Nevşehir Valiliği, Koronavirüsle mücadele kapsamında kontrollü normalleşme sürecinde vatandaşlarımız tarafından tüm merak edilenleri soru-cevap şeklinde paylaştı.
 

NEVŞEHİR VALİLİĞİ KISITLAMALARLA İLGİLİ SIKÇA SORULAN SORULAR

1- Sanayi esnafı hafta sonu kısıtlamasından muaf mıdır?

Üretim imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması için üretim ve lojistik sektöründe faaliyet gösteren işyerleri açık olabilecek. Ancak bakım, tamir, onarım vb. işyerleri kapalı olacak.

2- Hafta sonu kısıtlama saatlerinde inşaat faaliyetleri devam edecek midir?

İnşaat sektöründe çalışanlar inşaat firması tarafından belgelendirilmek suretiyle sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

3- Yeme – İçme yerleri (Lokanta, Restoran, Kafeterya, Pastane, Tatlıcı vb.) hafta sonları açık olacak mıdır?
 Hafta sonları ve Ramazan ayı boyunca her gün saat 10.00-20.00 saatleri arası sadece paket servis ( yerli ve yabancı gruplar dahil ) hizmeti vereceklerdir.  20.00’den sonra tamamen kapalı olacaktır.

4- Hediyelik eşya satıcıları ve ören yerleri hafta sonları açık olacak mıdır?

Seyahat acentelerinin vermiş olduğu tur, paket tur, konaklama veya transfer hizmetlerinden yararlanan yabancı gruplar için ören yerleri ve müze ziyaretleri serbest olup, anlaşmalı mağazalar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünden acente, grup ve rehber bilgilerini bildirerek izin almak kaydı ile bu guruplara satış yapabileceklerdir. Diğer hediyelik eşya satıcıları kapalı olacaktır.

5- Tarımsal ve Hayvancılık faaliyetinde bulunanlar sokağa çıkma kısıtlamasından muaf mıdır?

Ziraat Odası Başkanlığından alınan ÇKS (çiftçi kayıt sistemi belgesi) bulunanlar veya Tarım ve Orman İl/İlçe Müdürlüklerinden tarımsal faaliyet izni alması kaydı ile kendisi ve beraberinde götürdüğü işçiler hafta sonu kısıtlamalarından muaftır.

6- 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı çocuklara şehirlerarası seyahat kısıtlaması devam ediyor mu?

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız ile 20 yaş altı çocuklarımız/gençlerimizin şehirlerarası seyahatleri hâlihazırdaki uygulamadaki gibi izne tabi olup 30.11.2020 tarih ve 20076 sayılı Genelgemizle belirlenen esaslar çerçevesinde seyahat izin kurullarından seyahat izin belgesi düzenlenmesi uygulamasına devam edilecek olup 20 yaş altı gençler ve çocuklarımız yanlarında veli/vasisinin bulunması şartı ile herhangi bir risk grubu ayrımı yapılmaksızın ve izne tabi olmaksızın şehirlerarası yolculuk yapabilecektir.

7- Akaryakıt İstasyonları ve oto lastik tamircileri kısıtlamalardan muaf mıdır?

Akaryakıt İstasyonları ve oto lastik tamiri çalışanları ve işyeri sahipleri kısıtlamalardan muaftır.

8- Hafta sonu sınavlara katılacak kişiler kısıtlamalardan muaf mıdır?

ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacak olanlar ve refakatçileri kısıtlamalardan muaftır.

9- Ramazan pidesi ve içli pide yapan fırınlar kaça kadar açık olacaktır?

Ramazan pidesi, özel sipariş (içli pide) yapımı iftar saatine 1 (bir) saat kalana kadar yapılabilecektir. Bu saatten sonra ramazan pidesi, özel sipariş (içli pide) üretimi yapılmayacak sadece önceden hazırlanan pidelerin satışı yapılabilecektir. İftar saatinden sonra fırınlar çalışabilecek olup sahur vaktine yakın saat 03:00’e kadar ramazan pidesi ve içli pide siparişleri sadece yürüme mesafesi ile kısıtlı olmak kaydı ile (araç hariç) yapılabilecektir.

10- Pazar yerleri saat kaça kadar çalışacaktır?

Pazar yerleri hafta içi saat 20.00’a kadar hizmet vereceklerdir. Pazarcı esnafımız, sebze-meyve gibi ürünlerin tedariki ve Pazar yerine nakliyesi/ kurulumu bağlamında çalışma saatleri sınırlamasına tabi değildir. Ancak pazaryerlerinde 10:00 ila 20:00 saatleri arasında vatandaşlarımıza satış yapılabilecek olup bu açıdan marketler için getirilen çalışma saati kısıtlamasına tabi olacaktır.

11- Halı saha, yüzme havuzu, hamam, spa, sauna, masaj salonu, lunaparklar ve cep sineması olan yerler hafta sonu kısıtlamalardan muaf mıdır?

Bünyesinde bu yerleri bulunduran tesis ve işletmelerdeki halı saha, yüzme havuzu, hamam, spa, sauna, masaj salonu, lunaparklar ve cep sinemaları kapalı olacaklardır.

12- Lokanta ve restoranlara yönelik getirilen kısıtlamalara oteller ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar tabi midir?

Oteller ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar sadece konaklama yapan müşterilerine yönelik yemek hizmeti verebilecek olup diğer lokanta veya restoranlara yönelik getirilen kısıtlamalara tabi değildir. Ancak oteller ve konaklama tesislerindeki lokanta veya restoranlar dışarıya paket servisi yoluyla satış yapamazlar.

13- Tekel büfeleri hafta sonları açık mıdır?

Tekel büfeleri hafta sonları kapalı olacaktır.

14- Sokak hayvanlarının beslenmesi nasıl olacak?

30.04.2020 tarih 7486 sayılı Genelgemiz kapsamında “Hayvan Besleme Grubu Üyeleri” ile sokak hayvanlarını beslemek isteyen diğer vatandaşlarımız hafta sonları uygulanacak sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaktır. Önceki sokağa çıkma kısıtlamalarında olduğu gibi hayvan severlerimiz hafta sonlarında uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlaması sırasında sokak hayvanlarının beslenme ihtiyaçlarını giderebileceklerdir.

15- Otel rezervasyonu bulunan kişiler sokağa çıkma kısıtlaması süresi içerisinde özel araçlarıyla seyahat edebilirler mi?

Otel rezervasyonu bulunan vatandaşlarımız konaklama rezervasyonunun başlangıç zamanı ile konaklama tesisine ulaşım süresi içerisinde rezervasyonu olduğunu belgelemek/ibraz etmek kaydıyla herhangi bir izin almaksızın özel araçlarıyla seyahat edebileceklerdir.

16- Ülkemizde turizm amacıyla bulunan yabancı turistler sokağa çıkma kısıtlamasına tabi midir?

Turistik faaliyetler kapsamında geçici bir süreyle Ülkemizde bulunan yabancı turistler hafta içi ve hafta sonları uygulanacak olan sokağa çıkma kısıtlamasından muaf tutulacaktır.

17- Apartman ve sitelerin temizlik, ısınma, aydınlatma vb. işlerini yerine getiren görevliler sokağa çıkma kısıtlaması getirilen hafta sonlarında iş yerlerine gidip gelirken kısıtlamaya tabi midir?

Apartman ve sitelerin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevliler, apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergahıyla sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaftırlar.

Koronavirüsle Mücadele Kapsamında Kontrollü Normalleşme Sürecinde Vatandaşlarımız Tarafından 'Sıkça Sorulan Sorular'a ve Cevaplarına Ulaşmak İçin Tıklayınız.