MHP’nin Geleceği?
Uzun zamandan beri MHP’nin oy oranın gerildiği ve gereken konumun çok altındaolması neden ile giderek parti içinde rahatsızlıklarauluşmaya başlamıştır. Elbet bu durum yeni bir durum değildir. Hükûmetteyken devlet bahçelinin aldığı kararlarla seçime gidilmesi ve o seçim sonucu MHP’nin baraj altındakalması, daha sonra her seçimde MHP’nin oy oranın daha düşmesi ve buna karşı bir politika üretilememesi sonucu parti içinde rahatsızlıklara neden olmuştur.
Bu rahatsızlıklar sonucu parti içi bir muhalefet grubu oluştu, bu muhalefet grubu MHP’nin bu duruma gelmesini parti yönetimin özellikleDevlet Bahçeli’nin yanlış politikaları sayesinde geldiği savunmaktadır. Partinin bu durumdan kurtulması ve MHP’nin hak ettiği konumuna gelmesi gerektiğini buda parti yönetimin özellikleDevlet Bahçeli’nin değişmesi gerektiği savunmaktadır.
Bu durum karşısındaDevlet Bahçelinin alabileceği 2 tutum vardı:
1: yaş ve sağlık sorunları bahane ederek, bu görevi bırakılması. Özellikle kalp sorunlarısonrasında bu işi için iyi bir fırsattı. Benim sağılık sorunlar neden ile bu görevi gençlere ve yeni gruba bırakıyorum ancak bu benim politikadan ve MHP’den ayrılacağımanlamındaolmayıp her zaman onlarınyanında olup fahri başkan, tavsiye ve danışman konumunda milliyetçilik görevimi yerine getireceğim diyerekparti başkanlığındanayrılması.
BöyleceDevlet Bahçeli hem partidekiağırlığını hem konumunu korumuş olacaktı.
2: Bu sesleri dinlemeyip bu grubakarşıharekete geçmesi. Devlet Bahçeli bu yolu seçti.
Bunun için nasıl bir politika izledi?
A: Bu muhalefet grubunu paralel yapı ile ilişkilendirmekçabalarıve böylece bu hareketin parti içinden olmayan bir hareket olduğunu göstermeye çalışması. Böylece bu grup hakkında şüphe uyandırmak.
B: Başkanlık sistemi ile ilgili ustukapalı destek çağrıları ve mesajlar vererek AKP ve hükümet desteğini kendisi için sağlama çabaları.
Bu politikada Devlet Bahçeli ne kader başarılı olduğunu zaman gösterecektir.
Parti içi muhalefetin dikkat edilmesi durumlar:
1: Koray Aydın çok dikkat edilmesi gereken bir kişi. En beklenmediği bir zaman ve konumda muhalif grubun ağır darbe yemesini sağlayabilir.
2: Amaçlarıbelirli bir kişiyi destekleyerek göreve getirilmesiolmamalı, şu anda partiyikurtarmak olmalı. Onun için son aşamada en çok oy alan kişi etrafında toplanmaları gerekir. Bu duruma gelindiğinde Koray Aydın’a çok dikkat edilmeli. Çünkü muhalif grubunu o durumda parçalayarak, durumu Devlet Bahçeli lehine çevirebilir.
3: Devlet Bahçeli AKP ile anlaşarak başkanlık sistemin desteklemesi karşısında MHP’ye belirli bakanlıklar verilmesi, böylece muhalefeti destekleyen fırsatçı grubun desteğini muhalif gruptançekilmesi sağlanması. Böylece Devlet bahçeli koltuğunu korumuş olacak ve AKP başkanlık sistem için gereken desteği bulacaktır.
Sonuç: muhalif grup MHP’yi hakettiği konuma gelmesini hedefliyorsa, amaçlarıbelirli bir kişiyi destekleyerek göreve getirilmesi değil da, partiyi şu anda kurtarmak olmalı. Onun için son aşamada en çok oy alan kişi etrafında toplanmaları gerekir, ayrıca kendileri ile Koray Aydın arasında mesafe koymaları gerekir.
Ali Haydar
07.06.2016