MUHASEBE TARİHİMİZDE ÖNEMLİ BİR DUAYEN : Dr. MASUM TURKER

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Masum Türker ile tanışıklığımız kendisinin TÜRMOB Yöneticisi. Benimde Ankara Serbest muhasebeci Mali müşavirler Odası Disiplin Kurulu Başkanı olduğum 1990’lı yıllarda oldu. Daha sonra kendisinin sahibi olduğu HÜRSES isimli ekonomi gazetesinde ve bir zamanlar ünlü olan haftalık haber dergisi olan Nokta dergisinde yazılarım yayınlandı. Otuz yıla yaklaşan bir tanışıklık, dostluk abi /kardeş ilişkimiz var.

Masum Türker,18 Mart 1951 tarihinde Mardin’in Artuklu ilçesinde ailesinin ilk çocuğu olarak doğdu. Mardin’de başlayan İstanbul’da tamamlanan eğitimden sonra Muhasebe dünyası ile tanıştı. Ekmeğini, yaşamını muhasebe ile kazandı.1999-2002 yılları arasında İstanbul Milletvekili, 2002 yılında Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı olarak görev yaptı. 2003-2015 yılları arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2003 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi, Işık Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Altınbaş Üniversitelerinde konuk öğretim görevlisi olarak ders verdi. Türkerler Bağımsız Denetim Yeminli Mali Müşavirlik A.Ş.'nin kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesidir. 1997-2017 yılları arasında Uluslararası Muhasebeciler Federasyonu'nda çeşitli komitelerde Komite Üyesi ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmıştır. 2004-2006 ve 2016-2018 yılları arasında Akdeniz Ülkeleri Muhasebeciler Federasyonu Başkanlığı görevinde bulunmuştur. 1992-1999 yıllarında TÜRMOB'ta Başkan Yardımcısı, 2008-2010 yılları arasında Başkan olarak görev yapmıştır ve 2016'dan bu yana Yönetim Kurulu üyesidir. Ayrıca 1993-1999 yılları arasında TESMER Kurucu Başkanı olarak görev yapmıştır.

Dr. Masum Türker’inBenimde öğretim üyesi olarak görev yaptığım Bolu ‘da geçen bir yaşamı da vardır. 1982 YÖK öncesi dönemde Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne bağlı Bolu Sevk ve İdare Yüksek Okulu’nun (SİYO) öğretim görevlisi olarak 4 yıl 4 ay çalışmıştır.

Kendisini yakından tanıma olanağı bulduğunuzda siyasi yanını Süleyman Demirel’e benzetmeniz mümkündür. Zira olağanüstü bir bellek ,çok hızlı kavrama yeteneği ve olaylara anında çözüm kapasitesi donatılmış bir kişiliktir. Hep pozitif düşünür. Hiç kimse hakkında olumsuz bir görüşe sahip olduğuna tanıklık etmedim.

Muhasebe mesleği açısından Dr. Masum Türker’i nasıl tanımlarsınız diye bir soruya muhatap olduğumuzda vereceğimiz yanıt nettir. Ekmeğini, yaşamını, muhasebeden kazanan bir kızı ve bir oğlunu bu meslekten sağladığı gelirle büyüten. Muhasebe Doçenti bir kız yetiştiren. Sabah akşam muhasebe ve ekonomi düşünen bir insan. Belki de ülkemizde muhasebe mesleğinin dünya muhasebe sistemi ile entegrasyonu konusunda ciddi çalışmalar yapan tek muhasebe bilim insanı..

Dr. Masum Türker’i muhasebe mesleği ile uğraşan dostlar ve arkadaşlar arasında eleştirenlere de rastlamak mümkündür. En önemli eleştiri gerekçesi bazı aralıklar dışında TÜRMOB yönetiminde uzun süre görev almış olması ve 32 yıllık ömrü boyunca TÜRMOB’un kendisinden beklenen performansı gösterememiş olmasıdır. Hiç kuşku yok ki sayın Mustafa Özyürek ve Masum Türker’in başkanlık yaptığı dönemlerde TÜRMOB daha güçlü daha etkindi. Şimdi meslektaş sayısı sayıca çoğalmasına rağmen meslek örgütünün etkinliği azaldığı da açıktır.

Dr. Masum Türker kabına sığmayan sürekli çalışan, üreten, düşünen bir muhasebe bilim insanıdır. Türk Muhasebe Tarihinin kilometre taşlarından birisidir. Muhasebe mesleğinin yasalaşmasından tutun, mesleğin gelişmesi için çıkarılan yasalar ve yönetmeliklerde emeği vardır.

  1. Masum Türker, iyi bir iktisatçı, iyi bir muhasebeci, önceki Devlet Bakanı ve DSP önceki Genel Başkanlarından birisidir. Yani Dr. Masum Türker’i bir kalıba sığdırmak zordur. Basın alanında gazete dergi sahibi olmuş, siyasi görevler almış ve devlet kademesinde en üst düzeyde görevler üstlenmiştir. Yani gücünün ve aklının yetiştiği her alanda olmaya çabalayan yorulmayan bir yürektir.