NEVŞEHİR VE İLÇE SOKAKLARINDA YAŞATILMASI GEREKEN İSİMLER

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Cadde ,sokak ve mahalle adları çoğu kez o yöreye yararı olmuş ya da orada yaşamış ünlü kişilerin adlarından oluşur. Nevşehir ve ilçeleri bu konuda biraz vefasızdır. Kendi sokaklarında doğmuş büyümüş, ülkesine yararlı olmuş çoğu insanların kendi hemşehrisi olduğundan bile habersizdir. Kimi kez siyasi saiklerle kimi kez farkında olmadan bazı isimler unutulur gider. Oysa asla unutulmamalılar. Nevşehir ve ilçelerinde isimleri yaşatılması gereken ama unutulan bazı isimler.

Prof. Dr. Şerafettin YALTKAYA: Cumhuriyet dönemi Diyanet İşleri Başkanlığı yapmış, Atatürk’ün cenazesini kıldırmıştır. Çok sayıda dini ve edebi eseri vardır. Sinesonlu (Mustafa Paşa) bir ailede dünyaya gelmiştir. Ürgüp ya da Mustafa Paşa bu ismi yaşatmak durumundadır.

Prof.Dr İsmail Hakkı GÖRELİ: Danıştay Başkanlığı yapmıştır. Göre doğumludur. Adının Göre Kasasında yaşatılması gereklidir.

Ord.Prof. Dr Hasan Fehmi EFENDİ : Ankara’da İstanbul Hükümeti’ne karşı hazırlanan fetvayı kaleme alan Yüksek Din Kurulu üyesi Beyazıt Müderrislerinden Nevşehirli Hasan Fehmi Efendi,1870 Nevşehir doğumludur. Parmaksızoğlu Hüseyin Efendi'nin oğludur.

Prof. Dr. Neşet GÜNAL : Nevşehir Belediye’sinin bursuyla okumuş ünlü bir ressamdır. Güzel Sanatlar Fakültesine isminin verilmesi yerinde olur.

Halil TUNÇ: Türk-İş’in ünlü başkanlarından Hacıbektaş doğumludur. Hacıbektaş ilçesinde ismi yaşatılmalıdır.

Ahmet Adnan SAYGUN : Ülkemizin yetiştirdiği ünlü müzik adamlarından birisidir. Ailesi Nevşehir’den İzmir’e göç etmiştir. Üniversitenin bir bölümüne ismi verilmelidir.

Hacim Muhittin ÇARIKLI: Yunan işgalinin ilk günlerinden itibaren İç Ege'de Kuvâ-yi Milliye hareketlerinin organize edilmesine önderlik etmiştir. Değişik illerde Kaymakamlık ve Milletvekilliği yapmıştır. Narlı bir ailede dünyaya gelmiştir. Nar Kasabasında ismi yaşatılmalıdır.

Ahmet Hakkı SUTEKİN : Nevşehir’in ilçe olduğu dönemde Niğde milletvekili olarak görev yapmış, emekli generaldir. Nevşehir Kızılay, Türkocağı, Halkevi, THK şubelerinin kurucusudur. Göreme ya da Nevşehir’de ismi yaşatılmalıdır.

Şekip Ayhan ÖZIŞIK : Ünlü müzik adamı Nevşehirli bir ailenin çocuğudur. İsmini taşıyan İstanbul’da bir sokak bulunmaktadır. Memleketinde de ismi yaşatılmalıdır.

Cemal IŞIKSEL : Atatürk’ün fotoğrafçısı olarak bilinir. Nevşehirli bir ailenin çocuğudur.

Mehmet Zeki TEKİNER: Kurucu Meclis üyeliği ve Nevşehir Milletvekilliği yapmıştır. Nevşehir’in ünlü avukat ve siyasetçisidir.

MUALLA SÜER : Nevşehir doğumlu sinema sanatçısıdır.

Ayrıca, Av. Ali İhsan Açıkgöz’ün Gülşehir’de Mehmet Fevzi Taşer, Ahmet Refik Altınay’ın Ürgüp’te, Mehmet Kabak, Osman Aytekin’in Derinkuyu’da, Emin Türk Eliçin ve Suat Taşer’in Özkonak’ta isimlerinin yaşatılması gereklidir.