Nevşehir Kalesi ve etrafındaki bölge, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “Yenileme Alanı” olarak ilan edildi. Belediye Başkanı Rasim Arı, Resmi Gazete’de yayımlanan karar dolayısıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek, “Nevşehir Kalesi ve etrafının korunarak bölge ve turizme kazandırılması yolunda önemli bir adım atıldı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 08 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre, Nevşehir Kalesi ve çevresini kapsayan bölge, “Yenileme Alanı” olarak belirlendi.

Söz konusu karar, 5366 sayılı “Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanunu’nun 2. Maddesi uyarınca verildi.

Alınan bu karar ile birlikte Nevşehir Kalesi ve etrafının turizme açılması yolunda önemli bir adım atılmış olurken, bölgenin en kısa sürede turizme kazandırılması için de çalışmalar hız kazandı.

Bölgenin tarihi dokusuna uygun çalışmalarla turizme açılması için gerek yurt içinden gerekse de yurt dışından birçok yatırımcı ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Belediye Başkanı Rasim Arı, “ Göreve geldiğimiz ilk günden beri şehrin kaderini değiştirecek proje olarak baktığımız ve şehrimize her gelen siyasi büyüğümüze büyük bir heyecan ile anlattığımız Nevşehir Kalesi Projesi, Sayın Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla ‘Kentsel Yenileme Alanı’ olarak ilan edildi. Sayın Cumhurbaşkanımız projemiz ile ilgili son resmi imzayı da atarak projemizin startını fiilen vermiştir. Bu dakikan itibaren, daha çok çalışarak tüm dünyanın gözdesi haline getireceğimiz kale projemizi ivedi bir şekilde tamamlayacağız. Şehrimizin adeta kaderini değiştirecek bu tarihi kararı alan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve başta Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum olmak üzere projemizi sahiplenen tüm bakanlarımıza, Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu Genel Sekreteri Nejdet Ada'ya, bütün bu süreçte her zaman bizlere olan desteğini hissettiğimiz Nevşehir Valimiz İlhami Aktaş’a, AK Parti Milletvekillerimiz Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe’ye, AK Parti İl Başkanımız M.RaufYanar’a, Ankara’daki ve şehrimizdeki bürokratlarımıza ve tüm Belediye Meclis Üyelerimize teşekkür ediyorum. Böylesine önemli bir bölgeyi hem ülke hem de dünya turizmine kazandırarak şehrimize ciddi bir katkı sağlayacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Şehir merkezimizde 12 ay boyunca yerli ve yabancı turist hareketliliği yaşatacak olan bu proje aynı zamanda şehrimize birçok yeni turizm yatırımı da kazandıracak. Nevşehir il merkezindeki değişim ve dönüşümün lokomotifi olacak ve şehrin reel ekonomisini direkt etkileyecek projenin hayata geçmesiyle Nevşehirli hemşehrilerimize de ciddi istihdam olanakları sağlanacak.” dedi.

08 Ocak 2020 Tarihli ve 31002 Sayılı Resmi Gazete ... 

CUMHURBAŞKANI KARARI

Karar Sayısı: 2035

Nevşehir Kalesi ve çevresini kapsayan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın yenileme alanı olarak belirlenmesine, 5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanıması Hakında Kanunun 2. maddesi gereğince karar verilmiştir.
                                                                                           7 Ocak 2020

 

Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI

 

Nevşehir Kalesi ve Çevresini Kapsayan Alanın Yenileme Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar

–– Nevşehir Kalesi ve Çevresini Kapsayan Alanın Yenileme Alanı Olarak Belirlenmesi Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2035)