Türkiye'nin turizm merkezlerinden Nevşehir Kapadokya'nın, özellikle son 10 yılda yakaladığı turizm ivmesi Kayseri'nin iştahını kabartmaya başladı.

Öyleki bu konuda en son dün, Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Kazım Yücel'in Nevşehir Kapadokya bölgesi için yaptığı açıklama Kayseri manşetlerini süslemeye başladı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Kazım Yücel ; "Erciyes dagı KAYSERİ'nindir. Kayseri Kapadokya tranvay hattınıda hayata geçirmek iki komşu olan illerimiz için gereklidir. Bu yüzden Kayseri'den Kapadokya bölgesine tranvay hattını acilen hayata geçirilmeli" teklifinde bulundu. 

Erciyes dağının sadece kartpostalını alır.

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı'nın geçtiğimiz günlerde gündeme getirdiği konuyada değinen Kazım Yücel; "Erciyes dağı Kayseri'nindir. Nevşehir Belediye Başkanı bilsin ki Erciyes dağı Memduh abisinin değil. Kayseri'nin bir malıdır. Kayseri'nin dağıdır efsanesidir. Bunu alacaksa 1 Milyon 400 bin vatandaşından izin alacak. Sadece Memduh abi ben senden Erciyes dağını alırımla olmaz. Alırsa sadece kartpostalını alır. O nasıl ironi yaptıysa bizde ironi yapıyoruz." dedi.

Kayseri Kapadokya arasında tramway hattı kuralım...

Yücel, Büyükşehir Belediye meclis toplantısında yaptığı konuşmasında; "Bizde Kayseri merkezi ile Kapadokya arasında trawmay hattı kuralım. Kayseri Kapadokya tramvay hattınıda hayata geçirmek iki komşu olan illerimiz için gereklidir. Kapadokya'da 3 buçuk milyon bir müşteri var yıllık gelen. Bunun yüzde 10'nu buraya çeksek 320 bin. Bunlar 100 dolar harcasa 32 milyon dolar eder. 1000 kişiyi çekersek daha fazla bir rakam tutar. Biz hazırız. Erciyes dağıda bizim, daha tarihi kökenine inersek Kapadokya Bölgeside bizim. Ama biz Kapadokya'nın merkezi Kayseri olsun demiyoruz. Kapadokya bölgesine gelen o turisti sadece o bölge için değerlendirmeyin. Kayseri'yi de değerlendirin. Kapadokya sınırlarını genişletin. Bu Kayseri'ye turistin akacağı kapının açılması demektir." dedi.

Bu açıklamalarının ardından Nevşehir'den tepkiler yükselmeye başladı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Kazım Yücel'in Kayseri penceresinden yaptığı bu açıklama Nevşehir'de büyük ses getirdi. 

1) Tramway hattı teklifini sadece Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden alınan bir kararla nasıl yapacaksınız?

2) Sözde iki şehir arasında yapılması planlanan bu yatırımla Kayseri'nin kazançlı çıkacağı kesin peki Nevşehir'e ne gibi katkısı olacak? 

3) Nevşehir Kapadokya hakkında alınacak böyle bir Karar için Nevşehir yetkililerinin görüşü alınmış mıdır? 

4) Ayrıca, Sayın Yücel'in ifadesinde yer aldığı gibi; Erciyes dağı Kayseri'nindir. Erciyes için Kayserili vatandaşlardan izin almak gerekiyorsa, Kapadokya konusunda da alınacak bir karar için Nevşehirli vatandaşların görüşleri sorulmuşmudur? Öyleyse Sayın Yücel sizede bir Kapadokya kartpostalı yakışır.

5) Bu işler yaptım olduğu mantığıyla değil, istişare ile ve her iki taraf içinde eşit menfaatler kapsamında ancak değerlendirilebilir. Buda ancak karşılıklı üst düzey Yerel Yönetim, Siyasetçi ve Bürokratların bir araya gelerek yapılacak fikir telakkisi ile ancak mümkün olabilir.

6) Sayın Yücel ve kendisi ile aynı düşüncede olanlarla eğer ki Nevşehirlileri muhatap almıyorsa Nevşehirlilerin de tekliflerini muhatap almalarını bekleyemez. Dolayısıyla da tek taraflı alınması planlanan bu karar hükümsüzdür.

7) Yıllarca Kayseri lobisi tarafından Nevşehir'e havalimanı Kapadokya'da peribacalarına zarar verir diye veryansın yaparak Kapadokya havalimanına engel olmaya çalışanlarada diyeceğimiz şey; Çok çabuk unuttunuz ama Kayseri Kapadokya arası tramway hattı Kapadokya'nın doğal ve tarihi değerlerine peribacalarına zarar vereceğini hatırlatalım istedik. 

Sonuç itibari ile, iki şehir arasında ebedi dostluk ve kardeşliğine zarar verecek açıklamalardan kaçınmaya davet ediyoruz. Kapadokya Nevşehir'dir. Kapadokya'nın Merkezi'de kalbide Nevşehir'dir. Kimse işine geldiği gibi ayar vermeye kalkmasın.