Avanos ve  Özkonak kasabamızın vazgeçilmez Yöresel Lezzeti tereyağlı Hamursuzun ünü bütün Türkiye’ye yayılıyor.

Hamursuz Nevşehir'in Avanos ilçesi ve Özkonak kasabasında yapılan ve oldukça lezzetli çörekten biraz daha yağlı bir hamurişidir. Avanos ve Özkonak'ta misafir sofralarının vazgeçilmezi olan "Hamursuz", kahvaltı sofralarında da sıklıkla yerini almaktadır. Ayrıca Ramazan sahur sofralarının geleneksel yiyeceği olan "Hamursuz" tercihen domates ve yöresel peynir eşliğinde servis edilmektedir. "Hamursuz" halen Avanos ve Özkonak'ta pek çok evde pişirilmekte ve geleneği devam ettirilmektedir. Ayrıca, Avanos ve Özkonak kasabasında bulunan fırınlarda hamursuz satışı mevcuttur.


Avanos’a özgü mayasız yapılan Hamursuzun Karaseki Ekmek Fırınına Akdeniz Üniversitesinden Konuklarını Mart Ayında ağırlayacak.
Avanos Karaseki Ekmek Fırını Sahibi Hüseyin EROL yaptığı açıklamada; Fırınımızda Ürettiğimiz Geleneksel Hamursuzumuzum yapılışını görmek üzere 2018 Mart ayı sonunda Akdeniz Üniversitesinden 45 Öğrenci ve Öğretim Görevlisi fırınımıza gelerek Hamursuz yapılışına ortak olacaklar. Avanos’umuzun geleneksel özel ekmeği hamursuzumuzum ünü bütün Türkiye’ye yayılıyor buda bizi mutlu ediyor dedi.

Şimdilerde Avanos Özkonak Hamursuzu coğrafi işaretinin yapılması bekleniyor.

Hamursuz Nedir?
Avanos’a özgü, yöresel bir lezzet olan Hamursuz, görünümüyle yarım aya benzeyen, lezzetiyle katmeri andıran bambaşka bir damak keyfi. Kat kat açılması sebebiyle daha elinize alır almaz tel tel dağılan ve içi pamuk gibi, dışı içine göre biraz daha sert, sumaklı, susamlı bir pide, ekmek çeşidi. Maya kullanılmadan yapılıyor.


Yanında bir de peynir, zeytin, domates ve çay olduğunda Avanos ve Özkonak’ın Hamursuz’undan yedikçe yiyesi geliyor insanın. Bu lezzeti mutlaka bir kez denemelisiniz. Adres öneri ve tarifi www.fibhaber.Com' dan, denemesi sizden. Afiyet olsun şimdiden.

Avanos ve Özkonak kasabasının Hamursuz’u...
2 kg unun ortası açılır, 1 su bardağı yoğurt, maya, tuz ve biraz sıvı yağ konulur, ılık su ile yumuşak bir hamur yoğrulur. Bezelere ayrılır ve ince yufkalar şeklinde açılır. Yufkaların üzerine önceden kızdırılmış sıvı yağ gezdirilir ve her tarafı yağlanır. Rulo şeklinde sarılır, iki ucundan tutulup biri sağa biri sola olmak üzere kıvrılır. Sündürülüp inceltilir. İyice inceltilen rulo ucundan başlayarak daire şeklinde sarılır. Merdaneyle 1 cm kalınlığında açılır, üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. 

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yiyecek
Görüntünün olası içeriği: oturan insanlar, yiyecek ve iç mekan
Otomatik alternatif metin yok.
Görüntünün olası içeriği: yiyecek
İşte buda yine tadına doyum olmayan Meşhur Özkonak Hamursuzu


Haber: Avanos Kızılırmak Gazetesi-Kemal Çelik