Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), 2022 Kasım ayı ve son 3 aylık döneme ait kuraklık durumunu gösteren haritaları yayımladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Standart Yağış İndeksi’ne göre, renklerden siyah “olağanüstü kuraklık”, kahverengi “çok şiddetli kuraklık”, kırmızı “şiddetli kuraklık”, turuncu “orta derecede kuraklık”, sarı “hafif kuraklık”, beyaz “normal kuraklık” olarak adlandırılıyor.

Haritada Nevşehir ilimiz orta şiddetli kurak iller arasında yer aldı. Kuraklık en fazla Marmara, Ege ve İç Anadolu'da hissediliyor.

2022 Eylül-Ekim ve Kasım aylarını gösteren 3 aylık kuraklık haritasına göre uzmanlar, son 3 aylık verilerin korkutucu olduğunu vurguladı.

Kış ayına girilmesine rağmen Türkiye genelinde yağışların mevsim normallerinin altında kalmasıNevşehir'de  çiftçilerin kuraklık endişesini artırdı. Özellikle hububat ürünlerinde ekilen tohumların filizlenmemesinden endişe ediliyor.

Nevşehirli çiftçiler dört gözle kar bekliyor

Nevşehirli çiftçiler, kentte son aylarda yağış miktarının azalmasıyla oluşan kuraklığın kış yağışlarıyla aşılmasını umut ediyor. Buğday ekili alanlarda fazla çimlenme ve kardeşlenmeyle su ihtiyacı artınca, çiftçi dört gözle kar yağışını beklemeye başladı.

Hala hazırda ırmak, gölet ve barajlarda da doluluk oranlarında ki azalış yeraltı sularında da kendisini iyice hissettiriyor.