Milletvekili Adayları Listesinin Değerlendirmesi

Siyasi partilerin Milletvekili adayları belli oldu. Nevşehir'de en çok merak edilen AKP aday listesi olup, ondan sonra diğer partilerin adayları onu takip ediyordu. Eğer AKP'nin güçlü bir aday listesi çıkarsa ona göre diğer partilerin adaylarının şansı azalıp ve bunu terside diğer parti adayların şansı çoğalırdı.

AKP adayları: En çok merak edilen ve üzerinde spekülasyonlar yapılıp konuşulan parti konumundaydı. Ancak bir çok kişinin tahmin ettiği adaylar ve sıralama olmadı. Bu listede bir çok kişinin ister 1. ister 2. veya 3. sırada kesin olarak yerleştirdiği Mustafa Açıkgöz'dü. Zaten Mustafa Açıkgöz geçen dönemde herkes tarafından tanınan bir isim. Emre Çalışkan üzerinde tahminler düşük oranda olup. 2. sıra için Yücel Menekşe dışında bir çok kişi üzerinde duruluyordu. Ancak bu üçlü sıralama yapıldı. Liste bir çok tahmin dışında da olsa güzel bir aday listesi oldu.

MHP adayları: MHP ayaları genel olarak tahmin edilen isimlerden oluşan bir liste. Listenin başında Mehmet Varol Nevşehir'de tanınan isimlerden hem parti olarak oy alıp hem isim itibari ile oy alabilecek bir kişi. MHP ye tepki oyları ve iyi partiye geçen oy sayısını toplamı, MHP'nin koruduğu oy sayısı ve AKP'den aldığı oy toplamından daha az olursa seçilme ihtimali yüksek.

CHP ve İYİ Parti Adayları: CHP'nin Nevşehir'de milletvekili çıkarması zor gözükmektedir. İYİ partide yeni bir parti olduğundan, bu sürede ne yapacağı ve nasıl tepki alacağı daha çok net olmadığından bu parti adayları üzerinde konuşmak zordur. Ancak bu iki parti seçim süreci sonlarına doğru birbirleri ile anlaşıp bir adayı iki parti beraber desteklerse 1 milletvekili çıkarmaları şansları yükselmektedir. Bu arada İYİ parti MHP den oy almayı başara bilirse bu iki partinin 1 milletvekili çıkarmaları muhtemeldir.

Diğer Partiler: Nevşehir'de Milletvekili çıkarmaları pek muhtemel değildir. Ancak belki bir ihtimal CHP veya İYİ partiye oy kazandıra bilirler.

Muhtemel sonuçlar:

Birinci: AKP 2, MHP1

İkinci: AKP 1, MHP 1, CHP VE İYİ Parti 1

Üçüncü : AKP 3

Şimdiden herkese hayırlı uğurlu olsun.

Burada iki kişiden bahsetmek gerekir:

1: Ebubekir Gizligider: Bu dönemde aday gösterilmedi. Ancak Milletvekilliği döneminde Nevşehir için önemli hizmetlerde bulundu. Bunlardan Hava alanı açılışı, uçak seferlerin artışı, üniversite genişleme ve büyümesi, Otoyol, Hızlı Tren gibi bir çok önemli projenin takipçisi olup Nevşehir'e yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etmek gerekir.

  1. Hasan Ünver: Belediye başkanlığı döneminde Nevşehir görünümü değiştirdi. Nevşehir'de bir çok hizmete imza attı. Milletvekilli adaylığı için mi istifa etti yoksa iddia edilen başka bir sebeplerden doayı mı, onu zaman gösterecek ancak yaptığı bu hizmetlerden dolayı ona teşekkür etmek gerekir.

Ali Haydar

21.05.2018