NEVŞEHİR ESKİ MİLLETVEKİLERİNDEN Doç. Dr. MÜNİP(TAHİR )ÜRGÜPLÜ

Faruk GÜÇLÜ

Münip Hayri Ürgüplü ya da diğer adıyla Tahir Münip Ürgüplü 1905 yılında Ürgüp’te doğmuştur. 1914-1916 yılları arasında Osmanlı Döneminde şeyhülislamlık yapan Mustafa Hayri Efendi’nin ve Munise hanımın oğludur. Ülkemizde bir süre Başbakanlık yapmış Suat Hayri Ürgüplü’nün de kardeşidir.

Münip Hayri Ürgüplü,İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Bir süre mahkemelerde katiplik ve yargıçlık yapmıştır. Daha sonra Cenevre Hukuk Fakültesi'nde Hukuk Doktorası yapmıştır. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsünde Doçent(1933) olarak görevlerde bulunmuştur.

Kamuda Sümerbank Hukuk Müşavirliği, İETT Genel Müdürlüğü Hukuk Müşavirliğiyapmış ve görevini bir süre serbest Avukat olarak sürdürmüştür. 7 Temmuz 1938 de Hatice Hanımla evlenmiştir.

1957 yılında yapılan genel seçimlerde DP(Demokrat Parti)Nevşehir Milletvekili seçilmiş, TBMM XI. Dönem Nevşehir Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır. Fransızca ve Almanca bilmektedir. 27 Mayıs 1960 da yapılan askeri darbeden sonra tutuklanmış ve yapılan yargılama sonunda beraat etmiştir.

Bilimsel altı makalesi olan Ürgüplü, Lozan Antlaşmasını anlatan 1936 yılında Ankara Halkevi tarafından basılan “Lozan” isimli kitabında da yazarıdır. Ürgüplü kitabında Lozan Antlaşmasının çok zor koşullarda çok başarılı bir şekilde sonuçlandırılmış bir antlaşma olduğunu anlatmaktadır.

Ürgüplü 3 Haziran 1979 Tarihinde vefat etmiştir.

Yararlanılan kaynaklar

-TBMM Albümü,

-Wikipedia

-Lozan, Ankara Halkevi 1936