Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun desteğiyle Anadolu Yayıncılar Derneği’nin düzenlediği “Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medyanın Geleceği Çalıştayı”  Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde gerçekleştirildi.

Ankara’da 22 – 23 Kasım tarihlerinde yapılan ve açılışı konuşmasını AK Parti Genel Başkanvekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’un gerçekleştirdiği çalıştayın ikinci gününde; Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RÜTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdür Rıdvan Duran, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, Anadolu Yayıncılar Derneği (AYD) Başkanı Sinan Burhan, Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ile çok sayıda medya temsilcisi yer aldı.

Ankara Ulucanlar Cezaevi Müzesi'nde düzenlenen, Yeni İletişim Teknolojileri, Anadolu Medyasının sorunları, Ulusal ve yerel medyanın önemi ve Yerel Medyanın geleceğinin masaya yatırıldığı çalıştayda ilimizi temsilen Nevşehir'in en çok takip edilen medya organı www.fibhaber.com adına Gelen Koordinatör İbrahim Uysal ve Genel Yayın Yönetmeni Fikret Çapacı katıldı.

81 ilden birer temsilcinin katılım gösterdiği çalıştayda konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, dünyanın, insanlık tarihinin yeni bir aşaması olarak nitelendirilen büyük bir dönüşüm yaşadığını belirterek, yapay zekadan büyük veri analizlerine, giyilebilir teknolojilerden artırılmış gerçeklik uygulamalarına kadar çok büyük bir alanda hayatın yeniden şekillendiğini söyledi. 

Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Rıdvan Duran'da yaptığı konuşmasında, özelikle yerel basının durumu, Kurumun bu konudaki çalışmaları ve gelecek vizyonu hakkında açıklayıcı bilgiler verdi.

Genel Müdür Rıdvan Duran, Online ve fiziki olarak son iki yılda “İnternet Haberciliğinin Geliştirilmesi”, “Yeni Medyada Reklamcılığın Geliştirilmesi”, “Basın İşletmelerinde Bilgi Güvenliği ve Siber Güvenlik Bilinçlendirme Eğitimi”, “Yerel Basında Reklamcılığın Geliştirilmesi”, “Dijitalleşme ve Sosyal Medya Eğitimi” başlıklı eğitimler düzenledik, eğitimlerimiz hala hazırda devam ediyor.  Ancak sektörün durum analizi, yerel basın için artık Basın İlan Kurumu desteklerinin yeterli olmadığını, gazetelerin gelir modellerini çeşitlendirmeleri, içerik zenginleştirmeye gitmeleri gerektiğini gösterdi bize. İlkeleri olan, ilkeleriyle toplumun her katmanını koruyan, medya ve basının görevlerini ifa ederken sapmalarını önüne geçen, bir anlamda frenleyen kamu kurumlarına da her zaman ihtiyaç olacaktır.” şeklinde konuştu.

RTÜK Başkanı Şahin: “Yerel medyanın dijital araçlarla zenginleştirilmesi ve çağa ayak uyduran bir döneme geçilmesi açısından yayıncılarımızla sürekli iletişim halindeyiz.”
Çalıştayın açış konuşmasını yapan RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yerelin yeni teknolojilere uyum sağlaması çağrısı yaptı.

“Hâlihazırda ülkemizde yayın yapan 150 yerel televizyon kanalı, 789 yerel radyo istasyonumuz ve bir o kadarda internet siteleri bulunmaktadır. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, düzenleme ve denetleme faaliyetlerini yerine getirirken uluslararası, ulusal ya da yerel diye bir ayrım yapmaksızın hareket eder. Ancak bu noktada geleneksel yayın yapan yerel kanallara pozitif ayrımcılık yapıyoruz desek de yanlış olmaz. Çünkü yerel imkânlarla, kısıtlı personelle ve dar bir bütçeyle yayıncılık yapmak durumunda olan dostlarımızı en iyi biz anlarız.  Daha profesyonel, daha zengin yayınların hayata geçirilmesi için yerel medya çalışanlarının gelişimlerine de önem veriyor, her fırsatta yürüttüğümüz eğitim çalışmalarıyla kendilerine katkı sağlıyoruz. “

“RTÜK, frekans ücreti indirimine önayak oldu”

Yerel yayıncıların en büyük istek ve beklentisinin uydu frekans ücretlerinin indirilmesi olduğunu bildiklerini aktaran RTÜK Başkanı Şahin, kısıtlı imkânlarla çalışan yerel yayıncıların haklı talebine kulak verilerek gerekli kolaylığın sağlandığına dikkat çekti. Şahin, yerel yayıncılara destek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na teşekkür etti.  

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan, çalıştayla ilgili yaptığı değerlendirmede; “Dernek olarak çok önemli bir çalıştaya daha imza atmış bulunuyoruz. Türkiye’nin her ilinden birer gazetenin temsilcileri ile katıldığı çalıştayımız, oldukça verimli gerçekleştirilmiş olup, şimdiden Çalıştayımızın hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

FİB Haber Merkezi olarak, Başta sayın Başkan Sinan Burhan olmak üzere AYD yönetim kurulu üyelerine bilhassa Çetin Altan beye, Olcay hanıma, Türkiye'nin 81 ilinden gelen meslektaşlarımıza, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RÜTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin'e, RTÜK Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu'ya ve Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ile organizasyonda emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz.