İkinci el otomobil satışında yeni dönem 1 Eylül 2020 tarihi itibarıyla başladı! Uymayanlara Ceza uygulanacak.

Artık ikinci el otomobil alım satımlarında satış tarihinden 3 gün önce ekspertiz raporu ve garanti zorunlu oldu. Ayrıca, Yetki belgesi olmayan artık 3’ten fazla 2.el araç satamayacak.

Ticaret Bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Buna göre 31 Ağustos’a kadar ‘Yetki belgesi’ almayanlar 2. el araç ticareti yapamayacak.  Yetki belgesi olmayanlar internetten satış yapamayacak. Kaldırımda araç teşhiri de yasaklanacak.

Artık 160 bin km'ye kadar ekspertiz raporu zorunlu...

Yeni dönem ile birlikte satışa sunulan ikinci el motorlu kara taşıtının üzerinde, kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde taşıta ilişkin tanıtıcı bilgilerin güncel olarak yer aldığı bir tanıtım kartı bulundurulacağını belirten Nevşehir Ticaret İl Müdürü Ahmet Taygurt, “Yetki belgesine sahip işletme tarafından ikinci el motorlu kara taşıtı satışından hemen önce 8 yaş veya 160 bin kilometreye kadar olan araçlarda ekspertiz raporu alınmak zorunda olacaktır.

İkinci el otomobil ve motosikletin motor ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden işletmenin garantisi altında olacaktır" dedi. 

Artık yetki belgesine sahip olmayan kişiler yılda 3 adetten fazla araç satamayacaklarını da ifade eden Taygurt "ikinci el araç satışı faaliyetinde bulunmak isteyen işletmecilerin en az lise mezunu olması gerekecektir" şeklinde konuştu.

•  ‘Yetki Belgesi' olmadan 2.el ticareti hiç bir şekilde yapılamayacak. İşletmedeki motorlu kara taşıtları alım satım sorumlularından en az birinin seviye 5 mesleki yeterlilik belgesine sahip olması gerekiyor.

• Yetki belgesi zorunluluğu hali hazırda 2. el ticareti yapan kişi ve işletmelerde 31.08.2020 tarihinde başlayacak. Bu tarihe kadar yetki belgesi alınması gerekiyor…

• Ekspertiz raporu satışın yapıldığı tarihten önceki 7 gün içinde alınacak.

• Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen işletmeler, uyarıya rağmen yine aykırı rapor hazırlarlarsa yeterlilik belgeleri TSE tarafından iptal edilecek.

• Bu işletmelere 2 yıl boyunca aynı konuda yeterlilik belgesi verilmeyecek.

• Araç alım satımı için iş yapan işletmelere yetki belgesi verilmesinde aranan şartlar arasına, meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması gerektiği de eklendi.

• Ayrıca yol ve kaldırım gibi ortak kullanım alanlarının taşıt teşhir alanı olarak kullanılmaması da işletmelerin bir diğer yükümlülüğü olacak.

• Yerleşim yerlerinde Taşıt Pazarı kurma ve işletme yetkisi artık belediyelerden alındı. Buna göre, “(1) İkinci el motorlu kara taşıtı pazarları yetkili idare veya bu faaliyet konusunda iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen işletmeler tarafından kurulur ve işletilir.”

• Daha önce nüfustan bağımsız 10 işletmenin kurabileceği Toplu İş yerleri maddesi de değiştirildi. Artık; “Nüfusu 150 binin altında bulunan yerleşim yerlerinde en az 15, 150 binin üzerinde ki yerleşim yerlerinde ise en az 30 işletmenin bulunacağı toplu iş yerleri açılabilecek.”

• Ayrıca kiralama sektörünü ilgilendiren bir nokta da 1. maddeye eklendi. Buna göre, “d) bölümü ile motorlu kara taşıtı kiralama faaliyetinde bulunan işletmeler tarafından en az bir yıl süreyle kiralanan taşıtların bu işletmelerce satışı işlemi yönetmelik dışına çıkartıldı.”

YETKİ BELGESİ OLMAYANLARA SATIŞ ENGELİ!

Bireysel olarak araç alım satımı yapan kişileri de sınırlandıran yönetmeliğe göre elinde yetki belgesi bulunmayan kişiler bir senede sadece 3 defa araç alım satımı yapabilecek.

KİRALAMA ŞİRKETLERİ ARAÇLARINI EN AZ 1 YIL SONRA SATACAK!

Ekspertiz işletmesi, ekspertiz raporundaki bilgilerin taşıtın gerçek durumunu yansıtmamasından sorumludur.

Taşıtın gerçek durumuna aykırı ekspertiz raporu düzenleyen ve Bakanlıkça yapılan uyarıya rağmen aynı takvim yılı içinde bu aykırılığı tekrarlayan ekspertiz işletmesinin hizmet yeterlilik belgesi Bakanlıkça yapılan bildirim tarihinden itibaren on gün içinde TSE tarafından iptal edilir. Hizmet yeterlilik belgesi iptal edilen işletmeye ve işletme sahibinin diğer işletmeleri ile temsilcisi olduğu işletmelere, iptal tarihinden itibaren bir yıl süreyle aynı konuda hizmet yeterlilik belgesi verilemez. Aldatıcı ve yanıltıcı ekspertiz raporları ile ilgili olarak tüketicilerin 7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun ayıplı hizmete ilişkin hakları saklıdır.”