Nevşehir'de hayvancılıkla uğraşan Kazım Yel, eşek sütünün faydalarını duyunca hobi olarak eşek sütü üretmeye başladı.

Kanser, astım bronşit, egzama, sedef gibi hastalıklara karşı önemli bir takviye olan eşek sütü son zamanlarda büyük rağbet görüyor.

Hobi olarak başladığı eşek sütü üretiminde taleplere yetişmiyor

Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Karapınar beldesinde yaklaşık 1 sene önce eşek sütü üretimine başlayan 35 yaşındaki Kazım Yel, eşek sütünün faydalarının anlaşılmasıyla talebin arttığını belirterek, "Kendim küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyorum. Karapınar'da hayvanlarımı yayarken yoldan geçenlerin sürekli bana eşek sütünüz varmı şeklindeki soru ve gelen taleplerin ardından yaptığım araştırmalar neticesinde başladım. Eşek sütünün kansere, astıma, bronşite ve birçok hastalığa iyi geldiğini öğrendim. İtalya'da çok yaygın olarak kullanılıyor. Şuan iki yaşında "Cici" isimli bir eşeğim var. Bir çok hastalığa iyi geldiğini öğrenince yavrusuda sütten kesilmişti ziyan olmasın diye sağdığım sütleri dolabımda muhafaza etmeye başladım. Türkiye'nin dört bir yanından talep var. Genelde kanser, astım ve egzama hastaları tercih ediyor. Kullananların yüzde 90'ı memnun olduğunu söylüyor" dedi.

Eşek sütü anne sütüne rakip !

Anne sütüne eş değer olan eşek sütünün kaynatılmaması gerektiğini vurgulayan Kazım Yel, "Benim ellerinizden öper 3 çocuğum vardı. Soranlara "Cici" isimli eşeğimle şimdi dört çocuğum oldu diyorum. O da artık ailemizin bir parçası oldu" dedi.

1 Tane eşeğim var günlük 1 litre Eşek sütü çıkarıyorum...

İyi günler FİB haber okuyucuları. İsmim Kazım, Karapınar'da koyun yetiştiriciliği yapıyoruz. Yaylımda koyunlarımızı otlatırken özellikle araçların durup eşek sütü istemeleri dikkatimizi çekti. Kasabamızda da bir çok kişi geliyor bazen eşek sütü soruyorlar. Çevremizden arkadaşlar olsun hasta yakınları olsun eşek sütü soruyorlar. Bende ilgimi çekti eşek sütünü araştırmaya karar verdim. Araştırmalar doğrultusunda bir çok hastalığa iyi geldiğini okudum öğrendim. Kronik bronşit, astım, kemik erimesi, kanser tedavilerinde kullanılıyormuş. Allah kimseye dermansız dert vermesin. İnşallah birilerine faydası olursa ne mutlu bize. Bizimkisi ticari amaçlı değil birilirini sevindirmek bir teşekkür alırsak ne mutlu bize. Yani herkese sağlıklı günler dileriz. Bana ulaşmak isteyen Karapınar kasabasına gelip temin edebilir" dedi.

Eşek sütü sağlık ve kozmetik sektöründe de kullanılıyor.

Eşek sütünü her yaştan insanın günde bir çay bardağı içmesinin faydalı olduğunu ifade eden Kazım Yel, "Anne sütü alamayan bebeklerden yaşlılara kadar herkes kullanabilir. Gün içinde bir çay bardağı içmek kafi. küçük Kocuklardan anne sütü içemeyenlere de eşek sütü verilebilir" dedi.   

Eşek sütünden üretilen sabunun da egzama, sedef gibi cilt hastalıklarının yanı sıra saç dökülmelerine karşı faydalı olduğunu söyleyen Yel, ben açıkcası ticari amaçla üretmiyorum yeterki önce hastalarımıza şifa olsun, eşeğimin arpası çıksın yeter." dedi.

Eşek Sütünün Faydaları

Eşek sütü laktoz miktarı yüksek olmasına rağmen yağ, kalsiyum açısından zengin olan eşek sütünde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, C vitamini ve E vitamini bakımından oldukça zengin bir kaynaktır. Astım ve bronşit tedavisinde kullanılır. Kolon kanseri tedavisini hızlandırır. Sedef hastalığını tedavi eder.

Yüksek oranda kalsiyum içerir. Bu nedenle kemik ve iskelet sağlığına önemli katkıları vardır. Kemiklerin gelişmesine yardımcı olur, diş sağlığının korunmasında önemlidir. Kemik erimesinin de önüne geçer.

İçeriğinde anti oksidanlar barındırır. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirerek birçok hastalıkla savaşılmasına yardımcı olur.

Bağırsak sağlığını düzenleyerek kolon kanserinin önüne geçebilir. Ayrıca kabızlığa iyi gelir.

Astım ve bronşite iyi gelir.

Cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bu sayede yaşlanma belirtilerini azaltırken egzama gibi cilt hastalıklarının da önüne geçer. Ayrıca cildi besleyerek çok daha canlı ve sağlıklı bir cilt elde edilmesini sağlar. Kırışıkların önüne geçer. Cilde sürülerek de uygulanabilir.

Boğaz ağrısına ve enfeksiyonuna iyi gelir.

Antienflamatuar etkisi sayesinde iltihapların önüne geçer. Vücuttaki iltihabın temizlenmesi görevini görür.

Omega 3 içeriğiyle kalp ve damar hastalıklarının önüne geçilmesini sağlar.

Yorgunluk ve baş ağrısına iyi gelir.

EŞEK SÜTÜNÜN ZARARLARI

Şifa kaynağı olan bu besinin faydaları olduğu gibi zararları da mevcuttur. Gereğinden fazla eşek sütü tüketmek alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. İçeriğinde cıva, kurşun ve kükürt içerdiği için yine aşırı tüketildiği zaman zehirlenmelere yol açabilir.

Eşek sütü nasıl içilir? 

Eşek sütü kullanımı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Eşek sütü süt ürünleri satan yerlerden temin edilebilmektedir ve ömrünün yalnızca 72 saat olduğu, bu süre zarfında tüketilmesi gerektiği bilinmektedir. Bu nedenle genellikle donmuş olarak satılır. Aynı zamanda eşek sütünün kaynatılmadan tüketilmesi gerektiği bilinmektedir. Kaynatıldığında besin değerlerini kaybeden bu sütün buzunun çözdürülmesi için hafifçe ısıtılabilir. Günde 1 su bardağını geçmeyecek şekilde tüketilmesi önerilmektedir.

Doktorunuza danışın...

Özellikle alerjik bünyeye sahip olan kişilerin eşek sütü tüketimi konusunda çok hassas olmaları ve doktora danışmadan tüketmemeleri önerilmektedir. İçerdiği birçok vitaminin yanı sıra eşek sütünde kurşun ve civa gibi maddeler bulunmaktadır. Bu nedenle fazla tüketiminde tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. İstenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak için eşek sütünün tüketim miktarına ve periyodlarına dikkat edilmelidir.

Eşek sütünün tedavi maksatlı içilmesi caiz midir?

Merak edilen bu soruya Din İşleri Yüksek Kurulu'nun cevabı şöyle;

İslam dini, insanları maddi-manevi zarar ve kötülüklerden korumak için birtakım kurallar koymuş; zararlı, kötü ve pis şeyleri yasaklamış; temiz ve faydalı olanları ise helal kabul etmiştir (Bkz; Bakara, 2/168, 173; A‘râf, 7/157). Bu kapsamda bizzat Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından eşek etinin yenilmesi haram kılınmıştır (Bkz; Buhârî, Megâzî 38; Müslim, Nikâh 29).
İslam âlimlerine göre  hayvanların sütünün içilmesinin hükmü, etlerine tâbidir. Buna göre eti yenen hayvanların sütünün içilmesi caiz, eti yenmeyen hayvanların sütünün içilmesi ise caiz değildir (Merğînânî, el-Hidâye, IV, 78; İbn Kudâme, el-Muğnî, IX, 425). Buna göre, eşek etinin yenilmesi caiz olmadığından sütünün içilmesi de caiz değildir.
Şu kadar var ki bir hastalığın tedavisi için, helal maddelerden elde edilmiş bir ilaç henüz üretilmemiş ya da üretilen bu ilaca ulaşma imkanı yok ise, haram olan bir maddenin meslekî ehliyet ve dürüstlüğüne güvenilen uzman bir doktor tarafından tavsiye edilmesi halinde, kullanılması dinen mübah olur. Çünkü “Zaruretler yasakları mübah kılar” (Mecelle, md. 21). Buna göre, meşru tedavi yöntemleri bulunduğu sürece eşek sütünün tedavide kullanılması caiz değildir.

Kazım Yel, 35 yaşındayım Karapınarlıyım. Hayvancılıkla uğraşıyorum. Koyun üretimi yapıyorum. Kendimize ait Karapınar'da çiftliğimiz var. 1 tane eşeğim var. Koyun yayarken yoldan geçen kişiler eşek sütü sorunca dikkatimi çekti bir araştırma yaptım sonrasında eşek sütünün bir çok hastalığa iyi geldiğini öğrenince yavrusu sütü bırakınca sütü heba olmasın diye hastalara ulaştırmak için dolabımda muhafaza ettim. Şuan yeni başladım ahırımızda eşeğimizin sütlere ticari amaçla degil sırf hastalara şifa olması için bu sütleri dlapta biriktiryor yada günlük taze olarak büyük talep oluyor. Gelen talep üzerine cicinin arpası çıksın yeter.