Nevşehir'i kucaklayan Kapadokya bölgesi genelinde gerek tarihi ve doğal yerlere gerekse yol boyunca atılan cam şişe, pet şişe ve çöp atıkları doğal güzelliğe darbe vuruyor.

Nevşehir Belediyesinde basın işiyle uğraşan aynı zamanda Kapadokya'nın tanıtımında bir çok fotoğrafları ile tanınan gazeteci Galip Hasan Temur, sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğraflar pes dedirten cinsten...

Temur paylaştığı fotoğraflara; "Vadi Girişinde Para Ödüyorsunuz Diye Böyle Bırakmak Zorunda Değilsiniz Böyle Bir Hakka Da Sahip Değilsiniz..!? Parayı Alanların Temizlik Hatta Sulama Vs. Gibi İşler, Asli Görevi...!" notu düştü. Görüntüler aslında yaşanan bilinçsizliği ve çevre kirliliği ile çirkinliği anlatmaya fazlasıyla yeter.

Burası Dünya kültür miras listesinde yer alan Kapadokya'dan görüntüler... Anlatmaya gerek yok görüyorsunuz tek kelime ile İğrenç ve REZALET...!

İşte www.fibhaber.com Whatsapp ihbar hattımıza şikayetlerini dile getiren bazı vatandaşlar, gördükleri rezaleti FİB Haber Merkezine aktarırken, “Kapadokya'da çevre kirliliği sorunu ciddi boyuttadır. Her yıl Valilik nezdinde yürütülen onca temizlik çalışmalarına rağmen, bir taraftan onlar temizliyor birileri gelip kirletiyorlar. Şuan öyleki Vadiler ve peribacaları ile ören yerler de dahil, bir çok yerde çöp atıkları var. Çevre kirliliği sorunu çok korkunç boyuttadır." sözleriyle tepkilerini dile getirdi.

Bir başka duyarlı vatandaşımızda aşağıdaki resimleri gönderdiği yazısında şunları ifade etti; "Kardeşim burası Göreme açık hava müzesinin karşısındaki ören yerleri.  Vaziyet ortada. Tamam insanlar bilinçsiz ama bu görüntüye çare olacak bişey de mi yapılamaz. Hiç olmazsa sivil toplum kuruluşları bu işe el atsın. Çöp kutusu ve uyarıcı yazılar bile fayda sağlar."  

İnsanda AR olmalı biraz...!

Bu görüntüleri görünce inanın midem bulandı. Bu rezalete imza atanlar sözüm ona değil "İNSAN" olmayı bırakın "HAYVAN" dahi olamazlar. En azından onlar bile pislettikleri şeylerin üstünü örterler. Bu kötü alışkanlıklarımızdan nemelazımcılıktan sorumsuzluktan maneviyattan kültürden medeniyetten ahlaktan mahrum kaldıkça bu manzaraları daha çok göreceğiz gibi. Bu manzarayı yapan bizim insanımız, Vali ne yapsın, Turizm Müdürü ne yapsın, Belediye Başkanı yada kolluk görevlisi ne yapsın...? İnsanın içinde olacak.

Çözüm önerimize gelince ilk olarak temelde daha çok küçük yaşlarda çocuklarımıza gençlerimize tüm öğrencilerimize çevre temizliği bilincini iyi aşılamalıyız. Tüm öğrencilere babalarının annelerinin amcaları dayıları ablaları abilerinin pisliklerini temizletmeliyiz. Temizletmeyizi ki büyünce evlatları temizlemesinler diye biz çektik onlar çekmesin diye çevresini tarihini koruyup temiz tutsunlar. Parkları bahçeleri, tarihi eserleri doğayı temiz tutmak adına ikinci yapılacak şey ise, "Bu kirliliği yapanlara, çevresini kirletenlere, çöp atanlara ağır cezalar getirilmeli. İşte burda yetkililere büyük iş düşüyor. Yarın kayadan değil çöpten peribacaları görmek istemiyorsak acele etmeliyiz. Bizden söylemesi... 

Ve sözün bitti yerde İşte Kapadokya turizmi değil Kapadokya İnsanı adına utandıran manzaralar;

Malesef Bu görüntüler bizim, sizin eseriniz...! Güzelliklerde bizim çirkinliklerde bizimse o zaman Nevşehir bu manzara ve yaşanılanlar maalesef sizin eseriniz. Önce insanın kendisine ailesine çevresine saygısı olmalı...