Türkiye'nin yetiştirdiği fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerinden, Kapadokya Üniversitesi (KÜN) Mütevelli Heyet Başkanı, Nevşehir ve Türkiye sevdalısı, 2014 yılı edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi değerli aydınımız Yazar Alev Alatlı,bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.…
Vefatın hemen Ardından Kapadokya Üniversitesinden de taziye mesajı geldi. Kapadokya Üniversitesi'nden yapılan taziye mesajında; "Kapadokya Üniversitemizin Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Muhterem Alev Alatlı Hocamız Ebediyete İrtihal Etti. Fikirleri ve eserleri ile kuşaklara ilham veren, Üniversitemizin kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı muhterem Alev Alatlı Hocamız ebediyete irtihal etti. Merhumenin cenaze namazı yarın (3 Şubat Cumartesi) öğle namazını müteakip Eyüp Sultan Camiinde kılınacaktır. Tüm sevenlerinin ve Kapadokya Üniversitesi camiasının başı sağ olsun." denildi.
Türk edebiyatı ve kültür dünyasının önemli duayenlerinden 79 yaşındaki Alev Alatlı'nın vefatını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medyadan duyurdu. Bakan Koca: "Alev Hanımı kaybettik. Bir süredir tedavi altındaydı. Kendisini ziyarete gittiğimde, “Bu toprakları daha çok sevdirmeliyiz.” demişti. Bu sözünü aydınlarımıza, yöneticilere, ülkemizin bugününe, yarınlarına etki etme gücüne sahip herkese yönelik bir vasiyet olarak anlamıştım. Alev Alatlı, fikir ve sanat hayatımızın büyük isimlerindendi. 2014 yılında edebiyat dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü başta olmak üzere, pek çok ödülle onurlandırılmıştı. Hepimizin başı sağ olsun." dedi.
Merhumenin cenaze namazı yarın (3 Şubat Cumartesi) öğle namazını müteakip Eyüp Sultan Camiinde kılınacaktır.
Alev Alatlı, Türk yazardır.
Doğum: 16 Eylül 1944, Menemen
Ölüm tarihi: 2 Şubat 2024
Çocukları: Funda Aktan
Eğitim: Dartmouth Kolej, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, The American School in Japan
Ebeveynleri: Ertuğrul Alatlı, Füruzan Alatlı
Eşi: Alper Orhon (e. 1963)
FİB Haber Merkezi olarak kendisini kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Allah, rahmet eylesin. Hepimizin başı sağ olsun.
Alev Alatlı kimdir?
1944 İzmir doğumlu olan Alev Alatlı, liseyi Tokyo, Japonya'da okudu. Ekonomi & İstatistik lisansını ODTÜ'den Ekonomi & Ekonometri dalında, Yüksek Lisansını Fulbright bursu ile gittiği ABD, Vanderbilt Üniversitesi'nden (Nashville, Tennessee) aldı. Bilâhare, felsefe öğrenimine başlayan Alatlı, doktora çalışmalarını New Hampshire, Dartmouth College'de sürdürdü. İlâhiyat, Düşünce ve Medeniyet Tarihi üzerinde yoğunlaştı. 1974'de Türkiye'ye döndü, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde öğretim görevlisi, Ankara'da Devlet Planlama Teşkilatı'nda kıdemli ekonomist olarak çalıştı. California Üniversitesi (Berkeley) ile ortak psiko-dilbilim çalışmaları yürüttü. Cumhuriyet Gazetesi ile birlikte “Bizim English” adında bir dergi çıkaran Alatlı, daha sonra Türk Yazarlar Kooperatifinde (YAZKO) başkan yardımcısı olarak görev aldı.
Eserleri: 1985 ve 1986 yıllarında Edward Said'in “Haberlerin Ağında İslam” (Covering Islam) ve “Filistin'in Sorunu” (The Question of Palestine ) adlı çevirileri yayınlandı. Filistin davasını duyurmak üzere yaptığı çalışmalar dolayısıyla, Tunus'da sürgün olan Yaser Arafat tarafından Özgürlük Madalyası ile onurlandırıldı. Yayınlanmış ilk telif eseri, “Aydın Despotizmi”dir (Despotism of the Intellectuals). Bunu, 1985'de “Yaseminler Tüter mi Hala?” (Jasmines Smoke No More!) izledi. Yazarlar Birliğinin “Yılın En İyi Romanı” ödülünü alan “İşkenceci” (The Torturer) 1987'de geldi. “İşkenceci” kendisini izleyen “Or'da kimse var mı?” (Is there anybody out there?) dörtlüsünün öncüsüydü. 1992'de yayınlanan “Viva la Muerte” yi, 1993'de “Nuke Türkiye” (Nuke Turkey!), “Valla Kurda Yedirdin Beni” (You Sure Made Me a Prey to the Wolves) ve “OK Musti, Türkiye Tamamdır!” (OK Mustafa, Turkey is Dealt With!) izledi. “Kadere Karşı Koy A.Ş.” (Resist Your Fate, Incorporated) 1995'de yayınlandı. 1999'da “Eylül 1998” (September 1998) isimli küçük bir nesir-nazım denemesini, 2000 yılında “Schrödingerin Kedisi, Kabûs” ve 2001 yılında “Schrödingerin Kedisi, Rüya” izledi.
“Gogol'un İzinde” (On the Footsteps of Gogol) başlıklı nehir romanın ilk cildi olan “Aydınlanma Değil, Merhamet!” 2004 Haziran ayı sonunda okurlarla buluştu. Bu kitabı serinin diğer romanları olan “Dünya Nöbeti” ve “Eyy Uhnem! Eyy Uhnem” takip etti. 2004 yılında Tunuslu Hayrettin Paşa'nın yazdığı “En Emin Yol” adlı eserini Şehabettin Yalçın'la birlikte dilimize kazandırmıştır.
Alev Alatlı'nın ayrıca deneme ve günlük yazılarının derlendiği “Şimdi Değilse, Ne zaman?” (If not now, when?) 2002, “Hayır Diyebilmeli İnsan” 2005, “Hatırla Geçmişin Geleceğindir” 2007 ve röportajlarından oluşan “Alev Alatlı ile Türkiye ve Dünya” (Turkey and the World with Alev Alatlı) 2003 isimli dört kitabı daha bulunmaktadır.
Siyasal Bilimler üzerine 2008'de “Yorumsuz”u ve 2009'da ise Ayşe Kulin, Liz Behmoaras ve Nurşen Mazıcı ile birlikte “Yalnız Değilsin”i kaleme almıştır. “Aklın Yolu da Bir Değildir…” 2009, “Hollywood'u Kapattığım Gün” 2009 yazdığı son kitaplardır.
Kapadokya Üniversitesinin kurucu vakfı, İlke Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın Mütevelli Heyet Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanıdır. 79 yaşındaki Alev Alatlı, bir süredir hastanede tedavi görüyordu.