CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, T.C. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırması için TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi.

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, 2019 Sayıştay denetiminde tespit edilen Nevşehir Belediyesindeki usûlsüzlükleri TBMM gündemine getirerek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan soruşturma açmasını istedi.

CHP'li Sarıaslan Soylu'ya sordu: "Kusuru ve ihmali olan kişiler hakkında idari bir soruşturma başlaytacakmısınız?
 

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan: "İç işleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’ya Nevşehir Belediyesi’nin 2019 Sayıştay denetiminde tespit edilen usulsüzlüklerle ilgili kusuru ve ihmali olan kişiler hakkında idari bir soruşturma başlatılıp başlatılmayacağını önerge ile sorduk…" dedi. 

CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan önergesinde şunları kaydetti:

Nevşehir Belediyesi'nin 2019 Sayıştay denetiminde, belediye tarafından önceki dönem meclis üyesinin sahip olduğu bir şirketten meclis üyesinin görev süresi içinde ve görev süresinin bitiminden sonra doğrudan temin yöntemiyle belirli periyotlarda 141,420,05 TL mal alımı yapıldığı tespit edilmiştir.
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun "Başkan ve meclis üyelerinin yükümlülüklere" başlıklı 28' inci maddesinde; "Belediye başkanı görevi sürecinde ve görevinin sona ermesinden itibaren iki yıl süreyle,meclis üyeleri ise görevleri sürecince ve görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl süreyle,belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak taahhüde giremez,komisyonculuk ve temsilcilik yapamaz."denilmektedir.
Bu bağlamda,
1.    Belirtilen mevzuat hükmünde belediye meclis üyelerinin görevleri sürecince görevlerinin sona ermesinden itibaren bir yıl süre ile belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan veya dolaylı olarak ticari ilişkiye giremeyeceği yasa ile açık olarak hükme bağlanmışken; Bahse konu,usulsüzlükler ile ilgili ne gibi adımlar atılmıştır?
Bahse konu kişiler kimlerdir?
2.    Bahse konu usulsüzlüklerle ilgili kusuru ve ihmali olan kişiler hakkında idari bir soruşturma başlatılmış mıdır?
3.    İçişleri Bakanlığının bu usulsüzlüklerle ilgili bir tasarrufu olarak olacak mıdır?
Bakanlığınız usulsüzlüğü, müfettiş görevlendirip inceletmeyi düşünüyor mu?