Nevşehir tarihinde yer alan birçok önemli olaylara ev sahipliği yapan bu mekanlardan bazılarını sizler için inceledik.

Kişisel hafızamızı kokular yaşatır, hafızamızı ise mekanlar. Bazı hemşehrilerimizin çocukluklarının geçtiği ev, sokaklar, unutulmaz anlara tanıklık etmiş küçük büyük, önemli önemsiz yapılar. Her biri hatıralarımızın canlanmasında, her karşılaşmada o eski duyguların ve anlamların geri gelmesinde etkili olur. Üstelik bir kenti oluşturan tüm o mekanların, o kentte yaşayanların kolektif hafızasını yaşatmak ve etkilemek gibi de bir işlevi vardır. İşte bu işlevselliği devreye girdiği andan itibaren mekan, hafızalarda anlam kazanır. Şehrin gelişim ve dönüşümü ile bir dönemin önemli mahalle ve sokakları zaman içerisinde bu önemini yeni mekanlara bırakır. Özellikle şehrin büyümesine paralel olarak değer kazanan yeni mühitler eskilerinin yerini alır. İşte bugün siz FİB Haber okurlarıyla buna güzel bir örnek olacak eski bir mahallemizi sizlerle paylaşmak istedik.  

Nevşehir'de bir döneme tanıklık eden o tarihi cadde ve sokaklar şimdiler de bomboş kaldı...

Camicedit Mahallesi Nevşehir'in en eski mahalleri arasında yer alır.

CAMİ CEDİT MAHALLESİ;

Cami-i Cedit Mahallesi’ndeki, cami, medrese, sıbyan mektebi, imaret, kervansaray, hamam ve iki çeşmeden oluşan Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Nevşehir’in en ünlü yapılar topluluğudur. 

2010 sayımlarına göre mahallede 331 kişi yaşarken 2019 yılında yaşayan kişi sayısı yeni açılan yerleşim yerleriyle birlikte 628 olarak tespit edilmiş bulunmaktadır.

Nevşehir Damat İbrahim Paşa tarafından yaptırılan Kurşunlu Camii önünden başlayıp bulvara kadar uzanan Cami-i Cedit Mahallesi’ndeki bir zamanlar Nevşehir' in en güzel caddesi olan Camii Kebir caddesi ve en güzel apartmanları şimdi bomboş ve terkedilmiş durumda...

Oysa Nevşehir'in ilk kurulduğu yıllarda bu cadde bayramların törenlerin cenazelerin kaldırıldığı bir çok tarihi olaylara şahitlik yapmıştı.

Nevşehir'de bir tarihi merdiven...

Ahmet Haşim'in ''merdiven'' şiirini hatırlatan bir Nevşehir fotoğrafı ile sizlere tarih yorgunu bir merdiven fotoğrafını bu şiirle beğeninize sunuyoruz...

Ağır, ağır çıkacaksın bu merdivenlerden,
Eteklerinde güneş rengi bir yığın yaprak,
Ve bir zaman bakacaksın semâya ağlayarak...

Sular sarardı... yüzün perde perde solmakta,
Kızıl havâları seyret ki akşam olmakta...

Eğilmiş arza, kanar, muttasıl kanar güller;
Durur alev gibi dallarda kanlı bülbüller,
Sular mı yandı? Neden tunca benziyor mermer?

Bu bir lisân-ı hafîdir ki ruha dolmakta,
Kızıl havâları seyret ki akşam olmakta...

Resimdeki merdiven, Nevşehir Damat İbrahim Paşa Hamamı'nın üstündeki caddeden Yukarı mahalleye çıkıyor. 

FOTO: Mustafa Taşkın