NEVŞEHİR İLÇE VE KÖYLERİ HAKKINDA YAZILAN KİTAPLAR-IV

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir ili, ilçeleri, kasaba ve köyleri hakkında yazılan eserleri tanıtmayı sürdürüyoruz.

GÖREME , Yıldız ÖTÜKEN; Göreme'deki Bizans dönemi yapılarını kısa bir şekilde tanıtmaktadır. Bölgenin coğrafi ve fiziki yapısını, tarihini, yazılı kaynak ve araştırmalarını okuyuculara sunarken, Göreme mimarisinin gelişimi ve etkileri hakkında bilgi verilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları,1987 Baskı.

ÜRGÜPLÜ MUSTAFA HAYRİ EFENDİ, Prof. Dr. Hasan Hüseyin DİLAVER: 1914 ile 1916 yılları arasında şeyhülislamlık yapan, Ürgüplü Mustafa Hayri Efendi’nin hayatın
Şeyhülislam ve Evkaf Nazırı ÜRGÜPLÜ MUSTAFA HAYRİ EFENDİ 1867-1922 adıyla basımı yapılan kitap,2014 Baskı.

NEVŞEHİR VE YÖRESİ LAKAPLAR SÖZLÜĞÜ, Dr. Faruk GÜÇLÜ; Kitapta Nevşehir, ilçeleri ve köylerinde tespit edilen lakaplara yer verilmektedir .Ürün Yayınları, 2017 Baskı.

ANKARA’DAN NEVŞEHİR’E/Memleket Tetkikleri, A.AVNİ ALİ CANDAR; Ankara Halkevi tarafından 1933 yılında yayınlanan eserde yazar arkeolojik  tespitler yanı sıra Türk ve  Türkmen aşiretleri konusunda tespitler yapmaktadır.

YER ALTINDA BİR ŞEHİR, Osman AYTEKİN; Binlerce yıl ötesinden gelen Yeraltında Bir Şehir... Kimlerindi bu şehir? Kimler ve neden yerin altına gizlenmişlerdi? Yazar bunları çocukların anlayabileceği dilde anlatmaktadır. Roza Yayınları,2018 Baskı.

KAPADOKYA ÖYKÜLERİ, İsrafil BARAN : Yazar kitabında Kapadokya yöresinden öykülere yer vermektedir. Kent Kardeş Yayınları,2018 Baskı.

Yaşanmış/NEVŞEHİR HİKAYELERİ, Oğuz ÖZDEM;  Yazar, fiilen yaşanmış Nevşehir öykülerinden yaptığı bir derlemeyi 2 cilt halinde yayınlamış. Sonçağ Yayınları 2019 Baskı.

EŞEKLE GELEN AYDINLIK/Mustafa Güzelgöz; Aydın İLERİ, Tayfun TALİPOĞLU;  Eşekli Kütüphaneci olarak bilinen Ürgüplü Mustafa Güzelgöz anlatılıyor eserde. Anfora Yayıncılık,2007 Baskı. Bu kitabın daha sonra değişik yayınevleri ve Kartal Belediyesi tarafından basılan nüshaları da mevcut.

NEVŞEHİR İLİ /Kapadokya; Dr.Emrullah Güney, Hüseyin Güney, Hatice Güney, Sonsel Güney, Kitapta Nevşehri ve Kapadokya yöresinin coğrafik ve tarihi özelliklerine yer veriliyor.1988 Baskı

NEVŞEHİR’DE YETİŞENLER,  Faruk GÜÇLÜ; Nevşehir’de doğup büyüyen ünlü bürokratlar, şair ve yazarların kısa özgeçmişleri kitapta yer alıyor. Ürün Yayınevi,2015 Baskı.

NEVŞEHİR İLİ TIBBİ JEOLOJİK UNSURLARI VE HALK SAĞLIĞI, Dr. Eşref ATABEY, Kitap, Nevşehir yöresinde tıbbi açıdan jeolojik özellikler ve halk sağlığı uygulamalarını irdeliyor. 2013 Baskı.

NEVŞEHİR EFSANELERİ Üzerine Bir Araştırma,İmran Gündüz ALPTÜRKER; Nevşehir ilinde köy köy gezip derleme yaparak büyük bir emekle hazırlanan kitapta Nevşehir Efsanelerini incelemektedir. Gece Akademi Yayınları,2019 Baskı.