Kapadokya'nın Giriş Kapısı Neresi ? Aksaray Mı ? Niğde mi ? Kırşehir'mi Kayseri mi? Yoksa , Kapadokya'nın merkezini teşkil eden Nevşehir mi ? İşte tüm bu soru ve tartışmaya son noktayı Kültür ve Turizm Bakanlığı koydu.

Türkiye'nin gözde turizm merkezi Kapadokya'nın tarihi, kültürel ve doğal dokusunun birlikte korunması, farklı kurumlara ait planlama yetkilerinin kurulacak Kapadokya Alan Başkanlığında toplanmasını öngören kanun teklifinin TBMM'de kabul edilerek yasalaşmasının ardından "Kapadokya'nın Giriş Kapısı" tartışması da Alan yönetimi Başkanlığı sistemi ile son bulmuş oldu.

Artık Kapadokya denince sadece Nevşehir ve turistik ilçeleri ile beldeleri akıllara gelecek.

KAPADOKYA'NIN ZİRVESİ...!

Kapadokya'nın Başkenti: NEVŞEHİR

Kapadokya'nın Giriş Kapısı: Nevşehir - Acıgöl

Kapadokya'nın Kalbi; Ürgüp  Ciğeri: Mustafapaşa

Kapadokya'nın Merkezi; Ortahisar

Kapadokya'nın Zirvesi; Uçhisar

Kapadokya'nın Yüzü : Göreme

Kapadokya'nın çekim gücü: Avanos - Özkonak, 

Kapadokya'nın en derin kentleri : Derinkuyu - Kaymaklı - Özkonak

Kapadokya'nın keşfedilmemiş cenneti: Gülşehir

Kapadokya'nın en doğal vadisi: Çat

Kapadokya'nın şifa kapısı: Kozaklı

Kapadokya'nın mutlaka görülmesi gereken ilçesini ara bul: Hacıbektaş

Kapadokya üç hisardan oluşuyor.

Biri Uçhisar, diğeri Ortahisar ve Başhisar (Ürgüp) ...

Bu sıralamaya göre Kapadokya nın giriş kapısı Ürgüp ilçesindeki Başhisar'dan başlayarak sonra Ortahisar en uçtaki Uçhisar şeklinde sıralandığı düşünülürse... Kapadokya'nın kapısını Ürgüp Başhisar olarak değerlendirmek hiçte zor olmasa gerek.

Aksaray, Niğde, Kırşehir ve Kayseri illeri Kapadokya nın giriş kapısını paylaşamaya dursunlar biz Nevşehir olarak Kapadokyanın merkezinde durumun ciddiyeti için ne kadar farkındayız...! Kapadokya değerini ve gerçeğini ne kadar bilebiliyoruz ? Belki de en önemli konu bu. Birileri elimizdeki bu değerin nimetlerini kendi şehirlerine taşımak için start almışken Nevşehir Kapadokya bütünlüğüne ne kadar sahip çıkıp onu koruyup kucaklayabiliyor !

İş işten geçmeden elimizdeki değerlerin kıymetini bilmeli ve bir an önce sahipsiz yıllardır müzmin gel gitlerle kaybedilen yılların acısını hep birlikte aşarız... 

'Kapadokya'nın kapısı' da merkezide NEVŞEHİR'DİR...
Şimdi tekrardan konu başlığına dönecek olursak Kapadokya'nın Başkentide, Merkezide Kalbide giriş kapısıda Nevşehir'dir, Ürgüptür, Acıgöldür, Derinkuyudur, Hacıbektaş, Gülşehirdir, Kozaklıdır Avanostur....Bu böyle biline...!NOKTA !

Acıgöl uyuma...!

Kapadokya'yı başkente bağlayan bu bağlamda giriş kapısı olarak görülen Nevşehir'in Acıgöl ilçesi daha ne bekliyorsun...

Bak Aksaray ilimiz uyumamış...