Nevşehir in Tarihi Kurşunlu Camiiden 2003 yılında çalınan 2 tarihi Kâbe örtüsü bir sene sonra Londra'da bulunmuştu.

283 YILLIK KABE-İ ŞERİF ÖRTÜSÜ  KURŞUNLU CAMİ’YE YENİDEN GETİRİLMELİ

Nevşehir Camii Kebir Kurşunlu Camii’nden 2003 yılı haziran ayında çalınan Kabe-i Şerif örtüsü 24.02.2004 tarihinde Londra'da müzayedeye çıkmadan bulunarak  Vakıflar Genel Müdürlüğüne getirilmişti. O tarihten bugüne 18 yıldır Ankara Vakıf Eserleri Müzesi'nde sergilenmektedir. 

Şimdi ise Nevşehirli vatandaşlar tarihi Kabe örtülerinin yeniden restorasyonu tamamlanan Kurşunlu camiye tekrardan getirilmesini istiyor.

Nevşehir'den Çalınan tarihî Kâbe örtüsü Londra'da çıkmıştı

Lale Devri'nin ünlü sadrazamlarından Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan ve kurşunlarının çokluğu nedeniyle günümüzde Kurşunlu Camii olarak bilinen tarihi camiye 1739 yılında hediye edilen, saf ipekten dokutturulan, altın ve gümüş simlerle kaplı Kabe örtülerin restorasyonu tamamlanarak hizmete giren Kurşunlu camiiye tekrardan getirilmesini isteyen vatandaşlarımız bu konuda yetkililere çağrıda bulundular.

Kabe örtülerinin Kurşunlu Camiideki gerçek yerine asılmasını bekliyoruz.

Gelin bu talihsiz hırsızlık olayını bundan tam 18 yıl öncesine gidelim ve tekrar hatırlıyalım: Yıl: 2004

Vakıflar Genel Müdürlüğü, örtülerin bulunması için ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara fotoğraflı duyuru yapmıştı. Londra'da Francesca Galloway isimli bir antikacı, kendisine satılan örtülerin Nevşehir'deki camiden çalınan örtüler olduğunu fark etti. Galloway, Topkapı Müzesi Müdürlüğü ile irtibata geçerek örtülerin kendisine satıldığını anlattı. Topkapı Müzesi Müdürlüğü, durumu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bildirdi. Londra'daki Türkiye Büyükelçiliği ile temasa geçilerek tarihi Kâbe örtüleri duyarlı antikacıdan teslim alındı. Eserler Türkiye Büyükelçiliği kuryeleriyle Ankara'ya getirilmişti.

1726-1727 yıllarında Mimarbaşı Mehmet ağa ve kalfası Serkis'e inşa ettirilen Cami ye Damat İbrahim Paşanın Hac dönüşü hediye ettiği tahmin edilen atlas örtüler yasa dışı yollarla götürülen ülkelerden 2004 yılında alınmıştı.Şuan Londra dan getirilen Nevşehir Kurşunlu Camiiden çalınan bu bahse konu 2 adet tarihi kabe örtüleri şuan bir çok eser gibi  Ankara Vakıf Eserleri Müzesinde korunmaya alınarak burada sergileniyor.

Damat İbrahim Paşa tarafından Nevşehir Kurşunlu Camii'ne hediye edilen el yapımı örtüler gümüş işlemeleri ve kenarlarındaki Ayet-ül Kürsi işlemesi ile dikkat çekiyor. Camiyi koruyan herhangi bir bekçinin olmadığını kaydeden O dönemin Kurşunlu Camii İmamı Naci Demir, örtülerin, muhafaza edildiği cam panoların kırılması suretiyle çalındığını söyledi. Yine o dönemin Nevşehir Müftüsü Yaşar Yaprak, Türkiye'ye getirilen örtülerin Kurşunlu Camii'ne iadesini istedi.

FİB Haber Merkezi olarak bu kutsal emanetin yeniden Nevşehir Kurşunlu camiiye getirilerek burada sergilenmesini arzu ediyoruz.

Aşağıdaki resimde 2003 yılında çalınarak 2004 yıında Londra da bulunarak teslim alınan Nevşehir Camii Kebir Kurşunlu Camii Kabe Örtüsünü görüyorsunuz;