NEVŞEHİR VE İLÇELERİNİN ÜNLÜ ÖĞRETMENLERİ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Bazı anlar vardır tekrarı yoktur yaşanır ve biter. Aynen insanların çocukluklarını ya da gençliklerini yeniden yaşamak istemelerine rağmen bunun mümkün olamaması gibi..Nevşehir ve ilçelerinde liselerde, ortaokullarda ya da ilkokullarda öğretmen olarak görev yapmış sonra “ünlenmiş” ve toplumun tüm kesimlerince tanınan çok sayıda öğretmen bulunmaktadır. Bu yazımızda bunlardan bazılarını tanıtacağız.

YAVUZ ÖZGÜN

Nevşehir'de 1949 yılında doğan Özgün, ilk ve orta tahsilini Nevşehir'de tamamladıktan sonra öğretmen olarak göreve başladı. Kozluca Köyü ve Nevşehir merkezde ilkokul öğretmeni olarak görev yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı'nda Daire Başkanı, Genel Müdür Yardımcılığı ve Personel Genel Müdürlüğü görevlerinin yanında TBMM Personel Daire Başkanlığı ve Başkanlık Müşavirliği görevlerinde de bulundu. Emekli olduktan sonra TGRT Genel Müdürü oldu. İhlas Holding Başkan vekili iken vefat etti.

FUAT SAKA

İstanbul’da doğmasına rağmen Batum’dan Trabzon’a göç etmiş bir ailenin çocuğudur. Çocukluğu Trabzon’da geçmiştir. 1980 öncesinde Ürgüp Lisesi’nde resim ve müzik öğretmeni olarak görev yapmıştır. Uzun süre yurt dışında yaşayan Saka, ülkemizde tanınan ünlü bir müzik adamıdır. Çok sayıda beğenilen kaseti bulunmaktadır.

(Emrullah Güney arşivinden Ürgüp Lisesi öğretmenleri önde en sol baştaki Fuat Saka)

HACI KÜÇÜK KARACA

Hasanoğlan Köy Enstitüsü mezunlarının “Hacı abisi” unutulmaz öğretmenlerden Hacı Küçükkaraca’da Nevşehir ve Gülşehir’de öğretmenlik yapmıştır.

AZİME (Mıdıkzade) KORKMAZGİL

Azime Korkmazgil ünlü ozanımız Hasan Hüseyin Korkmazgil’in eşidir. Nevşehir Ortaokulunda görev yapmıştır.

Yayınlanmış çok sayıda eseri bulunmaktadır.

AYDIN İPEK

Ladik Akpınar Köy Enstitüsü mezunudur. Öğretmen örgütlenmesinin öncülerindendir. Köy Enstitüsü kökenli önemli yazarlarımızdan birisidir. Nevşehir Öğretmen Lisesinde görev yapmıştır.

HAZIM ZEYREK

Hazım Zeyrek, idealist öğretmen kuşağının temsilcilerindendir. Bir süre Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü yapmıştır. Daha sonra Ankara’da üst düzey görevler almıştır.

Şiir kitapları bulunmaktadır.

KAMİL KARADENİZ

Türkiye Öğretmen örgütlenmesinin (TÖS ve TÖB-DER) Öncülerindendir. Bir süre Nevşehir de öğretmenlik yapmıştır.

EMRULLAH GÜNEY

Aslen Göre Kasabası doğumlu olup Nevşehir ve Ürgüp İlçesinde Orta öğretim kurumlarında öğretmenlik yaptıktan sonra üniversiteye geçerek öğretim üyesi olmuştur.

Nevşehir ve bölgesi konusunda çok sayıda bilimsel eser vermiştir.

Numan Kurt çizimiyle Emrullah Güney

VEDAT TÜRKALİ

1940'lı yıllardı. Vedat Türkali Nevşehir'de edebiyat öğretmeniydi. Eşi Merih Pirhasan İstanbul'daydı. Kızı Deniz Türkali'yi doğurmuştu. Ne yapıp ettiyse izin alamadı. Eşini ve kızını göremedi. Oturdu, özlemini kağıda döktü. Yazdığı "Bekle Bizi İstanbul" şiiriydi. Bu şiiri eşi ve çocuğu için yazmıştı. Bu şiir bugün çeşitli sanatçılarca okunan bir şarkı olmuştur.

Kuşkusuz bölgemizde görev yapan adı ilk anda aklımıza gelmeyen ya da unuttuğumuz çok sayıda “ünlü” öğretmenimiz daha vardır. Onları da ileriki zamanlarda fırsat buldukça tanıtmaya devam edeceğiz.

OĞUZ ÖZDEM

Gülşehir’de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Nevşehir’de, yüksekokul öğrenimini Ankara Üniversitesi Kırşehir Eğitim Enstitüsü’nde tamamladı. 5 yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra istifa ederek dershaneciliğe başladı.11 yıl dershanelerde Türkçe öğretmenliği yaptıktan sonra tekrar kamu görevine dönerek 1997 yılında emekli oldu. 1993 yılında Nevşehir’de ilk kez kurulan yerel TV de programcılığa başladı. O yıldan sonra yerel gazetelerde köşe yazarlığı yerel TV’ lerde yöneticilik ve programcılık yaptı. Nevşehir yöresiyle ilgili çok sayıda eser vermiştir.