Yoğurdu Avanos Çömleğine yapmayı hiç denediniz mi...? Öyleyse mutlaka deneyin. Yoğurt kıvamının ve tadının değiştiğini göreceksiniz...

Çömlekte Ev Yoğurdu Tarifi İçin Malzemeler:

  • 2 kg sütçüden alınan süt
  • 2 kaşık Kaymak Yoğurt
  • Toprak kap (Avanos çömleği) sırlanmamış olmalı aynı eski testiler gibi

Avanos Çömlekte Ev Yoğurdu Tarifi Yapılışı

  1. Sütü mahallenize gelen sütçüden alınız. Eve gelince tülbentten süzün. Ocağa koyun ve kaynatın.
  2. Kaynayan sütü ocaktan alıp çömleğe boşaltınız. Sütünüz parmağınızı yakmayacak seviyeye gelince yoğurttan maya için bir kaseye 2 kaşık yoğurt koyunuz ılınan sütünüzden de bir iki kaşık alarak kasede ki yoğurdunuzun içine koyunuz ki mayanız ılınsın.
  3. Şimdi ılınan çömlekteki süte kasedeki sütlü yoğurtlu ılık mayanızı boşaltınız. Kaşıkla nazikçe üstten 1-2 kere çok yavaş karıştırınız.
  4. Çömleğinizin ağzını bir kapak ile kapatınız . Çömleği mutfağınızda sıcak bir yere (balkon yada camdan gelen havadan etkilenmeyeceği) koyunuz ve üstünü sıcak tutacak 1-2 mutfak havlusu yada sofra bezi ile örtünüz. 6 saat bekletin.
  5. 6 saatin yani mayalanmasının bitiminde saati dolunca havlu bezi kaldırınız yoğurdunuzun ağzını açınız yerinde 5-10 dakika daha ağzı açık bekletiniz ve bu sürenin sonunda ağzı açık bir şekilde buzdolabına kaldırınız buzdolabında 5-6 saat ağzı açık bir şekilde bekletiniz sonra çömleğin ağzını örtünüz.
  6. Yoğurt hazır afiyet olsun.

Biliyor musunuz çömlekte 3 hafta bile kalsa ne sulanıyor ne de ekşiyor ama cam dayanmıyor hem sulanıyor hemde 2 hafta da mutlaka ekşir. Bu nedenle çömlek en akıllıcası.

Kararında yenilecek olan Yoğurdun sağlığa yararlarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Yoğurt, laktik asit bakterileri tarafından süt bileşenlerinin insan beslenmesinde yararlı olan metabolik ürünlere dönüştürüldüğü tüm bileşenleri içerir.
  • Özellikle laktoz intoleransı olan kişiler, süt yerine yoğurt benzeri ürünleri daha rahat tüketebilir. Laktoz intoleransı; insan vücudunda laktozu parçalayan enzimin yetersizliğinde görülür. Yoğurtta laktoz, laktik asite dönüştüğü için enzim eksikliği problem yaratmaz.
  • Yoğurt üretilirken mayalanma sonucu ortaya çıkan faydalı bakteriler, bağırsak hareketliliğini artırarak bağırsakların çalışmasını hızlandırır ve kalın bağırsakta oluşan toksik maddeleri emerek dışarı atılmasını sağlar. Ayrıca kolesterol seviyesini düşürür ve kan şekeri seviyesini korur.
  • Yoğurt yapımı sırasında sütün kuru maddesindeki artış, süt proteinleri konsantrasyonunu da artırır. Dolayısıyla hem protein içeriğinin yüksek olması hem de proteinlerin yüksek biyolojik yararlılığı nedeniyle yoğurdun beslenme açısından önemi artar.
  • Her ne kadar yağın kalp-damar hastalıklarına neden olabildiği düşünülse de dengeli bir beslenme için günlük diyette yoğurdun belirli ölçülerde yer alması gerekir. Özellikle çocuk ve gençlerin gereksinim duyduğu enerjinin bir kısmı süt yağı aracılığıyla karşılanır.
  • Her ne kadar yoğurt tüketimi ile kanser hücrelerinin oluşumu arasındaki ilişki tam olarak aydınlatılamamışsa da yapılan çalışmalarda düzenli yoğurt tüketimi ile meme ve rahim kanseri riskinin azaltılabildiği görülüyor.
  • Çalışmalar, süt ve süt ürünlerinin düzenli tüketiminin yüksek kan basıncı riskini azalttığını gösteriyor.
  • Yoğun egzersiz çalışması sonrasında protein içeriği yüksek yoğurt, iyi bir seçimdir. Protein, kasların kendini toparlaması için gerekir.
  • Kalsiyum, güçlü kemikler ve sağlıklı dişler için çok önemlidir. Yoğurt kalsiyumun çok iyi bir kaynağıdır. Vücut yeterli kalsiyum aldığında alınan bu kalsiyum doğrudan kemikler için kullanılır. Bu anlamda osteoporozun önlenmesinde önemi ortaya çıkar. Yoğurttaki kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu sayesinde, kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ayrıca D vitamini kalsiyumun depolanmasına yardımcı olur.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli görevi vardır. Günde 3-4 porsiyon yoğurt, hastalık ve enfeksiyonla savaşmada rol oynayarak daha güçlü savunma sistemi oluşumunu destekler.