İnsanların internete yoğunlaşması ile sanal hırsızlar bu yönde çalışmalarını sürdürmeye başladı. Bu alanda mücadele başlatan Emniyet birimleri vatandaşları sürekli uyarıyorlar. Bursa Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü de bu konuda bir uyarıda bulundu ve internet tutkunlarına adres ve kimlik bilgilerinin herkese açık olmamasını söyledi.
Bilişim uzmanları, paylaşılan her fotoğraf ve bilginin site sunucusu üzerinde kaldığını söyledi ve “Paylaştığınız fotoğraflarınızı ve diğer bilgilerinizi gerçek hayata başkalarına verip veremeyeceğinizi düşünün. İlgili ayarları yapmadığınız takdirde ev/işyeri adres, telefon bilgilerinizin herkes tarafından görüleceğini unutmayınız. Arkadaş listelerinizden akrabalık bağlarınızın buna bağlı olarak anne kızlık soyadınız gibi bilgilerinizin başkaları tarafından öğrenilebilir” dediler.
1373197638_computer-internet-virus-infection-16738454.jpg
Uzmanlar bilgisayar kullanıcılarını güvenlik ayarlarının sık sık kontrol etmedi gerektiği konusunda da uyardı ve internet üzerinden sohbet ettikleri zamanlarda gönderilen belge ve dosyalarında virüs taramasından geçirilmesi gerektiğini bildirdi.
Ayrıca ücretli olan ürünlerin internette parasız sunulmayacağı konusunda uyaran uzmanlar, “Bu yönde ekrana gelen her linke tıklamayın, link kontrolü önlemini uygulayın. ‘Peer to Peer’ paylaşım programından indirdiğiniz müzik, film vb. dosyaların aslında zararlı yazılımlar olabileceğini unutmayın” dedi.
Ayrıca flash ve hard disk gibi bilgisayara harici takılan cihazların ilk önce taramadan geçirilmesini söyleyen yetkililer, “Aynı bilgisayarı birden fazla kişi kullanıyor ise kendinize ait bir kullanıcı profili oluşturun ve şifre ile erişim olmasına dikkat edin. Her kullanımdan önce mutlaka bilgisayarı yeni takılan parçalara karşı kontrol edin ve virüs taraması yapın” dedi.