Nevşehir Kalesi ve çevresinde 11 mahalleyi içine alan bölgede Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Nevşehir Belediyesi’nin öncülüğünde devam ettirilen temizleme çalışmaları devam ederken, Camicedid Mahallesi’ndeki iki katlı tarihi  Beyler Konağının aslına uygun şekilde restorasyonu ve konservasyonuna yönelik çalışmalar sürüyor.
Yapı planında büyük boyutlu pencere açılma teknolojisine ulaşması, tavanda görülen kalem işi bezemelerin abartılı barok karakterlerden ziyade daha sade ve natüralist üslupta olması ve S kıvrımlı dallar gibi özelliklerinin de belirgin bir şekilde ortaya konulduğu Beyler Konağı’nda çalışmalar, Nevşehir Belediyesi yetkililerinin denetiminde  restoratörler  Emre Acar, Sevda Altunkaynak ve Sebahat Baylassın tarafından yürütülüyor.
Toplam 4 odadan oluşan konağın duvar ve ahşaptan yapılı tavan kısımlarında sulu ve topraktan doğal olarak yapılan boyalarla bitkisel motifler dikkat çekiyor. Zaman içerisinde tahrip olan duvardaki badanalı bölümler restorasyon ve konservasyon sırasında  kaldırılırken zemindeki ana motiflere ulaşılıyor. Çalışmalarda ortaya çıkartılan motifler restora edilecek.
Beyler Konağı’ndaki restorasyon ve konservasyon çalışmalarının 6  ay süre ile devam etmesi planlanıyor.