Kapadokya’da başlayan UNESCO Foto Safari’nin ilk talihlileri belli oldu

Yarışmanın ilk etabı olan Kapadokya Foto Safarisi’nin kazananlarını belli oldu. Dereceye girenlerin dışında 35 eser sergilemeye layık görüldü. Yarışmada, Nimet Gönenç Çınaroğlu birinci, Seyit Konyalı ikinci, Serdar Aydın ise üçüncü oldu. 17 UNESCO ana unsurunda düzenlenecek olan Foto Safari her turda birinciye 5 bin, ikinciye 4 bin, üçüncüye 3 bin TL ödül verecek. Jüri ödül alanları belirlerken, fotoğrafın estetik ve grafiğine bakmasının yanı sıra, kültürel mirası yansıtmasını ve tarihi dokuyu hissettirmesini de dikkate alıyor.

Safari’ye katılan fotoğraf sevdalıları Bursa Cumalıkızık ve Safranbolu birleştirilmiş turuyla UNESCO unsurlarını fotoğrafladı
Safari katılımcıları turun ilk iki gününde gerçekleşen Bursa Cumalıkızık turunda; 14. Yüzyılda yapılmaya başlayan, 16. Yüzyılın ortalarına kadar Osmanlı Padişahlarının ve devletin ileri gelenlerinin yaptırdığı anıtsal yapılar olan Ulu Camii, Orhan Camii, Koza Hanı, Fidan Hanı, Geyve Hanı, Eski İpek Hanı, Pirinç Hanı Kapan Hanı, Emir Hanı, Bezir Han ve diğer tarihi Hanlar ile Bedesten ve Kapalı Çarşı’da fotoğraflama gerçekleştirdi. Sonrasında fotoğrafseverler, halen yaşayan 5 Kızık köyünden biri olan ve UNESCO ana unsuru Cumalıkızık’ta; Moloz taş, ağaç ve kerpiçten genellikle 3 katlı olan ünlü “Cumalıkızık Evleri”nin ve sokaklarının fotoğraflanmasını tamamladılar. Turun son gününde ise Hıdırlık Tepesinden başlayan fotoğraflama günü,tarihi Safranbolu Evleri ve Sokakları, Kaymakamlar Konağı, Köprülü M.Paşa Camii, Tarihi Demirciler Çarşısı, Yemeniciler Çarşısı gibi tarihi mekanların fotoğraflanmasıyla devam etti. Yarışmaya katılacak olan fotoğraf tutkunları, 12 Ekim Salı gününe kadar çektikleri fotoğraflarla başvuru yapabilecek.

Safari’de çekilen fotoğraflar ülke tanıtımında kullanılacak
Photo Safari Organizasyon Komitesi Başkanı Serdar Karaduman:”UNESCO Photo Safari’nin ülkemizin tanıtımı açısından büyük bir önemi var. Fotoğraf sanatçılarımızın çektiği fotoğraflar, dereceye girenler ya da sergileme ödülü alanlar, Türkiye’nin tanıtımında kullanılacak. Bu fotoğraflarla Türkiye’nin tanıtımına fayda sağlamak istiyoruz. Önümüzdeki sene turlarımız yabancı yoğunlukta olacak”dedi.

UNESCO Touristica Photo Safari etkinliği, Antal Xanthos- Muğla Letoon turuyla devam edecek
Ödüllü Photo Safari,21-24 Ekim tarihlerinde UNESCO ana unsuru olanXanthos- Letoonturuyla devam edecek. Bursa Cumalıkızık-Safranbolu turunun kazananları da bu turda açıklanacak

PROJENİN AMACI
UNESCO unsurlarımızı yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak,
Unsur illerimizde turizm gelirlerine katkı sağlamak,
Türk turizminde alternatif turizm çeşidi olan Foto Safari olgusunu yerleştirmek ve geliştirmek,
Ulusal ve Uluslararası tanıtımlarıyla UNESCO miraslarımıza olan ilgiyi arttırmak.

SEÇİCİ KURUL ÜYELERİ
Faruk Akbaş (Fotoğraf Sanatçısı, Gezgin, Yazar), Mustafa Seven (Fotoğraf Sanatçısı, İçerik Üretici), Prof. Oktay Çolak (Fotoğraf Sanatçısı, Akademisyen), Ömer Serkan Bakır (Fotoğraf Sanatçısı, Fotoğraf Dergisi Genel Yayın Yönetmeni), Erkan Tabakoğlu (Fotoğraf Sanatçısı), Ali Murat Coruk (Fotoğraf Sanatçısı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Şube Müdürü), Serdar Karaduman (Art Director)
 
PHOTO SAFARİNİN GERÇEKLEŞECEĞİ ŞEHİRLER VE UNSURLAR:
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya (Nevşehir), Bursa ve Cumalıkızık, Safranbolu (Karabük), Xanthos-Letoon (Antalya - Muğla), Nemrut Dağı (Adıyaman - Kahta), Göbeklitepe Arkeolojik Alanı (Şanlıurfa), Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri, Ani Arkeolojik Alanı (Kars), Hattuşa (Boğazköy) - Hitit Başkenti (Çorum), Çatalhöyük Neolitik Kenti (Konya), Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir), Efes (İzmir), Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne), Troya Antik Kenti (Çanakkale), Çatalhöyük (Konya), Pamukkale-Hierapolis (Denizli), Afrodisias (Aydın) ve İstanbul.