Tarım ve Orman Bakanlığı, Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası ve Ticaret Borsası’nın katkılarıyla Nevşehir’de ilk kez düzenlenen Tarım ve Gıda Fuarı açıldı.

Fuar açılışına, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay B.Murat Yakın, İl Emniyet Müdürü Ali Loğoğlu, NTSO Meclis Başkanı Mehmet Ali Öbekli, NTB Başkanı İbrahim Salaş, Nevşehir Birlik Başkanı Mehmet Pınarbaşı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Kamil Duru, AK Parti 24. ve 25. Dönem Nevşehir Milletvekillerinden Av. Murat Göktürk, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, MHP İl Başkanı İlhan Kaya, Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürü Özgür Memiş, İlçe, Belde Belediye Başkanları, Nevşehir'deki Ziraat Odası Başkanları, Kurum amireleri daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, çok dayıda davetli ve vatandaşlar katıldı.

Nevşehir'in ilk tarım hayvancılık ve gıda fuarı tören ile açıldı. Zümrüt Fuarcılık Organizasyonunda Nevşehir’daki bir çok kurumun bir araya gelerek düzenlediği fuara 100'ün üzerinde firma katılırken, fuarın ilk günü olmasına rağmen vatandaşlar fuara yoğun ilgi gösterdiler.

Nevşehir Belediyesi Halk oyunları ekibinin gösterileriyle başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Zümrüt Fuarcılık Genel Koordinatörü Mehmet Ünal, fuar ile ilgili bilgiler verdi. Nevşehir'de düzenlenen ilk tarım fuarı olmasına rağmen çok sayıda firmanın fuara katılmasının çok iyi bir durum olduğunu bununda, gelecek yıllar için katılımın ümit verici olduğunu söyledi. Nevşehir Kapalı Pazar yerinde açılan fuara katılımında yüksek olması bu bağlamda sevindirici olduğunu belirtti.

‘NEVŞEHİRLİLERİ TARIM ALANINDAKİ TEKNOLOJİYLE BULUŞTURMAYI HEDEFLEDİK’

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen NEVAGRO Nevşehir Kapadokya 1. Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı'nın açılışına katılan Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Türkiye'de tarım fuarlarını her zaman desteklediklerini söyledi.

Bakan Yardımcısı Gizligider, İbrahimpaşa Mahallesi'ndeki pazar yerinde düzenlenen Kapadokya 1. Tarım ve Gıda Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, AK Parti iktidarı döneminde Nevşehir'e bakanlıklarınca kazandırılan yatırımların, bundan sonraki süreçte de devam edeceğini ifade etti.

Türkiye'nin tarım, gıda ve hayvancılık alanında ciddi adımlar atmaya başladığını aktaran Gizligider, şöyle konuştu:

"Türkiye son 20 yılda sağlık, ulaşım, savunma ve teknoloji meselesini nasıl hallettiyse tarım ve hayvancılık meselesini de halledecek. Bununla ilgili bütün çalışmalarımız tamamlanıyor. Güzel bir yaz geçirdik, bu bereket çiftçimize ve besicilerimize yansıdı. Biz bunu bir standart haline getirmeyi amaçlıyoruz. 'Bu yıl patates para etti, öbür yıl ne olacak, acaba kabağa mı geçsek' sorularının tamamını bitireceğiz. Tahmin ediyorum bu hazırlıklarımız ocak ayında TBMM'ye sunulacak. Türkiye Yüzyılı tarımda da bambaşka parlayacak."

Tarım fuarlarının önemine dikkati çeken Gizligider, "Bu fuarlar, çiftçilerimizin bilgi ve teknolojiyle tanışmasını sağlamaktadır. Dolayısıyla Türkiye'deki verimin artırılması bakımından bu fuarların oldukça önemli olduğunu vurgulamak istiyorum" diye konuştu.

İlklerin her zaman önemli olduğunu ifade eden Gizligider, "Bu bağlamda Tarım, Turizm ve Sanayi kenti memleketimizde ilk kez Tarım fuarı düzenleniyor olmanında ayrıca mutluluğunu yaşıyorum. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız olarak her zaman çiftçinin üreticinin destekçisi olduk oluyoruz. Bu vesile ile Tarım ve Orman Bakanımız Sn. Prof. Dr. Vahit Kirişci'nin de sizlere özel selam ve sevgilerini iletiyor, Nevşehir’in ilk tarım fuarı olma özelliği taşıyan bu fuarın ilimize ve Türk çiftçisine hayırlar getirmesini temenni ediyor hepinize saygılarımı sunuyorum." dedi.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise turizmde ön plana çıkan kentin tarımda da son yıllarda kendini göstermeye başladığını belirtti.

İl genelinde tarım alanında atılımlar yaşanmaya başlandığını kaydeden Becel, ilki düzenlenen fuar ile Nevşehir'in bu alanda da tanınırlığının artacağına inandığını kaydetti. Fuarın düzenlenmesinde emeği geçen başta Tarım ve Orman Bakanlığımız olmak üzere katkı sunan herkese Belediyemize, Borsamıza, diğer Odalarımıza ve Nevşehir insanına çok çok teşekkür ediyorum. Allah hayırlı etsin, çiftçimizin ürünü bereketli olsun, kazancı bol olsun Allah hepimize sağlık versin diyorum” dedi.

Belediye Başkanı Dr. Mehmet Savran ise; “ Her alanda büyüyen ve gelişen Nevşehir’in tarım, gıda ve hayvancılık sektöründe de gelişmesine büyük katkı sağlayacağına inandığımız bu fuarın açılışını yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Çalışan, üreten, üretmekle kalmayıp ürettiğini işleyebilen, pazarlayabilen ve her alanda kendisini gösteren bir Nevşehir için durmadan çalışmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Fuarın açılışında konuşan Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Ali Öbekli’de, Kapadokya'nın merkezi Nevşehir'de ilki açılan bu fuar ile üreticilerin ürünlerini tanıtmasını, Nevşehirlileri de tarım alanındaki teknolojiyle buluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Nevşehir  Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş ise fuarların hem üretici hem de alıcılar açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak Ticaret Borsası olarak fuarlara büyük önem verdiklerini belirtti. Bu fuarın ileriki yıllarda da düzenli olarak kurulması temennisinde bulunan Salaş, fuarın Nevşehir ve üreticilere hayırlı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından Nevşehir Tarım fuarına katkı ve destek veren kişi ve kurumlarla fuar sponsorları Şimşek Makine Ceosu Hurşid Şimşek Ve Hakan Gıda Ceosu Birol Güney'e plaketleri takdim edildi.

Nevşehir İl Müftü Yardımcısı Selami Kurt'un dualarının ardından Nevşehir protokolü tarafından fuarın kurdelesi kesildi.

Fuarı açan protokol üyeleri bütün standları gerek ürünler hakkında bilgiler aldılar. 

Fuarın açılış kurdelasının kesilmesinden sonra Vali Becel ve Bakan Yardımcısı Gizligider fuardaki stantları gezerek firma yetkililerinden bilgiler aldı. Nevşehir ili ile özleşen Patates üreticisi bir firmanın standında sergilenen ürünleri inceleyenBakan Yardımcısı Gizligider, Nevşehir patataesi ile üretilen cipsleri basın mensuplarına ikram ederek “hiç böyle lezzetli bir cips yediniz mi?” diye sordu.

Tarım ve Hayvancılık sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda firmanın katıldığı ve tarımsal anlamda yeni ürünlerinin görücüye çıktığı fuarda, Kaymaklı Belediyesi, Nevşehir Jandarma Komutanlığı, Topaç köyü muhtarlığı ile Nevşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından bir stand açılarak, İlimizde yetişen ve üretimi yapılan ürünler ile Bakanlığın uygulamış olduğu projeler ve çalışmalar hakkında tanıtımlar yapılmıştır.

Fuarda özellikle de ziyaretçiler ve çiftçiler büyük ilgi gören ve Nevşehir'de yetişen ürünlerin sergilendiği Bakanlık ve İl Müdürlüğü standı pek çok kişiye ulaşarak İlimizin tanıtımına da önemli katkılarda bulunmuştur.

Nevşehir'in yanı sıra diğer İllerden gelerek fuarı ziyaret eden çiftçi ve ziyaretçilere çeşitli ikramlarda bulunularak, Nevşehir'in değerleri olan ürünlerin tanıtımı yapılmış, standta görevli teknik personellercede teknik bilgiler aktarılmıştır.

Fuar, 4 Aralık pazar akşamı sona erecek.