Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu kararıyla, 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasına alındı.  

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın teşrifleriyle Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşma ve İhtisaslaşma Programı’na katıldı. Programa ayrıca Burdur Valisi Ali Arslantaş ve il protokolünden yetkililerin yanı sıra “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Programı” bünyesinde çalışmalarına devam eden “Artvin Çoruh, Aksaray, Bartın, Bingöl, Düzce, Hitit, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir Ahi Evran, Muş Alparslan, Recep Tayyip Erdoğan, Siirt, Uşak ve Yozgat Bozok Üniversitelerinin Rektörleri ve programdan sorumlu Rektör Yardımcıları ile programa dahil edildiği ilan edilen “Batman, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Karamanoğlu Mehmetbey, Munzur Üniversitelerinin Rektörleri ve ilgili Rektör Yardımcıları katıldı.

Toplantının açılış konuşmaları bölümünde MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Naci Gündoğan'ın gerçekleştirdiği konuşmaların ardından konuşan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) olarak  ‘Kalite, çeşitlilik, farklılık ve bölgesel gelişme odaklı’ bir planlama anlayışını ve yaklaşımını önemsediğini aktaran YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversitelerin misyon farklılaşması odaklı ihtisaslaşmasına yönelik çalışmayı da bu kapsamda değerlendirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için gereken iki önemli unsurun yükseköğretimde nitelikli bilgi üretimi ve nitelikli insan olduğunun altını çizen YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar,  üretilen bilginin ve yetiştirilen insan kaynağının da öncelikle üniversitenin bulunduğu bölgeye katkısının büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Üniversitelerin program çerçevesinde, bölgesel kalkınmanın sağlanmasında öncü, yönlendirici ve aktif rol oynamalarının hedeflendiğini belirten YÖK Başkanı Özvar, "Yine bu programla üniversitelerin bölgesel kalkınmayı sağlamak üzere kendi hedeflerini ve stratejilerini bölgeleriyle ilişki kurarak yeniden tanımlamaları, vizyon ve misyonlarını bölgenin ihtiyaçları kapsamında farklılaştırmaları beklenmektedir. Halihazırda Başkanlığımız tarafından yürütülmekte olan Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı kapsamında 2016 yılında 5, 2018 ve 2019 yıllarında ilave 5'er üniversite olmak üzere toplam 15 üniversite ile sürece devam edilmektedir. Bugün sürece 7 üniversitemizi de dahil ederek 22 üniversitemize bölgesel kalkınma odaklı misyon yüklemiş olacağız. Programa yeni katılan üniversitelerimizi de tebrik ediyorum” dedi.

YÖK, NEVÜ İle Birlikte 7 Üniversiteyi Daha İhtisaslaşma Kapsamına Aldı

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar,  29 Eylül 2021 tarihli YÖK Yürütme Kurulu kararıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’nün de aralarında bulunduğu 7 üniversitenin programa dahil edildiğini söyledi.

YÖK Başkanı Özvar Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma Programı kapsamında Giresun Üniversitesi’nin 'Fındık', Iğdır Üniversitesi’nin 'Katma değeri yüksek tarımsal ürünler', Munzur Üniversitesi’nin 'Stratejik hammaddeler ve ileri teknoloji uygulamaları', Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’nün 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi', Batman Üniversitesi’nin 'Enerji', Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nin 'Hassas tarım ve yenilikçi işletme teknolojileri' ve Gümüşhane Üniversitesi’nin ise 'Madencilik' alanlarında bölgesel kalkınma üniversite olarak kabul edildiği söyledi. 

Program kapsamına alınan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve diğer üniversitelerin rektörlerine beratları, YÖK Başkanı Özvar tarafından verildi.

Rektör Aktekin: Üniversitemiz İçin Büyük Bir Kazanım

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Yükseköğretim Kurulu tarafından, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin  'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversiteler’ arasına alınmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Aktekin, “Ülkemizin ve dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya Bölgesi’nde yer alan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak, Turizm İşletmeciliği programında ilk, Turizm Rehberliği programında ise tek akredite olmuş fakülte olan Turizm Fakültemizin yanı sıra 2018 yılında kurulmuş olan Türkiye’nin tek Turizm Araştırma Enstitümüz ve Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Turizm Meslek Yüksek Okulumuz ile turizmde eğitim, danışmanlık ve araştırma alanlarında önemli çalışmalar yürütüyoruz.

Kapadokya Teknopark ve TTO’lar ile yenilikçi iş modelleri, üniversitemiz Mühendislik- Mimarlık Fakültesi ile AR-GE dijitalleşme ve yeni ürün geliştirme, Fen Edebiyat Fakültesi ile sanat tarihi ve arkeoloji alanlarında içerik üretimi, Güzel Sanatlar Fakültesi ile de görselleştirme alanlarıyla birlikte paydaşlarımızdan Nevşehir Valiliği, Kapadokya Alan Başkanlığı ve sektör temsilcileriyle de bölge turizminin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik ortak çalışma ve projeler yürütüyoruz.

Bu kapsamda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak YÖK’ün ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesine’ turizm alanında başvuruda bulunmuştuk. Bu başvurumuz YÖK tarafından yapılan inceleme ve değerlendirmeler sonunda olumlu karşılandı ve bugün Sayın YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar da üniversitemizin 'Doğal ve Kültürel Miras Turizmi' alanında ihtisaslaşan üniversiteler arasına alındığının müjdesini verdi.

Ben bu vesileyle vermiş oldukları desteklerinden dolayı başta YÖK Başkanımız Prof. Dr. Erol Özvar olmak üzere YÖK Yönetim Kurulu üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.