Nevşehir merkez ilçeye bağlı Göreme kasabasında bulunan açık hava müzesi eski yolu kurtarma çalışmaları kapsamında kazı çalışmaları için trafiğe kapatıldı.

UNESCO’nun 2006-2014 yıllarındaki izleme raporlarında kapatılması tavsiye edilen yol, Kültür ve Turizm Bakanı Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un talimatlandırdığı üzere; Kapadokya Alan Başkanlığı, Nevşehir Müze Müdürlüğü ile birlikte bugün itibari ile kapatılarak kurtarma kazı çalışmalarına başlandı.

Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz eski yolun bugün itibariyle kapatılarak kurtarma kazı çalışmalarının başladığı bilgisini Göreme Açık Hava Müzesi eski yol girişinde, basın mensuplarımızla paylaşarak bilgilendirme yaptı.

Göreme Açık Hava Müzesi Yolu Trafiğe Kapatıldı

Nevşehir'in Ortahisar ile Göreme beldelerini birbirine bağlayan yeni yolun geçtiğimiz günlerde hizmete girmesinin ardından Göreme Açık Hava Müzesi yolunun altında kalan yeraltı doğal ve tarihi kaya oluşum mekanlarını kurtarmak için kazı çalışmaları başlatıldı. Kapadokya Alan Başkanlığı tarafından başlatılan kazı çalışmaları nedeniyle yol araç trafiğine kapatıldı.

Çalışma adına basın açıklamasında bulunan Kapadokya Alan Başkanı Birol İnceciköz yaptığı açıklamada şunları ifade etti; "Kapadokya bölgesinin en kıymetli noktalarından biri olan Göreme Açık Hava Müzesinin giriş kısmında bulunuyoruz. Şu anda üzerinde bulunduğumuz yol UNESCO’nun 2006-2014 yıllarında izleme raporlarında alternatif güzergahın belirlenerek kapatılması tavsiye edilen yol Kültür ve Turizm Bakanı Bakanımız sayın Mehmet Nuri Ersoy’un daha önce çeşitli vesilelerle değindiği gibi ve talimatlandırdığı üzere biz Kapadokya Alan Başkanlığı olarak bugün itibarıyla bu yolu kapatıyoruz.

Kapadokya Alan Başkanlığımızın misyonu bölgenin tarihi doğal değerlerini koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak bu kapsamda daha önce bu yol üzerinde bilimsel yöntemlerle tespit ettiğimiz kaya mekanları kurtarma kazalarında aynı zamanda başlıyoruz.

Bu kurtarma kazılarında bakanlığımız himayesinde Nevşehir Müze Müdürlüğü ile birlikte çalışacağız. Yine bu çalışma kapsamında yaklaşık 14 tane uzman 50 tane işçi arkadaşımız bizlere yardımcı olacaklar.

Kazı çalışmaları yaptığımız bu alanda Kaya mekanların arkamızda gördüğünüz kiliselerin devamı olduğu düşünülen noktalar. Kazı çalışmalarımız ortalama 7 ila 8 ay sürecek. Bölgenin tarihine ilişkin önemli unsurları tespit edeceğimizi inanıyoruz.

Göreme açık hava müzesinin bütüncül olarak düzenlenme projesi ayrıca başkanlığımızca hazırlanmakta bu kapsamda göreme açıklama müzesi’nde bu güne kadar keşfedilmeyen kültürel miraslar ortaya çıkararak bölgenin var olan değerine yeni bir değer katmak hedefimiz Türkiye’nin 100 yılı 2023 yılında artık birkaç saatte gezilen Göreme açık hava müzesi değil birkaç günde gezilen Göreme açık hava müzesi bölgeyi kazandırmaya hedefliyoruz." dedi.