Nevşehir'in Ürgüp İlçesine bağlı Şahinefendi köyü mevkisinde arkadaşlarıyla mantar aramaya çıkan, AK Parti Kavak Belde Başkanı Hamit Doğan, tam 35 Kg ağırlığında dev bir mantar buldu. Ağaç dibinde birbirine yapışık halde bulunan dev mantar görenleri hayrete düşürdü.

FİB Haber Merkezi olarak edinilen bilgilere göre, AK Parti Kavak Belde Başkanı Hamit Doğan, arkadaşları ile birlikte mantar toplamak için Şahinefendi köyü yakınlarındaki araziye gitti. Doğan, ağaçların arasında dolaşırken 35 kilo ağırlığında dev bir istiridye mantarına rastlayınca karşılaştıkları dev mantar karşısında gözlerine inanamadı. Ve büyük bir sevinç yaşadı.  Yıllardır mantar ve yöresel otlar toplamak için zaman zaman arazilerde gezdiğini belirten Doğan, ilk kez bu kadar büyük bir mantara rastladığını söyledi. Halk arasında kayın, kavak ve et mantarı olarak da bilinen istiridye mantarını gösterdiği komşularının da çok şaşırdığını belirten Doğan, "Halk arasında kayma mantarları genelde çok daha az ağırlığıklarda olur. Ama bu çok farklı" dedi...

Bu Mantar türlerinin genelde her yıl sonbahar mevsiminde yetiştiğini anlatan doğan, bu mantar türünü köylerinde "kayma mantarı" olarak bildiklerini ve yediklerini de kaydetti.

Nevşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Gürol Çetin; "Pleurotus spp. Yani istiridye mantarı in yabanisi. Yenilebilir. Normalde bu şekilde toplu olmaz. Ancak üst üste yetişmiş onun için böyle bir görüntü oluşmuş. Biz projeli olarak serada yetiştirmek için kültüre alınmısinı destekliyoruz. Nadiren bu şekilde görüntü olusturur." açıklamasında bulundu.

Kayın mantarı nerede yetişir ?
Kayın mantarı yapraklı ağaçların gövdeleri, kütükleri, tomrukları ve direkleri üzerinde kümeler halinde bulunur. Ağaç gövdelerinin daha çok yaralı kısımlarında ve budaklarında yetişir. Ağırlıklı olarak kavak ve kayın ağaçlarında yetişmesi nedeniyle kayın mantarı adını almıştır.

Toplanma mevsimi genel olarak İlkbahar ve Sonbahar aylarıdır. Ancak uygun nem ve sıcaklık değerleri oluşursa yılın her mevsimi bulunabilir.

Tüm doğal mantarlar gibi kayın mantarı da doğada bulunan zehirli mantarlar ile karıştırılabilir. Zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek bazen çok zor olduğundan yabani mantarlar sadece uzmanlar tarafından toplanmalıdır.