Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak geçtiği Nevşehir'in Avanos ve Gülşehir ilçeleri, yine ülkemizin en önemli kuş göç yolu ve kuş gözlem noktalarından biri.

Gülşehir ve Avanos  Kızılırmak havzası flora ve faunası ile her geçen gün yeni bir türü barındırıyor. Kızılırmak nehri çevresiyle, bazı adacıklarında, ötücü kuşlar da dahil olmak üzere yaklaşık 200'ün üzerinde kuş türünün varlığı mevcut olduğu söyleniyor. Bu alan kuşların üreme, kışlama ve göçleri açısından önemli bir konuma sahiptir.  

 Su Kuşları Yaşam Alanı Olarak Gülşehir ve Avanos Kızılırmak havzasını seçmiş ise bize de ev sahipliği yapmak düşer...

Uluslar arası kuş göç yolu üzerindeki bulunan bu bölgede beslenen ve konaklayan bazı önemli kuş türleri; flamingo, leylek, turna, çamurcunlar, pelikanlar, balıkçıllar, yağmurcunlar, kazlar, kılıç gagalar, martılar, bababanlar ve sumrulardır. 

FİB Haber Merkezi olarak yetkililere bir önerimiz var; “Gelin el birliği ile burada kuşlara yaşam alanı yapalım". Avanos ve Gülşehir Kızılırmak havzasında Kuş Cenneti oluşturalım ismine de "Kapadokya Kuş Cenneti "koyalım" ne dersiniz?

Kuş cennetinden ne eksiğimiz var ki...

Hemen yanı başımızda komşu illerimiz Kırşehir'de Seyfe Gölü Kuş Cenneti, Kayseri'de Sultan Sazlığı Kuş Cenneti var.

Kayseri'de; Sultan Sazlığı Yay Gölü Kuş Cenneti: Kayseri’de bulunan Sultan Sazlığı Yay Gölü, 2006 yılında milli parka dönüştürüldü. Bu parkta 301 çeşit kuş türü bulunur.

Kırşehir'de; Seyfe Gölü, Kırşehir’in kuzeydoğusunda yer alan göl, Mucur’a 16 km. uzaklıktadır. Yöre, sulak ve yer yer sazlık, bataklık alanlardan oluşmaktadır. Gölün doğusunda, kıyıya yakın sazlıklardan oluşmuş pek çok adacık vardır. Burada toplam 187 kuş türünün varlığı mevcuttur.

Nevşehir'e; Kapadokya Kuş Cenneti Yakışır!

Nevşehir'in Avanos ve Gülşehir ilçesi içerinden geçen Kızılırmak havzası her türlü kuşu barındırıyor.

Kızılırmak'ta son günlerde Yaban Ördeği, Yaban Kazı, Beyaz Balıkçıl, Siyah Balıkçıl, Karabatak, Kıl Ördeği, Turna, Martı  gibi daha ismi sayılamayacak bir çok tür görülmektedir.

Kuşlar daha çok balık avlamak ve balıkla beslenmek için suların sığ olduğu yerlere konuşlanarak karınlarını doyuruyorlar. Göç eden Turna sürüleri de  su içmek ve avlanmak için nehre konuyorlar. Havada uçan Ördek sürüleri çok güzel bir görüntü oluşturuyor. Çevredeki vatandaşlar bu durumdan çok memnun görünüyorlar.

Burada kurulacak bir kuş cenneti beraberinde Kapadokya bölgesine altarnatif farklı bir turizm çeşidinide beraberinde getirecektir. Ayrıca, bu alana kurulacak Kuş cenneti beraberinde çok renkli tesisleriyle hem bölgeye gelen turist çeşitliliğini artıracağı gibi bölge insanınada sosyal anlamda çok özel bir tesis kazandırmış olacaktır. Zira kuş cenneti kurulan yerlerde: Ziyaretçi merkezi, yönetim merkezi, kuş gözlem kuleleri, yürüyüş yolları, kuş gözlem noktaları, Kır lokantaları, Konaklama üniteleri, ürün satış ve tanıtım birimleri, eğitim birimleri gibi tesislerde olmaktadır.

Kapadokya'nın güzelliğine güzellik kayacak "Kuş cenneti" oluşturma projesine bakalım kimler sıcak bakacak...

Gelin Hep birlikte tarihimize insanımıza yaban hayatına ve doğamıza sahip çıkalım...

SULAKALANLAR NEDEN ÖNEMLİDİR ?

Sahip olduğu biyolojik çeşitlilik nedeniyle dünyanın doğal zenginlik müzeleri olarak kabul edilen sulak alanlar; doğal işlevleri ve ekonomik değerleriyle yeryüzünün en önemli ekosistemleridir.

Sulak alanlar;

           • Yeraltı sularını besleyerek veya boşaltarak, taban suyunu dengeler. Sel sularını depolayarak, taşkınları kontrol ederek, kıyıları deniz suyunun girişini önleyerek bölgenin su rejimini düzenlerler.

        • Bulundukları yörede nem oranını yükselterek, başta yağış ve sıcaklık olmak üzere yerel iklim elemanları üzerinde olumlu etki yaparlar.


        • Tortu ve zehirli maddeleri alıkoyarak ya da besin maddelerini (azot, fosfor gibi) kullanarak suyu temizler.


        • Başta balıklar ve su kuşları olmak üzere gerek ekolojik değeri, gerekse ticari değerleri yüksek, zengin bitki ve hayvan çeşitliliği ile birçok türün yaşamasına olanak sağlarlar.


        • Yüksek bir ekonomik değere sahiptirler. Balıkçılık, tarım ve hayvancılık, saz üretimi, turizm ve ulaşım olanaklarıyla bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sağlarlar.