Türkiye yeni bir tosuncuk vakasıyla sarsıldı. Bu kez haber kripto para piyasasından geldi. Yerli kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in yaklaşık 2 milyar dolarlık bir vurguna imza attığı iddia edildi.

Yerli kripto para borsası Thodex’te yaşanan bu skandal, kripto para borsalarında "Nevşehir'den THODEX mağduru var mı?" sorusunu da gündeme taşıdı.

FİB Haber bugün konuyu gündemine aldı ve "Nevşehir'den THODEX mağduru var mı?" sorusunu araştırdı. 

Yaptığımız araştırmada Nevşehir'den de maalesef 100'lerce kişinin, Türkiye genelinde ise yaklaşık 400 binin üzerinde kişinin Thodex mağduru olduğu öğrenildi.

Türkiye'de son dönemlerde oldukça popüler olan dijital para borsalarına eklenen Thodex'e parasını yatıran Nevşehirli bir vatandaş tüm parasını bir gecede kaybetti.

Olayın mağduru bir vatandaşımız; "Kripto para borsası Thodex'e para yatırdığını, 5 gündür parasını çekemediğini ve ilgili şirketin müşteri hizmetlerine ulaşamadığını ifade ederek dolandırıldığını iddia etti.

Bir yandan mahcubiyet bir yandan hayal kırıklığı bir yandanda büyük mağduriyet yaşadağını söyleyen vatandaşımız bu oyuna nasıl geldim inanamıyorum diyerek pişmanlığını dile getirdi.

Öte yandan gelen ihbar ve şikayetlerin üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatılırken, MASAK, Thodex'in Türkiye'de finansal kuruluşlarda bulunan bütün hesaplarına bloke koyduğunu açıkladı.

Kripto para borsası olarak Türkiye'de işlem yapan Thodex'in işlemlerinin kapatılmasının ardından şirketin sahibi ve CEO'su Faruk Fatih Özer hakkında suç duyuruları yapılmaya devam ediliyor.

Peki yatırımcı nasıl ikna edilmiş?

Peki, nasıl oldu da Thodex bunca insanı güvenilir olduğuna ikna etmeyi başardı? Öyle görünüyor ki bu vahim olayın yaşanmasında ünlü isimlerin ve onlarla yürütülen kampanyaların da payı var. Zira Thodex reklam ve kampanyalarıyla yatırımcının gözlerini boyamış.

Yatırımcılara kripto para üzerinden yüksek kar oranları vaat etmiş, sosyal medya hesapları üzerinden insanları yatırım yapmaya sevk eden paylaşımlarda bulunmuş, tüzel kişilik üzerinden güzen ortamı oluşturmuş ve hatta öyle ki yatırımcıları çekmek için lüks marka araba çekilişleri dahi yapmıştır.

Bunun üzerine kar elde edeceğine inanan birçok mağdur yüksek meblağlardaki parayı şüphelinin kurmuş olduğu kripto para borsasına yatırdı.

“DİJİTAL PARA BORSALARINDAN UZAK DURUN”

Öte yandan, Türkiye’nin en büyük dolandırıcılık olaylarından biriyle karşı karşıya kalındığını söyleyen ekonomistler, özellikle hiçbir resmi dayanağı olmayan dijital para borsalarından yatırımcıların uzak durması tavsiyesinde bulunuyor.

Thodex için vatandaş ne düşünüyor?

Bu akılla Banker Kastelli, Çiftlik Bank ve Thodex'ler de bitmez mağduriyetlerde bitmez...

Yüz binlerce kişinin mağduriyeti ve 2 milyar dolarlık vurgunun yankıları hala sürürken Thodex Kripto Para Borsası şirketi hakkındaki soruşturma devam ediyor. Yüzbinlerce kişinin görmediği, dokunmadığı bir şeye yatırım yapmasına isyan eden vatandaşlar, insanların emek vermeden köşe dönme peşine düşmesinin birilerinin köşeyi dönmesine neden olduklarını söylüyor.

“Bitcoine değil üretime yatırım yapın” diyerek vatandaşları tarıma ve hayvancılığa yatırım yapmaya davet eden bir diğer vatandaşımız ise, vatandaşların kripto para borsasına değil üretime yatırım yapması durumunda daha kazançlı çıkacaklarını ve dolandırılmayacaklarını vurguladı.

Emek verilmeden olmaz ki. Oturduğu yerde para kazanılmaz. Artık halkımızın ders alması ve bir daha bu tür oyunlara girmemesi lazım. Yoksa, Kastelli, Çiftlik Bank ve Thodex'ler bitmez... Bizim ülke olarak üretime ihtiyacımız var. Hayvancılığa, tarıma, sanayiye yatırım yapmak zorundayız. Yoksa, bu zihniyetle ülkemizde ne mağdurlar biter nede yeni tosuncuklar bitmez. Bizim bitcoine değil tarımına ve hayvancılığına yatırım yapmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Dimyata Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak?

Bu deyimin anlamı; Bazı kimseler ellerinde ve avuçlarında bulundurdukları şeyler ile yetinmeyip daha fazlasını istedikleri için ellerindekileri de kaybettikleri şeklinde belirtilmektedir.

Dimyata Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak deyiminin Açıklaması

Bu deyimde daha fazla kazanç elde etmek isteyenlerin hırsından ve aç gözlülüğünden dolayı elindeki kazançlarını da kaybetmesi olarak açıklanmaktadır.

'Dimyata Pirince Giderken Evdeki Bulgurdan Olmak' deyimi nereden geliyor? 

Dimyat Mısır’da Süveyş Kanalı ağzında ve Portsait yakınlarında bir iskeledir. Eskiden Mısır’ın meşhur pirinçleri, ince hasırdan örülmüş torbalar içinde buradan Türkiye’ye gelirdi.Dimyad’a pirinç almaya giden bir Türk tüccarının bindiği gemi Akdeniz’de Arap korsanları tarafından soyulmuş ve adamcağızın kemerindeki bütün altınlarını almışlar.Binbir müşkülât içinde Türkiye’ye dönen pirinç tüccarı o yıl iflas etmek durumuna düşmüş. İstanbul’dan kalkmış memleketi olan Karaman’a gitmiş. O sene tarlasından kalkan buğdayları da bulgur tüccarlarına sattığından, kendi ev halkı kışın bulgursuz kalmışlar. Dimyad’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak sözünün aslı buradan kalmıştır.

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNDEN AÇIKLAMA:

23.04.2021 Tarihli Basın Açıklaması

Arnavutluk'a kaçan kripto para borsası Thodex’in kurucusu Faruk Fatih ÖZER hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 22.04.2021 tarihi akşam saatlerinde Genel Müdürlüğümüze kırmızı bülten talebinin iletilmesi üzerine İnterpol nezdinde işlemler derhal başlatılmış ve 23.04.2021 tarihi saat 10.00 itibariyle kırmızı bülten çıkarılmıştır.

Ayrıca kırmızı bülten işlemleri yürütülürken söz konusu şahsın yakalanması ve gözlem altına alınması için dün gündüz saatlerinde Emniyet Genel Müdürümüz Sn. Mehmet Aktaş Arnavutluk Emniyet Genel Müdürü ile, İçişleri Bakanımız Sn. Süleyman Soylu da yine dün akşam saatlerinde Arnavutluk İçişleri Bakanı Sn. Bledar Cuci ile telefon görüşmesi yapmışlardır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Haber: https://www.egm.gov.tr/23042021-tarihli-basin-aciklamasi