Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde 'Lale Soğanı Üretimini Geliştirme ve Yaygınlaştırması Projesi Tarla Günü' etkinliği düzenlendi.

Ürgüp Mustafapaşa'da lale hasadı 'tarla günü' etkinliği düzenlendi.

Nevşehir Valiliği öncülüğünde İl Özel İdaresi kaynakları ile ilimizde lale üretiminin yaygınlaştırılması için Ürgüp Mustafapaşa köyünde 'Lale Soğanı Üretimini Geliştirme ve Yaygınlaştırması Projesi Tarla Günü' etkinliği düzenlendi. Prorama Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Kaymakam Mehmet Maraşlı, İl Özel İdare Genel Sekreteri Kamil Duru, İl Genel Meclis Başkanı Gürbüz Dinç, Kapadokya Turizm Altyapı Hizmet Birliği (KAPHİB) Müdürü Levent Ak, Tarım Orman İl Müdürü Okan Yılmaz projeyi gerçekleştiren Güner Özdemir ve ailesi katıldı.

Yaşadığı döneme Lale Devri ismi verilen Sadrazam Damat İbrahim Paşa'nın memleketi Nevşehir'de lale soğanı ve yetiştiriciliği yeniden yaygınlaşıyor

Vali Becel, Lale Üretimi Geliştirme Projesini Yerinde İnceledi.

Nevşehir Valiliği, İdaremiz ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından desteklenen İlimizin tarımsal turizm ve kültürel potansiyeline uygun olarak hazırlanan "Lale Üretimi Geliştirme Projesi" kapsamında ekilen ürünler baharın gelmesiyle eşsiz güzelliklerini ortaya çıkardı.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve beraberindeki heyet Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa köyünde, proje kapsamında üreticilerin bu sene ilk kez ektiği lalelerin güzelliklerini ve yapılan çalışmaları yerinde incelediler. 

Konu hakkında açıklamada bulunan İl Genel Meclis Başkanı Gürbüz Dinç; "Sayın Valimiz İnci Sezer Becel'in öncülüğünde İl Özel İdaremizin kaynakları ve Tarım İl müdürlüğümüzün desteği ile Ürgüp Mustafapaşa köyünde 'Lale Soğanı Üretimini yerinde inceledik. " dedi.

İlimizin Sembolü Laleler Bu Kez Nevşehir'de Yetişiyor...

“Lale Devri”, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avusturya ile Pasarofça Anlaşması’nı imzaladığı 1718 yılı ile başlayan ve 1730 yılındaki Patrona Halil İsyanı ile sona eren dönemdir. Bu dönemin padişahı III. Ahmet, sadrazamı merhum hemşehrimiz Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’dır. Adını, o dönemde İstanbul’da yetiştirilen ve zamanla ünü dünyaya yayılan lale çiçeklerinden almıştır. Tarihimizde Patrona Halil isyanı diye anılan isyan bu dönemde ortaya çıkmış; isyancıların ısrarıyla İbrahim Paşa öldürülmüş ve sonra Sultan III. Ahmet tahttan indirilmiştir. Böylece Lale devride bir daha açılmamak üzere kapanmıştır.

Lale tarlası projesiyle girişimci Güner Özdemir ve ailesi hem hayallerini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyor hem de kendi tarlasında yetiştirdikleri rengarenk laleleri sergilenmesinin gururunu yaşıyor.