1924 nüfus mübadelesinden önce Kapadokyalı Rumların yaşadığı Ankara ve Konya vilayetlerinden oluşan Kapadokya yöresi, Anadolu’nun en kalabalık bölgelerindendi.

İstanbullu Rumların mutfak kültürüyle, İç Anadolu kökenli Rumların mutfağı arasında belli başlı farklılıklar vardı.

Eleni Karaca’nın Kapadokya adlı monografisinde “Kapadokya Rumlarının tükettiği temel gıda maddeleri, başta tahıl ürünleri olmak üzere buğday ve türevleri, ekmek, bulgur, ev makarnası, erişte, pide, mantı, un çorbası, mercimek, fasulye, nohut, bakla gibi baklagillerden oluşurdu.” Demektedir.

Masterchef programının özenle seçilmiş menüsünde de baklagillerin de bolca yer aldığı tandır çorbası adıyla da bilinen buğday çorbası ile başlandı.

Bulgur (Tandır) Çorbası

Kaynak: (Kapadokya Aşçılar Derneği)

Gerekli Malzemeler: (50 ml sıvı yağ, 10 gr salça, 1 lt su, 10 gr tuz, 150 gr bulgur, 85 gr nohut)

Salça, bulgur ve haşlanmış nohut çömleğe konur. Yarım saat kaynatılır, daha sonra yağ, salça naneli sos yapılarak üzerine dökülür. Biraz daha kaynatılarak servis edilir.

Peravu Mantısı (Ara sıcak)

Kaynak: (Kapadokya Aşçılar Derneği)

Gerekli Malzemeler: (1 kg un, 500 gr çömlek peyniri, 6 gr tuz, 1 yumurta, 180 gr soğan, 1 gr kuru nane, 1 gr pul biber, 10 gr salça, 30 gr tereyağ, 500 ml su)

Un bir kaba konur. Üzerine yumurtası tuzu eklenir ve suyu azar azar ilave edilir. Bu karışımdan katı bir hamur elde edilir. Hamur bezisi alınır. Dinlenmesi için bir saat beklenir. Hamur dinlendikten sonra beziler elde açılır. Kare kare kesilir. İç malzemesi çömlek peyniri konur. Üçgen şeklinde kapatılır. Salça ve tereyağ ile sos yapılır. Peravu piştikten sonra lezzetinin içinde kalması için kendi suyu süzülmez özelliği budur. En son sosu peravunun üzerine eklenir. Pulbiber ve nane ile servis yapılır.

Lahana Salatası ( Salata)

Kaynak: (Kapadokya Üniversitesi)

Gerekli Malzemeler: (1 kg ince kıyılmış beyaz lahana, 1 demet taze soğan, 1 su bardağı ceviz içi, yarım su bardağı kabak çekirdeği içi, yarım su bardağı kuş üzümü, yarım çay bardağı limon suyu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1/3 su bardağı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı kuru nane veya taze nane yaprakları

Temizlenmiş ve sert kısımları ayıklanmış lahanayı çok ince şekilde doğrayın. İnce kıyım taze soğanı ceviz içini, kabak çekirdeğini ve kuş üzümünü ekleyin. Koruk suyunu zeytinyağını, tuzu ve kuru naneyi ekleyerek servis edin.

Ayva Dolması (Ana yemek)

Kaynak: (Kapadokya Üniversitesi)

Gerekli Malzemeler: (4 adet içi oyulmuş ayva, 300 gram yağsız kıyma, yarım su bardağı pirinç, 50 g tereyağı, 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık, 1 tatlı kaşığı kuş üzümü, 1 adet rendelenmiş kuru soğan, 1 tatlı kaşığı yenibahar, 2 adet karanfil, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay kaşığı kırmızı tatlı tuz biber.

Hazırlanışı: 3 su bardağı suya bir tatlı kaşığı tuz ilave edip kaynatın. Ardından içerisine ayvaları ekleyin ve 15 dakika kadar haşlayın. Ayrı bir tavada erittiğiniz tereyağında fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Ardından soğan rendesi ve kıyma ekleyin. Kıymalar renk değiştirene kadar kavurun. Pirinç, kuş üzümü, tuz, yenibahar, kırmızı toz biber ve karanfili karışıma ekleyin.  Ayvanın haşlandığı sudan bir su bardağı eklenerek harcı pişirin. Pirinçler tam pişmemelidir. Derince bir fırın tepsisine yerleştirdiğiniz ayvaların içerisine hazırladığınız harcı doldurun. Yarım su bardağı daha ayvaları haşladığınız sudan tepsiye ekleyin. 180 derece fırında üzeri kapalı olarak ayvalar ve iç yumuşayıncaya kadar pişirin.  Servis edilirken üzerine pekmez ilave edebilirsiniz.

Bulamaç (Tatlı)

Kaynak: (Kapadokya Aşçılar Derneği)

Gerekli Malzemeler: (18 gr un, 200 ml su, 10 gr margarin, 400 ml pekmez, 20 gr ceviz, 20 gr fındık)