Nevşehir merkez ilçeye bağlı Çardak köyünde vatandaşlar bir Bims Madenin'in Altına Gizlenmiş büyük bir Kar Kütlesi buldular. 1 yıl önce kış aylarından kalma kar kütlesini hala olduğu gibi erimemiş halde gören vatandaşlar şaşkınlıklarını gizleyemediler.

Bims madeni karı eritmiyor...

Sonradan öğreniyoruz ki; Nevşehir bölgemizde çokça bulunan Bims madenin, Serin Olma Özelliğinden Dolayı Bims Medeni İşlenen Ocaklarda Sıkca görülmekte. Kışın Üzeri Bimsle Kapanan Kar Kütlesi Yıllarca Erimeden Madenin Altında Kalabiliyor. .!! Kapadokya bölgesindeki doğal konutlar ile Nevşehir bölgesinde soğutma deposu olarak kullanılan doğal mekanlar bunun örnekleridir. 


(Çardak Köyü Muhtarlığı Sayfasından)

Bims Madeninin Teknik Özellikleri
Isı ve ses yalıtımlıdır;
  • Konutlarda kaliteli&sağlıklı ısı ve ses yalıtımı ile akustik konforu, pürüzlü ve gözenekli malzemelerle elde edilebilmektedir. Doğal bims agregalardan yüksek oranda gözenek içermesi nedeniyle blokların ısı iletkenlik değerleri son derece düşüktür. BlokBims bu özelliğiyle benzer geometriye sahip birçok boşluklu yapı elemanına göre daha yüksek oranda ısı yalıtımı sağlamaktadır.

Yangına karşı dayanıklıdır;
  • Organik madde içeriği ağırlıkça %1’den az olduğu için yanmaya ve duman oluşturmaya karşı dayanıklılığı ile “A1 Sınıfı Yapı Elemanı” olarak tanımlanmaktadır.

Hafiftir;
  • BlokBims ürünlerinin geometrik tasarımları ile 390-600 kg/m3 ’lük birim hacim ağırlığı değerleri, taşıyıcı sistem tasarımında önemli avantaj sağlamakta ve binaları depreme karşı dayanıklı yapılar haline getirmektedir.

Kolay ve İnce Sıva Uygulanır;
  • BlokBims, bims agregasının doğal yapısından dolayı her türlü sıva harcı ile kolaylıkla bütünleşme kabiliyetine sahiptir. Bu yönüyle, sıva tutma özelliği mükemmeldir. Bimsblok elemanlarının rötre özelliği yok denecek kadar azdır; bu sayede BlokBims ile örülen duvarlarda çatlama olmaz.

Çevre Dostudur;
  • BlokBims üretiminde kullanılan bims agregaları yıkanmış %100 saf pomzadan üretildiği için, doğaya ve insan sağlığına karşı herhangi bir tehlike içermemektedir.

Özel İşçilik Gerektirmez;
  • Son derece düzgün şekillerde üretildiklerinden, duvar örme işlemi hızlı ve pratik bir şekilde yapılmaktadır. Bu nedenle kullanıcıya, hem işçilikten ve hem de zamandan tasarruf sağlar.

Ekonomiktir;
  • BlokBims yüksek yalıtım değeri sağlaması sayesinde, uzun vadede binaların ısı değerlerinde ciddi bir oranda tasarruf sağlamaktadır. Ayrıca pratik olarak uygulanabilmesi de m2 bazında duvar işçilik maliyetini düşürmektedir.

Depremde Güvenilirdir;
  • Modern teknoloji ile üretilen BlokBimsler, kullanılan bims hammaddesinin doğal özelliği olan yüksek dayanım sayesinde standartların üzerinde fiziksel mukavemet gösterir. Tüm doğal ortam koşullarına uygun, dayanıklı bir yapı malzemesi olan BlokBims, asidik ve bazik atmosferik ortam koşullarından etkilenmez.
Kısaca Bims madeni;

Isı ve ses yalıtımlıdır;
  • Hafif yapı elemanlarının hammaddesi olarak kullanılan bims doğal olarak ısı ve ses yalıtımı sağlamaktadır.
Depreme karşı dayanıklıdır;
  • Bims yüksek elastikiyete sahip bir malzeme olduğundan bimsten üretilen yapı elemanları diğer yapı elemanlarına göre daha fazla mukavemete sahiptir. (Deprem dalgası nedeniyle kırılmaya karşı esneklik katsayısı: 70.000 kg/cm2’dir.) Betona göre 6 kat daha esnek olduğu için şokları , kırılma ve çatlamaya uğramadan, daha kolay soğurabilir ve depreme karşı dayanıklılık sağlar.
Ekonomiktir;
  • İnşaatlarda duvar örülürken, diğer yapı elemanlarıyla yapılan duvarlarda kaba ve ince sıvaya ihtiyaç duyulurken, blokbims dış duvarlarda tek kat sıva yapılması yeterli olur, iç duvarlar ise doğrudan alçı sıva ile sıvanmaktadır. Ayrıca, düzgün yüzeyli olduğundan daha az sıva kullanılması yeterli olmaktadır. Ürünlerin yüzeyi düzgün ve dekoratif görünümlü olduğundan sıva yapmadan da kullanılması mümkündür.
Yangına Dayanıklıdır;
  • Erime sıcaklığı yüksek olan BlokBimsin ateşe son derece dayanıklı olduğu DIN 4102 standartlarına göre onaylanmıştır. Erime sıcaklığı yüksek olan bims, eridiğinde de çevreye zararlı herhangi bir gaz çıkartmadığından yangının zararlarını en aza indirir. (1100 ◦C yanma ısısında asgari 239 dakika alev almama, şekil ve boyut kaybetmeme, duman çıkarmama özelliğine sahiptir.)
Doğaldır;
  • BlokBims sadece bims ve çimentodan imal edildiği için doğal bir malzemedir.
Ortam nemini dengeler;
  • BlokBims bünyesinde yüksek miktarda su buharı bulundurabildiğinden rutubete engel olur. Ayrıca gözenekli yapısından dolayı mekan içine doğal havalandırma yaparak, nefes alan, koku yapmayan ve sağlıklı mekanlar oluşturur.
Çevre Dostudur;
  • BlokBims yalnızca vibrasyon enerjisi ile üretildiğinden, ihtiyaç duyulan enerji ihtiyacı çok düşüktür. Üretimde kesinlikle kimyasal veya biyolojik bir teknik kullanılmadığı için herhangi bir atık söz konusu değildir ve işçi sağlığını tehdit eden bir tehlike de yoktur.
Hafiftir;
  • BlokBims’in en önemli avantajlarından biri de gözenekli yapısının da etkisiyle hafif olmasıdır. Özgül ağırlığı 0,6 kg/dm³ olan BlokBims, diğer yapı ürünlerine göre daha hafif olduğundan bina temeline binen yükü azaltır.
Hassas boyutludur;
  • BlokBims yapı malzemeleri üstün teknolojinin verdiği imkanlar kullanılarak milimetrik duyarlılıkta üretilmektedir. Üretimin düzgün yüzeyli ve düzgün kenarlı olması duvar işçiliğinden ve sıvadan % 50 ye varan tasarruf edilmesini sağlamaktadır.