KÜLTÜR VE SANAT ALANINDA ÖZKONAKLILAR

 Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Avanos ilçemizin şirin bir kasabası olan Özkonak doğası ve tarihi değerleriyle şirin bir beldedir. Özkonak Nevşehir ilinin diğer ilçe, kasaba ve köylerinde pek rastlanmayan bir özelliğe daha sahiptir.Özkonak Yeraltı Şehir ve Belha Manastırı çok önemli tarihsel kalıntılardır.Zira kasaba dan çok sayılı bilim adamı ,sanatçı, siyasetçi ve yazar yetişmiştir.

Eski adı Genezin olan Özkonak kasabası bu değerlerin ismini yaşatmalıdır.

Ülkemiz ve dünya edebiyatına, sanatına katkı sağlayan insanları kısaca anımsamak gerekirse;

SUAT TAŞER; Şair, Çevirmen ve tiyatrocu Suat Taşer aslen Genezin(Özkonak)lı bir ailenin çocuğu olarak 1919 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlkokulu Avanos’ta okumuş daha sonra ailesiyle birlikte Ankara’ya gelmiştir. Yazılarında zaman zaman Nazım Engin ve ReşatTaus mahlasını kullanmıştır. Çok sayıda yayınlanmış eseri vardır. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesinde öğretim görevliliği de yapmıştır.16.11.1982 tarihinde İzmir’de vefat etmiştir. 1984 yılında  itibaren adına Suat Taşer Oyun Ödülü yarışmaları düzenlenmektedir.

Ülkemizin en önemli tiyatro yazarlarından olan Suat Taşer’den günümüze gelen güzel bir söz vardır. “İyi insanlar ölmez.”

EMİN TÜRK ELİÇİN : 21 Mart 1906 tarihinde Genezin’de dünyaya gelmiştir. Yoksul bir köy imamının dokuz çocuğundan birisidir. Çok sayıda edebi eser bırakan yazar Eliçin 16 Mart 1966 tarihinde yaşama veda etmiştir.  Yaşamı boyunca pek çok talihsizliklerle muhatap olmuştur.

BEKİR TURGUT ELİÇİN: 1912 yılında Özkonak’ta dünyaya gelmiştir. 1978 yılında vefat eden Eliçin ilkokul öğretmeni olarak görev yapmış bir yazarımızdır. Kerim’in Oğlu isimli kitabı en önemli kitaplarından birisidir.

ÖZGEN ERGİN: 1947 yılında Özkonak’ta dünyaya gelmiştir. Bir süre Almanya’da yaşayan yazar Ergin geçtiğimiz yıl yeniden döndüğü ülkemizde vefat etmiştir.

Prof. Dr.MÜRÜVVETBİLEN :  Özkonak doğumludur. Özkonak’tan okula gönderilen ilk kız çocuklar arasındadır. Hasanoğlan köy Enstitüsünde okumuştur. Hacettepe ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültelerinde uzun süre görev yapmıştır.

ÖMER BİLEN : Özkonak doğumlu Bilen bir süre Ankara Müftülüğü ve DP döneminde IX ve X Dönem Ankara  Milletvekili olarak görev yapmıştır.

Kasabadan başka bilim adamları ve tıp doktorlarının da yetiştiği bilinmektedir. Özkonak Nevşehir Kasabaları içerisinde en fazla bilim adamı, yazar ve sanatçı yetiştiren kasaba konumundadır.

Özkonak kasabamızda belediyemiz bu yetiştirdiği değerlerin isimlerini sokaklarına caddelerine verse ve bir park yaparak hepsinin büstünü, heykelini yerleştirse ne güzel olur.