Nevşehir Ürgüp yolu üzerindeki tarihi namazgah ve çeşme üzerindeki kitabede araştırma yapan Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, şimdiye kadar kimsenin bilmediği bir gerçeği ortaya çıkardı.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın pek bilinmeyen ilk evliliğine ait ilginç detaylar bakın nelerdi ?

Tarihi gerçek ortaya çıktı! 

Tarihçi-yazar Talha Uğurluel, Nevşehir ziyaretinde Lale dönemi hükümdarı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'nın bilinmeyen bir eşinin daha olduğunu açıkladı.

Herşey Nevşehir'deki o kitabeyi okuyunca ortaya çıktı.

Damat İbrahim Paşa'nın Devşirme olduğu bir gerçektir ama dışardan gelme yabancı bir ailenin çocuğu değil bilinenlerin tersine Nevşehir muşkaradan çıkmış, yüzde yüz Müslüman ve özbe öz Türk bir ailenin çocuğudur.

Nevşehirli Damat İbrahim Paşa, Osmanlı tarihinde gelip geçmiş en önemli en özel insanlarından biriydi. 

Enderunda okuyup helvahane ocağında çıraklık yaptığını biliyoruz. Padişah 3.Ahmet İbrahim Paşa'yı çok sevdi ve kendi kızıyla evlendirdi.

İşte Nevşehir'deki bu Kitabeden yeni bir şey öğreniyoruz. 

Bu çeşmeyi yaptıran kişi Nevşehirli Damat İbrahim Paşanın eşiymiş... Paşanın patrona Halil isyanı sonrası şehit edilen Nevşehirli İbrahim Paşa'nın vefatından 

Kitabe üzerinde; Sadrı sabık; Veziri azam Damat şehriyari merhum İbrahim paşanın kerimesi (kızı) hace (hacca gitmiş) Aişe hanımın validesi Rukiye hanım (vefat eden kızı için yaptırmış)

Rukiye diye bir hanımın olduğunu, hayatını kaybetmiş Ayşe isminde bir kızı olduğunu görüyoruz.

1764 Yılında yapılmış namazgahlı çeşme üzerinde bulunan kitabeden Damat İbrahim Paşanın Rukiye isminde bir hanımı olduğunu öğreniyoruz.