Nevşehir'de engelli vatandaşlar, kentte engelli tuvaletinin olmamasından dolayı şikâyetlerini dile getirdiler. Birçok kentte bulunan ancak Nevşehir'de bulunmayan engelli tuvaletinin yapılmasını isteyen engelli vatandaşlar, günlük yaşamlarındaki önemli sorunun giderilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.

Nevşehir'de Engellilerin tuvalet sıkıntısı...

Ben Nevşehir Engelliler ve Yaşlılar Derneği Başkanı Mehmet Karadaş. Sizlerle toplumda görmezden geldiğiniz engellilerin en büyük sıkıntılarından birisini anlatacağım.. 

Zordur engelli olmak.

Her alanda zorluk çeken engellilerin öyle bir hayatları var ki Allah kimseye yaşatmasın o zorlukları ve o sıkıntı içerisindeki insanlarada sabır ve güç versin inşaAllah.

Her alanda olduğu gibi birde insani ihtiyaçlarımızdan, yani tuvalet ihtiyacı giderme konusunda büyük sıkıntılar çekmekteyiz.

Siz hiç çarşının ortasında altınızı Islattınız mı.???

Mesela çarşıda geziyorsunuz ve canınız çay yada soğuk bişeyler içmek istedi ve en yakın cafeye, kahvehaneye yada parka oturup içtiniz ve aldığınız sıvıdan dolayı çok afedersiniz çişiniz geldi ne yaparsınız, etrafa bakıp en yakın tuvalete gidip ihtiyacınızı giderirsiniz değil mi?

İşte biz engelliler o çayı yada soğuk içeceği içmek için üç defa düşünüyoruz çünkü Nevşehir merkezde yada kenar mahallerde, yani şehrin hiç bir yerinde engelliye uygun bir tuvalet ve lavabo bulunmamaktadır.

Ne büyük ayıptır bu...!!!

Peki ayıp olan neydi sahi??

Koskoca Nevşehir'de Engelliye uygun tuvalet bulunmaması mı, yoksa engellinin altına işeyipte kimse görmesin diye o şekilde toplumdan kaçıp evine gidip evinde bakıcısından yada ailesinden fırça ve hatta dayak yemesimi ayıp..??

Evet öyle ; birçok engelli çarşıda su içtiği, çay içtiği, soğukluk gazoz içtiği ve altına işediği için evinde eziyet görmektedir ve bunun vebali o şehri yöneten idareciler ve yöneticilerindir...!!!

Burada ayıp kimin aybı peki?

Beledeyinin mi, tüm toplumun mu yoksa o çaresiz engellinin mi??

Bu problemimiz yeni de değil, yıllardır süre gelen bir problem maalesef. Bunun cevabını mahşerde birlikte göreceğiz inşaAllah.

Toplumda görmezden geldiğiniz biz engellilerin duasıda, ahıda çok güçlüdür Allah katında.

Hepinizi Allah'a emanet ediyorum."

Nevşehir Engelliler ve Yaşlılar Derneği Başkanı Mehmet Karadaş.

Nevşehir'de Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü Şart!

Engelli tuvaletleri, Belediyelerin Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü birimleri tarafından yaptırılıyor. Nevşehir Belediyesi’nde böyle bir birimin olmadığı öğrenilirken, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüklerinin görev ve sorumluluklarında şu ifadeler yer alıyor:

“Engelli ve yaşlıların sosyal yaşam alanlarına ve hizmet binalarına erişimleri ile bu alanlarda özgürce hareket edebilmelerini kolaylaştırmak amacıyla; ulaşım, yaya yürüyüş yolları ve benzeri alanlarda gerekli çalışmaların yapılması için ilgili kurum, kuruluş, özel müteşebbisler ve sivil şahıslar ile irtibat kurarak gerekli tedbirlerin alınmasını teşvik etmek ve teklifte bulunmak, bedensel engellilerin sosyal alanlarda daha özgür bir şekilde var olmalarını sağlamak amacıyla; gerekli görülen yerlere engelli tuvaleti, akülü sandalye şarj istasyonlarını kurmak.”

Özel İnanların dostu Belediye Başkanımız Mehmet Savran'ın bu konuya acil çözüm üreteceğine inanıyoruz.