eder...

İşte Sultan Abdülhamid'in arşivinde de yer alan Earl Percy ekibindeki fotoğrafçı tarafından çekilmiş Nevşehir Kapadokya fotoğrafları...

Kaynak: Cappadocia Explorer