MANEVİ TERBİYE YOLU
(Tasavvuf-2-)
Tasavvuf terbiyesinin hedefi kulu ihlasa,rıza makamına ulaştırmaktır.İhlas her işini yüce Allah‘ın istediği şekilde onun rızası için yapmaktır . Rıza da yüce Allah‘ın her emrine ve tecellisine teslim olmaktır. Tasavvuf yoluna Allah rızası için girmeyen kimse niyetini düzeltmeden bir fayda göremez.Niyeti güzel ve düzgün olan kimse ameli az bile olsa fayda görür.
Resulallah (S.A.V)” Allah’ın zikri ve Allah için olan şeyler hariç dünya ve içindekiler lanetlenmiştir.” buyuruyor. Her ne yaparsak yapalım safi Allah c.c rızası için yapar hale gelmek için kalben niyet çok önemli…Hak yolu kalpte başlar. Kalbin kesin kararına niyet denir. her işin temeli olan niyet; yapılan işten,amelden hayırlıdır.Samimi yapılan niyet bütün hayırların başıdır.
Rabbimiz her işimizde kalbe ve kalbimizdeki niyete bakar.
Herkes amelden önce niyetine bakmalıdır. Niyet Allah rızası için olmayınca ne yapılsa boştur.
Resûlûllah( S.A.V)
”Müminin niyeti amelinden hayırlıdır.Mümin Allah için bir amel yaptığı zaman kalbinde bir nur yayılır”buyurmuştur.
Tasavvufla Manevi Terbiye görmek isteyen kişi şu uyarıyı dikkate almalı. ”Sizler niyetinizi Allah için güzel yapın .Her işiniz güzel olur .Güzel sonuç verir. Kulun güzel niyetini Allah bilsin yeter. ”Gayesi Allah’ın rızasını kazanmak olan kişi salih amel işlemeli . Sünnetleri hafife almadan ,küçümsemeden Efendimizin emirlerini yerine getirmeli. Çünkü o kendi heva ve hevesine göre değil Allah c.c nun rızasına uygun hareket etmiştir.
Haram bir iş iyi niyetle helal olmaz.Yapana fayda vermez.
Bütün iş ve ibadetlerin Özü yüce Allah’a karşı samimiyet ve ihlastır. ihlassız amel, ruhsuz insan gibi ölüdür,faydasızdır.
Allah rızasını hedefe almayan hiçbir terbiye sistemi kulu Allah’a ve ebedi saadete ulaştıramaz.
İnsanlar baştan sona zikir ve islâm ahlâk ve edebini sünnet üzere yaşasınlar diye kurulan tasavvuf okullarını (Tarikâtları ) nefsinin kötü arzularına ve dünya menfaatine alet edenlerin hesabını Allah görür.
Bütün peygamberler ve Arifler ondan davacı olur. Tasavvuf yolu hak yoludur. Kur’an ve sünnet yoludur.Cennet yoludur. Bu yol Allah c.c’nun rızasını aşk ve muhabbetle kazanmak için terbiye yoludur.Bu yol en nazik ve kıymetli bir emanettir .O’na ihanet edenin sonu felakettir.
Tasavvuf terbiyesinde; kalp rabbini tanıdıkça. emr edileni yapmak,yasak edilenden kaçınmak kolay gelmeye başlar.
“Allah kendisine yönelen kulunu hidayete / rızâsına giden yola erdirir.Onlar; iman edenler ve kalplerini Allah’ın zikri ile huzura erdirenlerdir.Dikkat edin ,kalpler ancak Allah’ın zikriyle huzur bulur”(Ra’d suresi13/27-28.
Tasavvuf kalbi Allah ile tanıştırıp huzura kavuşturma yollarını Öğreten ve bunu bizzat gerçekleştiren terbiye sistemidir.Tasavvuf güzel ahlak okuludur. Kişi rabbinin emirlerini tam yapmaya gayret eder ve yasaklardan şiddetle kaçınırsa buna kuranı Kerim’de takva denir.Takvaya ulaşmak için yapılan mücahedeye,çabaya tezkiye denir. Tezkiye kalbi inkar ,şirk, isyan ve gaflet kirlerinden temizlemektir. Ruhunu arındırmak Nefs’i çirkin huylardan kurtarıp , güzel sıfatlarla benzemektir. Bütün bunlarla hedef yüce Allah ‘ın rızasına ve dostluğuna ulaşmaktır.
Allahu tealâ İlahi terbiyenin ve dostluğun merkezine Resûlü Hz.Muhammed (S.A.V)efendimiz’i koymuştur. O’na uymadan kimse yüce Allah’a yakınlık sağlayamaz. O’na dostluk yapamaz.Allah Teala bu konuda bütün insanlığın önüne şu ilahi ölçüyü koyuyor.
“Resulüm ! de ki : Eğer Allah’ı seviyorsanız bana tabi olunuz/uyunuz ki Allah’ta sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah çok affedici ve esirgeyicidir.”
Tasavvuf okulunda manevi eğitim gören terbiyetten geçenler Allah Resulü Efendimiz (A.S)a kalple,dille,özle,sözle hal ve ahlâk ile tam bir teslimiyetle uyar,tabi olur onun yolunda dosdoğru olursa maksat hasıl olur imanla Allah c.c’a kavuşmak nasip olur inşaEllah…. Mümin içi ve dışıyla inanış ve yaşantısı ile sünnete uyduğu ve buna ölene kadar sımsıkı sarıldığı zaman yüce Allah’a itaatini gerçekleştirmiş ve onun sevgisini kazanmış olur ….
Allah Tealaya emanet olun. Hayırla kalın...