Nevşehir'de 25 yaşında 36 hafta gebe olan ve gebelik takipleri dış merkezde olan bir hasta sancılarının başlaması üzerine Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr Gizem Çetinkaya tarafından acil olarak sezaryan doğuma alındı.

Hastada nadir görülen ve anne ve bebek açısından ölümcül seyredebilen plesenta pankreta (Plesentanın yapışması) ile karşılaşıldı. Bu sırada poliklinikte hasta bakan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr Füsun Yüksel yardıma çağırıldı.

İki doktor bebek sağlıklı bir şekilde çıkarıldıktan sonra kanamanın durdurulması ve annenin hayatının kurtarılması için histerektomi (rahmin alınması) ameliyatı kararı aldı.

Ameliyata kadın hastalıkları ve doğum uzmanları Op.Dr Serhan Kütük ve Op.Dr. Osman Aydın’da yardıma gelerek katıldı.

Bu sırada yapışıklığın hastanın mesanesini (idrar torbası) içine almasından dolayı üroloji uzmanı Op. Dr Ahmet Gürbüz acil olarak yardıma çağrıldı. Cerrahlar hastayı başarılı bir şekilde ameliyat etti. 

Ameliyat sırasında anestezi uzmanı Uzm.Dr. Zehra Sert Akıllı ve anestezi teknisyenleri anneyi hayatta tutmak için büyük bir çaba sarf etti. 6 ünite kan ve kan ürünü verilen hasta doktorlar, ameliyathane hemşireleri, anestezi teknisyenleri ve ameliyathane personelinin tecrübeli ve öz verili çalışması sayesinde başarılı bir şekilde ameliyat edildi ve yakın gözlem için yoğun bakım ünitesinde takibe alındı.

Sağlık durumu iyi olan ve 2550 gr doğan bebek ise çocuk hastalıkları uzmanı tarafından takip edilmek üzere yeni doğan yoğun bakım ünitesine alındı. Uzun ve stresli bir ameliyatın ardından yorgun ama bir o kadar da mutlu olan ekibin yüzlerindeki sevinç görülmeye değerdi.

Konu ile ilgili olarak hastane başhekimi Uzm.Dr. Macit Yalçın şunlara söyledi. "Bugün bir hastamıza plasenta yapışma anormallikleri içerisinde en nadir görüleni olan ve anne ve bebek açısından doğum sırasında ciddi hayati risk oluşturan “plesenta pankreata tanısı konuldu.

Plasentanın rahimden doğum sırasında ayrılmaması nedeniyle annenin hayatını tehlikeye sokacak derecede ciddi kanamalar oluşturan bu anarmollik yeterli kan hazırlığı yapılmaması ve tecrübesiz bir ekip ve donanımlı olmayan bir hastanede bu tür doğumların yapılması durumunda anne ve bebekte ciddi tehlike oluşturmaktadır.

Neyse ki hastamız deneyimli doktorlarımız, öz verili ameliyathane ve doğumhane çalışanlarımız ve teknik olarak her türlü donamıma sahip olan hastanemizde böyle bir durumla karşılaşmış ve ne mutlu ki ciddi bir sorun olmadan başarılı bir şekilde gerekli tüm müdahaleler yapılmıştır.

Takip ve tedavileri hastanemizde devam eden hastamızın ve bebeğinin herhangi bir komplikasyon olmadan hastanemizden taburcu olmasını temenni ediyoruz. Başta yetenekli doktorlarımız olmak üzere tüm çalışma arkadaşlarımızı tebrik ediyor, hastamız ve ailesine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.