İç Anadolu’nun merkezi olan şehri peribacaları kuşatır. Bir dönem bu topraklar Kapadokya Krallığı’nın başkenti idi.Sonra Türk-İslam döneminde Selçuklular dönemiyle başlayan İpek yolunun içinden geçtiği Osmanlı döneminde Nevşehirli Damat İbrahim Paşasıyla Saraya Sadrazam yetirtirmiş  Nevşehir’in eski adı önce Nissa,sonra Muşkara olup Hristiyanlık dünyası içinde önemli bir merkez olmuştur.

Nevşehir Nasıl İl Oldu..

20 temmuz 1954 tarihinde başbakan adnan menderes'in siyasi rakibi osman bölükbaşı'nın memleketi olan kırşehir'den her seçimde tulum çıkarmasından duyduğu kırgınlık hissinden kaynaklanan bir politik karşı hamle olarak, nevşehir il, kırşehir de nevşehir iline bağlı bir ilçe haline getirilmiş çiçekdağı ilçesi yozgat'a, kaman ankara'ya, hacıbektaş, mucur ve avanos da nevşehir'e bağlanmıştır. kırşehir 1 temmuz 1957'de tekrar il haline getirilmiş, yeni ile yozgat'ın çiçekdağı, ankara'nın kaman ve nevşehir'in mucur ilçeleri bağlanmıştır.   

 

Menderesin 1954 de Ürgüp e gelip,bölgede  incelemeler yapıp  burasını il yapmak istediği söylenir. Daha sonra Nevşehir in il olmasına karar verilmiştir. Bu nedenle Nevşehirlilerde hep gizli Ürgüp rekabeti yaşanır.