Avanos’ta evlere tebliği yapılmaya devam eden su harcamalarına katılım payı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Vatandaşların bir kısmı yüzde 25 indirimden yararlanabilmek için 1 aylık süreyi geçirmeme telaşında iken bir kısmı da katılım payını ödememek için mahkeme yolunu tutmaya hazırlanıyor.
BU PARA NEDEN ALINIYORMUŞ?
2464 Belediye Gelirleri Kanununun emri gereği bu parayı almak zorunda kaldığı için belediye yönetimi ve partisinin de konuyu sürekli ele alarak bir çıkar yol bulmaya çalıştığı söyleniyor.
Bu işten halkın yanında büyük miktarlarda para ödemesi gerekecek olanlar ise turizm işletmeleri. Bazı işletmelerin 100 bin liranın üzerinde katılım payı ödeyecekleri söyleniyor.
Hatta Başkan İnce’nin genel merkeze kadar giderek parti yöneticileriyle görüştüğü ve tek çıkar yol olarak kanunun 93. Maddesindeki “ilgili belediyelerin teklifi üzerine, 5 yıla (peşin ödemelerde bir yıla) kadar uzatmaya ve buna göre taksit sürelerini tespit etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. “ hükmü üzerinde çalışma yapıldığı öğrenildi. (CHP İlçe Başkanı Alper İbaş)
Konuyla ilgili olarak Başkan İnce’nin de önümüzdeki günlerde bir açıklama yapması bekleniyor.
Özetleyecek olursak:
1. Kanun yol harcamalarını (Asfalt parası) almayı ya da almamayı belediyeye bırakmış.
2. Ancak su ve kanalizasyon paraları için tercih şansı bırakmadan “alınır” demiş.
3. Başkan bunu almazsa ilerde kendisi ödemek zorunda kalabilirmiş.
4. Eskiden neden alınmadı denilirse de o başkanlar risk almış ve bu riski partileri iktidarda olduğu için atlatmışlardır.
5. Umut konuyla ilgili çıkması beklenen torba yasada. Düzenleme çıkarsa halk da rahatlar.
6. Partilerin yöneticilerinin toplanıp başkanı ziyaret edelim fikri de yasadaki zorlayıcılıktan dolayı çözüm getirmeyecektir. Zaten belediye ve CHP parti yönetimi gelen tepkilerin farkında ve bir çözüm arayışında. Yoksa yaklaşan seçimlerde zarar göreceklerinin onlar da hesabında.

Haber:Avanos Gazetesi