Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 2021 Haziran ayı ve son bir yıllık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.

Meteoroloji son 3 aylık kuraklık haritasını yayınladı. Haritaya göre ülkenin neredeyse tamamı olağanüstü kurak olarak gösterildi. Bu durumda vahşi sulamanın biran önce durdurulması gerektiğini belirten uzmanlar, son 3 aylık verilerin korkutucu olduğunu vurguladı.
 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi (SPI) metodu ile Haziran 2021 dönemine ilişkin üç aylık “kuraklık haritası” hazırladı. Haritaya bakıldığında Türkiye geneli için karamsar hatta dahada kötüsü korkutucu bir tablo ortaya çıkıyor.  Kuraklık Türkiye'nin tamamına yakınında hüküm sürüyor. Nevşehir'de ise yaşan bu ciddi kuraklıktan nasibi almış durumda.

Nevşehir'in kuraklık haritası, renkler neyi ifade ediyor?  İşte Nevşehir'in kuraklık haritası...

Buna göre, Nevşehir, Ağustos ve Ekim'i kapsayan 3 aylık süre zarfında  şiddetli kurak bölgede yer aldı. Yine geçmişe dönük 6-9-12 aylık dönemde Nevşehir ile birlikte çevresindeki kuraklık riskinin arttığı görüldü. Nevşehir, Konya, Aksaray ve Kırşehir'de de kuraklık riski diğer dönemlere göre artış gösterdi. Özellikle komşu ilimiz Aksaray tabloda 'olağanüstü kurak' gösterildi. Barajlardaki suların çekilmesi sorunun boyutunu gözler önüne seriyor.

Yaşam Kaynağı Su her kesimde tasarruflu kullanılmalı...

İçme suyu sorunu,
Toprak erozyonu,
Enerji üretiminde azalma ve enerjide dışa bağımlılığın artması,
Tarım ürünlerinde kayıp, böceklenme, bitki hastalıkları,
Üretimde azalmaya bağlı işsizlik,
Finansal kaynak bulmada zorluk,
Otlak alanların azalmasına bağlı olarak hayvanlara besin temin edilememesi, hayvanların yaşam alanlarının daralması,
Sosyal alanda göç dalgası, huzursuzluk, yoksulluk ve gıda kıtlığı.

Vahşi sulama yerine Damla sulama çağrısı...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre Nevşehir kuraklık seviyesinde en üst düzeye çıktı. Yayınlanan haritaya göre, Son yılların en az yağış ortalamasının yaşandığı Nevşehir'in yarısı “Şiddetli Kurak” alanında bulunurken, diğer yarısı ise “orta şiddetli kurak” yaşadığı görülüyor. Uzmanlar kuraklığa karşı önlem alınmasında sıkıntının çok büyüyebileceğini ifade ediyor.

NEVŞEHİR İÇİN 3 AYRI RENK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi’ne göre, renklerden siyah “olağanüstü kuraklık”, kahverengi “çok şiddetli kuraklık”, kırmızı “şiddetli kuraklık”, turuncu “orta derecede kuraklık”, sarı “hafif kuraklık”, beyaz “normal kuraklık” olarak adlandırılıyor.

10.07.2021 tarihli güncellenen verilerine göre, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, "2021 Haziran Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu" haritasını yayınladı. Meteoroloji'nin internet sitesinden paylaşılan haritada olağanüstü kurak bölgeler siyah, normal bölgeler beyaz, olağanüstü nemli bölgeler ise magenta rengi ile gösterildi.

 İşte Türkiye'nin susuzluk haritası....

3 aylık kuraklık haritası

6 aylık kuraklık haritası

9 aylık kuraklık haritası

12 aylık kuraklık haritası

24 aylık kuraklık haritası