Yaklaşık 4 milyar insanı aynı çatı altında toplayan Dünya  Belediyeler Birliği (UCLG-MEWA) Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı ile Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi, Adana Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Sheraton Oteli’nde gerçekleştirildi. 

 

19-20 Aralık 2014 tarihlerinde Adana’da gerçekleştirilen toplantıya 26 ülkeden 200 civarında belediye başkanı katıldı. Adana Valisi Mustafa Büyük, Birleşik Şehirler ve Yerel Yönetimler (UCLG) Dünya Teşkilatı Başkanı ve İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ortadoğu ve Batı Asya Teşkilatı (MEWA) Genel Sekreteri Mehmet Duman, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Türkiye’nin dört bin yanından belediye başkanları, 67 yabancı belediye başkanı ve belediye meclis üyesinin yer aldığı zirvede ilk gün açılış konuşmalarının ardından konuklar Adana’yı gezdi.

 

Adana’yı gezen konuklar daha sonra yeniden Sheraton’a döndü ve UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ile Konsey Ortak Toplantısı’na katıldı. Etkinliğin ilk günü Akıllı Şehirler Komitesi Toplantısı da gerçekleştirildi. Zirve 20 Aralık Cumartesi günü Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi başlığı altında çok sayıda oturumla devam etti.

BEYİN FIRTINASI

UCLG MEWA  Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı ile Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi başlığında yapılan oturumların son derece yararlı geçtiğini, ortaya çıkan fikirlerin önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Başkan Sözlü, beyin fırtınası şeklinde cereyan eden oturumların, insanlara daha kaliteli belediyecilik hizmeti olarak döneceğine inandığını söyledi. Başkan Sözlü, “Dünya Belediyeler Birliği’nin Türkiye’de İstanbul dışında böyle geniş katılımlı bir toplantı düzenlediği ikinci şehir olarak Adana’yı seçmesi bizler adına gurur kaynağı olmuştur. Oturumlarda ‘akıllı belediyecilik’ ve teknolojinin belediye hizmetlerinde kullanımıyla ilgili önemli sunumlar yapıldı. Halka verilen hizmetin kalitesinin artırılması, şehirlerin gelişmesinde kuşkusuz kriterlerin ön önemlilerindendir. Bu yolda teknolojinin kullanılması, yenilikçi, sürekli gelişen bir hizmet anlayışıyla hareket edilmesi de çok önemli” dedi.

KÜRESELLEŞMENİN NİMETLERİNDEN TOPLUMLAR YARARLANMALI

Şehirlerin yaşayan varlıklar olduğunu ifade eden Başkan Sözlü, “Günümüzde çağdaş şehircilik hizmeti ancak ve ancak vatandaşın beklentilerinin iyi bilinmesi, bilimsel çalışılması, teknolojinin nimetlerinden yararlanılmasıyla verilebilir. Küreselleşme denilen olgunun, yeryüzünün bir noktasında gelişen teknolojiden insanların tümünün hızlı şekilde yararlanması, insanlığın yararına gelişmelerin kısa sürede Dünya’ya yayılması amacını taşıması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

KONUKLARA SONSUZ TEŞEKKÜR

Dünya Belediyeler Birliği’nin çalışmaları ve yeryüzünün çeşitli noktalarında düzenlediği toplantı ve zirvelerle, aklın ve bilginin belediyecilik hizmetlerinde kullanılarak, insanlara hizmete dönüşmesi amacına derinden hizmet ettiğini kaydeden Başkan Sözlü, toplantı ve oturumlara katılanlara, zirve için Adana’ya gelen konuklara teşekkür etti.


Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in eş başkanlığını yürüttüğü Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı bünyesinde ilk kez kurulan Akıllı Şehirler Komitesi Başkanlığı’na Konya Büyükşehir Belediyesi seçildi.


Eş Başkanlığını Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek’in yaptığı Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı’nın (UCLG-MEWA) 2014 Yılı Konsey ve Yönetim Kurulu Toplantısı ile Akıllı Şehirler ve İnovasyon Zirvesi Adana’da yapıldı. Toplantının “Akıllı Şehirler ve İletişim Uygulamaları” oturumunda Konya Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Yaşar İncikli, Toplu Ulaşım Araçlarında Temassız Kart Kullanımı, Akıllı Kavşak, Akıllı Toplu Ulaşım Sistemi, Akıllı Bisiklet projeleri ve bisiklet yolları gibi akıllı belediye uygulamaları konularında sunum yaptı. “Akıllı Çevre ve Yenilenebilir Enerji” oturumunda ise KOSKİ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Konya Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtma çamurlarının anaerobik ortamlarda çürütülmesi ile biyogazdan enerji üretimi, arıtılmış atıksuların yeşil alan sulamasında kullanılmasına yönelik uygulanan Mor Şebeke ile rüzgar enerjisi çalışmaları tanıtıldı.

 

AKILLI ŞEHİRLER KOMİTESİ BAŞKANI KONYA OLDU

Toplantılar sonunda Birleşik Kentler ve Yerel Yönetimler Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı bünyesinde ilk kez kurulan Akıllı Şehirler Komitesi Başkanlığı’na, katılımcıların ittifakı ile Konya Büyükşehir Belediyesi seçildi. Böylece, Konya Büyükşehir Belediyesi, teşkilata üye olan Azerbaycan, Afganistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Filistin, Irak, İran, Katar, Kuveyt, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Lübnan, Mısır, Pakistan, Suriye, Suudi Arabistan, Türkmenistan, Umman, Ürdün, Yemen ve Türkiye’den üye şehirlerin Akıllı Şehir uygulamaları ile ilgili tecrübe paylaşımı konusunda koordinasyonu sağlayacak. Toplantıya, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Dünya Teşkilatı Başkanı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı Başkanı Tahran Belediye Başkanı Mohammad Bagher Ghalibaf, üye şehirlerin belediye başkanları ve yöneticileri Konya Büyükşehir Belediyesi adına KOSKİ Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Selim Yücel Güleç  ile Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver , Acıgöl Belediye Başkanı Ercan Ertaş,Gülşehir Belediye Başkanı Vahdi Arısoy,Derinkuyu Belediye Başkanı Ahmet Balcı,Kozaklı Belediye Başkanı Celalettin Güven,Ortahisar Belediye Başkanı İsmail Genç ve Ürgüp Belediye Başkanı Fahri Yıldız da katıldı.